Program Bercuti Sambil Bekerja - Soalan Lazim

Razorback, Victoria’s High Country, VIC. © Tourism Victoria & Mark Watson

Program Bercuti Sambil Bekerja - Soalan Lazim

Merancang untuk bercuti sambil bekerja di Australia? Di sini terdapat beberapa jawapan dan di mana anda boleh mencari maklumat lanjut kepada soalan yang paling kerap ditanya.

Bekerja secara sah di Australia

Jika anda berniat untuk bekerja semasa anda sedang bercuti di Australia, anda hendaklah memohon visa yang betul sebelum anda tiba. Kerajaan Australia mempunyai undang-undang yang ketat berkenaan pekerjaan bukan warganegara dan penalti kerana menyalahi undang-undang. Ini meliputi semua jenis pekerjaan sama ada kerja sepenuh masa, separuh masa, sambilan, syif dan sukarela.

Untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang bekerja di Australia, termasuk visa Bercuti sambil Bekerja, dan untuk mengetahui visa yang bersesuaian dan syarat kelayakan, lawati Jabatan Imigresen & Kewarganegaraan Kerajaan Australia http://www.immi.gov.au/skilled/

Apakah dia visa bercuti sambil bekerja?

Australia menawarkan program Bercuti Sambil Bekerja yang membolehkan pengembara muda dari negara-negara yang mengambil bahagian untuk melanjutkan cuti mereka di Australia dan mendapatkan wang melalui pekerjaan jangka pendek. Terdapat dua jenis visa Bercuti sambil Bekerja: Visa Cuti sambil Bekerja (Subkelas 417) dan visa Bekerja dan Bercuti (Subkelas 462) bergantung pada negara tempat tinggal anda. Jenis-jenis visa ini membolehkan anda tinggal dan bekerja di Australia sehingga 12 bulan. Untuk butiran lanjut, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Adakah terdapat had umur bagi visa bercuti sambil bekerja?

Anda mestilah berumur antara 18 dan 30 tahun semasa memohon visa anda. Dapatkan butiran lanjut di http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Rakyat negara manakah yang boleh memohon visa bercuti sambil bekerja?

Negara yang mengambil bahagian dalam program Bercuti Sambil Bekerja dan program Bercuti dan Bekerja buat masa ini termasuk United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Argentina, Chile, Republik Ireland, Itali, Turki, Republik Cyprus, Belgium, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Malta, Belanda, Norway, Sweden, Indonesia, Malaysia, Thailand, Hong Kong, Japan, Republik Korea, Taiwan dan Bangladesh.

Untuk mengetahui negara/wilayah yang mengambil bahagian dalam program bercuti sambil bekerja dan visa yang betul untuk dimohon, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/countries.htm

Berapakah kos visa bercuti sambil bekerja?

Terdapat bayaran yang tidak akan dikembalikan apabila anda mengemukakan permohonan anda. Untuk mendapatkan kos visa bercuti sambil bekerja, lawati http://www.immi.gov.au/allforms/990i/working-holiday.htm

Berapa lamakah tempoh sah visa bercuti sambil bekerja?

Sebaik sahaja anda dianugerahkan visa bercuti sambil bekerja, anda mempunyai tempoh masa 12 bulan untuk tiba di Australia. Anda dibenarkan tinggal paling lama 12 bulan sejak tarikh anda memasuki negara ini. Untuk mendapatkan butirannya, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Bolehkah saya meninggalkan Australia sekali lagi selepas saya masuk menggunakan visa bercuti sambil bekerja?

Anda boleh tinggalkan dan masuk semula ke Australia beberapa kali selagi visa itu sah. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Berapa lamakah boleh saya bekerja menggunakan visa bercuti sambil bekerja?

Anda boleh bekerja sementara di Australia sehingga enam bulan dengan mana-mana satu majikan. Anda boleh juga belajar sehingga empat bulan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/

Bolehkah saya tinggal lebih lama?

Jika anda memegang (atau sebelum ini telah memegang) visa Bercuti sambil Bekerja (Subkelas 417) dan bekerja di kawasan rantau Australia, anda boleh memohon untuk melanjutkan lawatan anda selama 12 bulan lagi dengan visa bercuti sambil bekerja yang kedua. Untuk melayakkan diri, anda hendaklah menyelesaikan tiga bulan bekerja dalam pekerjaan yang dinyatakan di kawasan rantau Australia yang layak semasa memegang visa Bercuti sambil Bekerja anda yang pertama. Semak untuk memastikan bahawa kerja yang anda buat dan kawasan rantau Australia tersebut layak mengikut garis panduan ini. Tempoh masa anda boleh tinggal di Australia jika anda dianugerahkan visa Bercuti sambil Bekerja bergantung pada keadaan anda semasa anda memohon. Terdapat hukuman berat jika visa Bercuti sambil Bekerja anda luput tarikh dan anda belum meninggalkan Australia atau memohon visa lain. Anda juga mungkin tidak akan dibenarkan untuk kembali ke Australia dalam tempoh masa tertentu. Anda boleh memohon visa Bercuti sambil Bekerja kedua sama ada anda masih mempunyai visa Bercuti sambil Bekerja atau setelah is luput tarikh. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/eligibility-second.htm

Adakah terdapat pilihan lain untuk tinggal lebih lama, seperti dengan ditaja?

Mungkin terdapat pilihan jika anda ingin tinggal sementara atau tetap pada penghujung cuti sambil bekerja anda. Untuk mengetahui visa yang bersesuaian dan syarat kelayakan, lawati http://www.immi.gov.au/skilled/ atau http://www.immi.gov.au/visawizard.

