Australische eilanden

Fitzroy Island, North QLD

Australische eilanden

Australië is door meer dan 8000 eilanden omringd en biedt dus voor elk wat wils. Zeil door de Whitsundays, maak een 4x4-tocht naar de regenwouden en de meren van Fraser Island of kies voor een tropisch paradijs in het Great Barrier Reef. Ontdek de unieke cultuur van de Torres Strait of de Tiwi Islands. Verken de havens voor wilde dieren van Kangaroo Island in South Australia of French and Phillip Island in Victoria. Maak een dagtocht naar het schitterende Rottnest Island vanaf Perth of maak een boottocht door de afgelegen, spectaculaire Buccaneer Archipelago, vanaf de kust van Derby. Je kunt eilandhoppen rond Sydney Harbour of naar Lord Howe Island vliegen, waar zich ’s werelds zuidelijkste koraalrif bevindt. Ontdek de wilde schoonheid van de eilanden bij Tasmanië, zelf het grootste eiland van Australië.

Een heel andere wereld wacht op je op het in de World Heritage-lijst opgenomen Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Neem een boot vanaf Hervey Bay of Rainbow Beach of neem het vliegtuig in Brisbane. Nadat je bent geland, kun je met een 4x4 en te voet op verkenning gaan. Wandel door regenwoud dat door zandduinen wordt ondersteund, langs kangoeroes, wallaby’s en opossums. Vis vanaf het strand of zwem in de zoetwatermeren, sommige zelfs omringd met goud en andere helder en blauw. Bekijk de gekleurde zandkliffen van The Cathedrals, bekijk het historische Maheno schipwrak en speur naar migrerende bultruggen vanaf Indian Head. De accommodaties gaan hier op in de natuur eromheen, of je nu je kamp opslaat of voor een luxueuze ecoherberg kiest.

Er zijn honderden dromerige eilanden en koraalatollen op het in de World Heritage-lijst opgenomen Great Barrier Reef, zoek er dus maar een uit. Liefhebbers van luxe en echtparen op huwelijksreis zullen versteld staan op Lizard Island, het exclusieve Bedarra of de geprivatiseerde Double en Haggerstone Islands. Voor een ervaring in de wildernis kampeer je op Fitzroy Island of volg je te voet de Thorsborne Trail, langs het in mist gehulde Hinchinbrook Island. Maak een dagtocht naar Green en Fitzroy Islands, snorkel langs de geweldige koraalriffen van de Low Isles of zeekajak rond Snapper Island, Hope Islands National Park met een Aboriginal gids. In Townsville, Port Douglas en Lucinda kun je terug op het vasteland komen.

Tangalooma Island Resort ligt op Moreton Island, zo'n veertig kilometer van de kust van Brisbane. Het Moreton Island National Park beslaat ongeveer 98% van het eiland. De witte zandstranden aan de oceaankant zijn ideaal om te zwemmen, surfen en vissen. Rustiger is het aan de beschutte westkant, waar het kristalheldere water langzaam naar de kust kabbelt. De drie nederzettingen op het eiland bevinden zich op de westelijke helft: bij Kooringal in het zuiden, Cowan in het midden en Bulwer in het noorden.

Torres Strait Islands, QLD
Torres Strait Islands, QLD

Torres Strait Islands, QLD

Net ten noorden van Cape York, tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea bestaan de Torres Strait Islands uit 274 kleine eilandjes, waarvan er slechts 17 bewoond zijn. Deze gemeenschappen hebben een unieke mix van Melanesische en Australische Aboriginal culturen ontwikkeld. Vang er een glimp van op tijdens een tocht naar Thursday Island of Horn Island, de meest ontwikkelde eilanden. Leer meer over de plaatselijke parel- en visindustrie op Thursday Island, dat vanaf Cape York met de veerboot bereikbaar is. Bezoek het museum, de kunstgalerie en de historische plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog op Horn Island, waar je heen kunt vliegen. Beide eilanden hebben ongerepte stranden, azuurblauwe wateren en heldere kustriffen met dugongs en zeeschildpadden.

