Australia. Tiada yang seumpamanya

Lihat tarikan Wilayah Ibu Negara Australia

Australian Capital Territory

Canberra

Daripada masa silam peribumi dan sejarah penjajahan Australia kepada negara berbilang budaya yang moden pada hari ini, Wilayah Ibu Negara Australia merupakan inti pati Australia.

Lawatilah Bangunan Parlimen, iaitu salah sebuah bangunan yang seni binanya disanjungi dunia. Lihat prosiding Mahkamah Tinggi daripada galeri umum. Kunjungi tempat syiling Australia dihasilkan di Royal Australian Mint. Beri penghormatan di Australian War Memorial.

Lawati ibu negara Australia dan tempat asal cerita kami ini

Rasai juadah di restoran yang memenangi anugerah atau saksikan tukang masak terkemuka di rantau tersebut memasak 'terus dari ladang ke pinggan' di pasar tani. Cubalah bir buatan tempatan di pub atau nikmati martini yang menyegarkan di kelab malam bercita rasa lagi popular.

Hayati hasil kerja seni di National Gallery of Australia, antaranya termasuk koleksi terbesar kesenian peribumi negara tersebut. Lihat potret individu terkenal Australia di National Portrait Gallery. Kenali khazanah Australia yang terulung di National
Library. Saksikan persembahan dramatik di Canberra Theatre Centre.

Membeli-belah di butik mewah atau temui benda-benda istimewa di pasar-pasar yang menawarkan produk buatan pereka tempatan. Kemudian anda boleh bersantai di salah sebuah spa siang yang mewah di Canberra. Terdapat juga padang golf kelas pertama dengan pemandangan hutan belukar yang cantik.

Wilayah-wilayah yang mengelilingi ACT menawarkan seni dan kraf bertaraf dunia, bandar dan perkampungan bersejarah, kenikmatan gourmet dan tiga wilayah wain, kesemua ini dalam lingkungan satu jam setengah pemanduan dan dicipta oleh mereka yang mencintai kehidupan.

Canberra juga merupakan gerbang masuk ke mahkamah tinggi Australia serta Alps Australia.

CLOSE