Bagaimana cara memohon visa bercuti sambil bekerja?

Permohonan hendaklah dikemukakan melalui Jabatan Imigresen dan Kewarganegaraan. Anda boleh memohon dalam talian, melalui pos atau kurier selepas mengisi borang yang berkaitan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan memohon, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/how-to-apply.htm atau http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/

Berapa lamakah masa yang diambil untuk permohonan visa bercuti sambil bekerja saya?

Visa Bercuti sambil Bekerja (Subkelas 417) dan Visa Bercuti dan Bekerja (Subkelas 462) biasanya boleh dikeluarkan dalam masa enam hari. Visa Bercuti sambil Bekerja Kedua akan mengambil masa 14-21 hari untuk diproses. Masa pemprosesan boleh dipengaruhi oleh faktor seperti tahap kesempurnaan aplikasi yang diserahkan dan penyemakan tambahan yang dijalankan oleh pegawai pemproses visa, seperti yang berkaitan kesihatan dan karakter. Untuk mendapatkan maklumat lanjut lawati http://www.immi.gov.au/about/charters/client-services-charter/visas/1.0.htm

Apakah jangkaan jenis pekerjaan yang boleh saya lakukan semasa saya bercuti sambil bekerja?

Anda boleh membuat sebarang kerja dengan visa bercuti sambil bekerja anda termasuk kerja-kerja sepenuh masa, separuh masa, sambilan, syif dan kerja sukarela. Terdapat banyak peluang pekerjaan dalam industri pelancongan, hospitaliti dan pertanian, sebagai contoh.

Di manakah boleh saya dapatkan maklumat tentang kerja kosong?

Tourism Australia telah bekerjasama dengan agensi pengambilan pekerja monster.com untuk mewujudkan laman web kerja kosong yang tersedia untuk pelawat yang bercuti sambil bekerja.

Maklumat tentang peluang kerja menuai di kawasan rantau Australia boleh didapati di laman web Harvest Trail Kerajaan Australia. www.harvesttrail.gov.au

Bolehkah saya belajar semasa saya bercuti sambil bekerja?

Anda boleh belajar sehingga empat bulan sepanjang visa 12 bulan anda. Program bercuti sambil bekerja tidak sesuai untuk mereka yang ingin belajar sepenuh masa di Australia. Jika sebab utama anda datang ke Australia adalah untuk belajar, anda hendaklah bertanya tentang visa pelajar yang mungkin lebih sesuai bagi anda. Lawati http://www.immi.gov.au/students/students/chooser/

Saya ingin belajar di Australia, di manakah boleh saya dapatkan maklumat lanjut?

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati www.studyinaustralia.gov.au

Berapa banyakkah wang yang perlu saya bawa ke Australia semasa lawatan bercuti sambil bekerja?

Untuk permohonan visa bercuti sambil bekerja, anda mesti menunjukkan bahawa anda boleh mendapat dana yang cukup untuk menyara diri anda pada peringkat permulaan cuti anda. Anda juga hendaklah mempunyai tiket pulang balik atau untuk meneruskan perjalanan atau dana yang cukup untuk tambang bagi meninggalkan Australia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/ atau http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/

Berapa banyakkah gaji yang mungkin boleh saya dapati?

Undang-undang Australia telah menetapkan kadar gaji dan syarat penggajian. Untuk mendapatkan contoh gaji merentasi sebilangan industri, lawati http://www.fairwork.gov.au/Pages/default.aspx

Cukai akan ditolak daripada keseluruhan wang yang anda peroleh. Anda juga perlu membuka akaun bank Australia dan mendapatkan nombor fail cukai sebelum anda memulakan kerja.

Bagaimanakah caranya untuk membuka akaun bank Australia?

Anda boleh membuka akaun bank semasa anda tiba, hanya lawati sebuah bank dengan membawa pasport dan dokumen yang sesuai. Banyak bank akan memudahkan proses ini untuk pelawat yang memegang visa bercuti sambil bekerja dengan syarat mereka membuka akaun dalam tempoh 28 hari sejak ketibaan mereka di Australia. Australian Bankers Association menyediakan maklumat yang berguna untuk membantu anda memilih akaun bank yang paling sesuai untuk anda. www.bankers.asn.au

Australia Post juga menyediakan perkhidmatan bank bagi pihak bank dan institusi kewangan, jadi anda boleh menggunakan kad kredit atau debit anda untuk memasukkan dan mengeluarkan wang, bertanya tentang baki akaun, membayar bil kad kredit dan menghantar wang ke luar negeri. www.auspost.com.au

Bagaimanakah cara memohon Nombor Fail Cukai?

Jika anda mempunyai visa yang sah yang telah dikeluarkan untuk membolehkan anda bekerja di Australia, anda boleh memohon Nombor Fail Cukai Australia dalam talian melalui laman web Pejabat Percukaian Australia http://www.ato.gov.au/individuals/content.aspx?doc=/content/38760.htm&pc=001/002/001/008/002&mnu=1106&mfp=001/002&st=&cy=1  

Di manakah boleh saya mengetahui pengalaman orang lain semasa bercuti sambil bekerja di Australia?

Ketahui dari orang yang telah pun berada di Australia menggunakan Visa Bercuti sambil Bekerja di http://www.facebook.com/AustralianWorkingHoliday.

Idea Australia selanjutnya