Zeil, zwem, snorkel, duik of ontspan gewoon op een van de 74 ongerepte, met palmen omzoomde eilanden in de Whitsundays in het Great Barrier Reef en de Coral Sea. Deze eilanden zijn toegankelijk vanaf Airlie Beach en Proserpine en richten zich op elk type vakantieganger. Geniet van de vijfsterrenluxe in een vakantieresort op Hayman Island en vier feest op Daydream Island of Hamilton Island. Bezoek Whitsunday Island en loop over het sneeuwwitte siliciumzand van Whitehaven Beach. Kampeer of kies voor een milieuvriendelijke accommodatie op Hook, Lindeman of Brampton Islands, voornamelijk nationaal park. Long en South Molle Island hebben serene vakantieresorts tussen natuurlijkschoon. De resterende eilanden zijn ongerepte tropische oases, die je vanaf een zeekajak, een watervliegtuig of gecharterde zeilboot kunt ontdekken.

Voor een Australisch avontuur met wilde dieren mag je zeker Kangaroo Island niet missen. Dit eiland ligt op korte vliegafstand vanaf Adelaide of je kunt vanaf Cape Jervis de veerboot nemen. Kijk hoe pinguïns hun nachtelijke pelgrimstocht naar de kust in Penneshaw maken en geniet van de Australische zeeleeuwen bij Seal Bay. Bekijk roze pelikanen die door de lucht cirkelen en speel 'spot de koala' op een 4x4-avontuur op het eiland. Het eiland heeft ook spectaculaire vis- en duikstranden, afgelegen stranden om te zwemmen en te surfen, ondergrondse grotten en ruwe rotsformaties. Bezoek historische vuurtorens, vul je picknickmand met plaatselijk eten en wijn van topkwaliteit en verblijf in budgetvriendelijke of luxueuze accommodaties.

Meer dan 300 eilanden omringen Tasmanië, maar Flinders, King, Bruny en Maria Islands zijn het grootst. Flinders en King, die deel uitmaken van de 51 Furneaux Islands in Bass Strait, liggen op korte vliegafstand van zowel Tasmania als Victoria. Flinders Island is dé plaats om granietbergen te beklimmen, op ongerepte stranden te wandelen en naar een Killiecrankie 'diamond' te zoeken. Op King Island kun je duiken naar scheepswrakken, sportvissen en de bekende zuivelproducten van het eiland proeven. Wandel langs de dramatische kliffen of maak een boottocht langs zeevogels en dolfijnen op Bruny Island, een wildernis niet ver van Hobart. Maria Island ligt aan de oostkust van Tasmania en is rijk aan wilde dieren en geschiedenis en autovrij.

Victoria’s Islands
Victoria’s Islands

Victoria’s Islands

Victoria’s Islands liggen in Western Port Bay, ten oosten van Mornington Peninsula. Phillip Island krioelt van de wilde dieren. Bekijk de koala's en watervogels in het wild in Rhyll en zie hoe de sprookjesachtige pinguïns naar huis waggelen over een duister Summerland Beach. Op het eiland bevindt zich het Motor Cycle Grand Prix Circuit en het eiland heeft geweldige stranden waarvanaf je kunt zwemmen, surfen en vissen. Neem de veerboot vanaf Stony Point of rijd over de hangbrug vanaf San Remo. Voor rust, stilte en koala's ga je naar het afgelegen French Island National Park, een veerboottocht van 30 minuten vanuit Stony Point. Fiets of maak een bushwalk rond het eiland, terwijl je naar koala’s en de bedreigde langneuspotoroe speurt. Voor rust, stilte en koala's ga je naar het afgelegen French Island National Park, een veerboottocht van 30 minuten vanuit Stony Point. Fiets of maak een bushwalk rond het eiland, terwijl je naar koala’s en de bedreigde langneuspotoroe speurt.

Spring op een veerboot en ontdek de fascinerende eilanden die deel uitmaken van Sydney Harbour. Ga picknicken op het kleine Clark Island, dat schitterende uitzichten biedt op het Opera House en de Harbour Bridge. Of leer meer over de Aboriginal betekenis tijdens een culturele boottocht. Verder naar het oosten heeft Shark Island een groot grassig gebied en belvedère. Je kunt kamperen op het 18 hectare grote Cockatoo Island of een tocht maken om zijn fascinerende geschiedenis te begrijpen. Het heeft al vele diensten bewezen: visplaats voor Aboriginals, koloniale gevangenis, scheepswerf, industriële school, tuchtschool en gevangenis. Verken Sydneys verleden van veroordeelden tijdens een rondleiding op Fort Denison of Goat Island, een vroegere steengroeve en gevangenis.

Kalmte heerst over het in de World Heritage-lijst opgenomen Lord Howe Island, dat in de Tasman Sea ligt, minder dan twee uur vliegen vanuit Brisbane of Sydney. Slechts 400 bezoekers worden er toegelaten, de fiets is het beste vervoermiddel en mobiele telefoons kunnen niet worden gebruikt. Maak een bushwalk door de inheemse Kentia palmwouden van het eiland en zwem vanaf witte zandstranden. Ga snorkelen en duiken in de beschermde gematigde wateren op het zuidelijkste koraalrif ter wereld. Er zijn meer dan 50 locaties met een overvloed aan groene schildpadden, kleurrijk koraal en vis. Als je moedig genoeg bent, kun je de zware wandeltocht naar de top van Mount Gower maken. Het duurt 8-10 uur en voor de beklimming heb je touwen nodig!

De Tiwi Islands worden ook 'de eilanden van de glimlach' genoemd en liggen 100 kilometer ten noorden van Darwin, waar de Arafura Sea en de Timor Sea samenkomen.

De Tiwi Islands bestaan uit Bathurst en Melville Island, plus negen kleinere en onbewoonde eilanden: Buchanan, Harris, Seagull, Karslake, Irritutu, Clift, Turiturina, Matingalia en Nodlaw. Melville Island is op Tasmanië na het grootste eiland van Australië.

Het is een korte veerboottocht vanaf Fremantle of Perth. De lokale bevolking houdt van Rottnest Island voor zijn 63 schitterende witte stranden en de autovrije rust. Je kunt er een fiets huren om het eiland te verkennen of op de gratis bus springen. Zeekajak naar afgelegen baaien of snorkel of duik in de koraalriffen en historische scheepswrakken. Surfers zullen echt genieten van de golven aan Strickland, Salmon en Stark Bay. Speur naar quokka’s, de schattige buideldieren die alleen hier voorkomen en de inspiratie waren voor de naam van het eiland. Het eiland heeft een fascinerend, gelaagd verleden, waarover je meer te weten komt tijdens een begeleide tocht. Bekijk de Aboriginal gevangenis, het Rottnest Museum, de oude vuurtoren en de in onbruik geraakte pistolen en ondergrondse tunnels.

Buccaneer & Dampier Archipelago, WA
Buccaneer & Dampier Archipelago, WA

Buccaneer & Dampier Archipelago, WA

De ruwe eilanden van Buccaneer Archipelago liggen voor de kust van Derby, in Kimberley. Ontdek ze op een luxe boottocht, tijdens een pittoreske vlucht of op een privéboot. Bekijk de Bradshaw rotskunst rond Raft Bay, bezoek South Sea Pearl farms en verwonder u over de Horizontal Waterfalls, waar indrukwekkende getijden zeewater door een smalle spleet in de klif duwen. Verder naar het zuiden, voor de Dampier kust, bieden de 42 ongerepte eilanden van Dampier Archipelago verbazingwekkende duik-, snorkel- en visgelegenheden. Zwem in het beschermde water met dugongs, dolfijnen en schildpadden. Meer naar het westen vind je de Montebello Islands, 100 kalksteeneilanden met vlekkeloze witte stranden en zeegroene wateren.

Australische eilanden

Meer Australische ideeën