Tiwi Islands, Northern Territory

Darwin 'vibraNT' Campaign 2008.©Tourism NT

Tiwi Islands, Northern Territory

De Tiwi Islands worden ook 'de eilanden van de glimlach' genoemd en liggen 100 kilometer ten noorden van Darwin, waar de Arafura Sea en de Timor Sea samenkomen.

De Tiwi Islands bestaan uit Bathurst en Melville Island, plus negen kleinere en onbewoonde eilanden: Buchanan, Harris, Seagull, Karslake, Irritutu, Clift, Turiturina, Matingalia en Nodlaw. Melville Island is op Tasmanië na het grootste eiland van Australië.

Bijna 90% van de mensen die op de Tiwi Islands wonen, stammen af van de Aboriginals. Ze leven al zo'n 7000 jaar op de Tiwi Islands.

De Tiwi Islands kunnen alleen worden bezocht tijdens een georganiseerde rondleiding door een Aboriginalgids. Bovendien heb je er een vergunning voor nodig. In dit unieke en afgelegen deel van Australië ontdek je de culturele verschillen tussen de Tiwi-bevolking met hun Polynesische invloeden en de inheemse bevolking van Arnhem Land aan de overkant van het water. De meeste bewoners van de Tiwi Islands wonen in de nederzettingen Wurrumiyanga, Pirlangimpi (Garden Point) en Milikapiti (Snake Bay) op Melville Island.

De Tiwi Islands beschikken nauwelijks over toeristische faciliteiten. Je kunt er geen auto huren en behalve enkele afgelegen vissershuisjes zijn er nauwelijks accommodaties. De Tiwi Islands staan bekend om de uitstekende vislocaties. Je kunt in een vissershuisje logeren of gaan diepzeevissen.

Koop ook de unieke kunstvoorwerpen van de Tiwi Islands, zoals gebatikte en gezeefdrukte kleding, geweven armbanden, geschilderde schelpen, houtsnijwerk en hoogwaardig aardewerk. Veel houtsnijwerken van de Tiwi-bevolking verbeelden vogels uit de Tiwi-mythologie, omdat deze een heilige betekenis hebben. Je vindt enkele prachtige exemplaren in de Mission Heritage Gallery op Bathurst Island. In het kunstenaarscentrum Tiwi Designs maken, tonen en verkopen lokale kunstenaars hun werk.

Erg beroemd zijn de rijkelijk versierde pukamani-grafpalen, die soms wel drie meter hoog zijn. Overal op de eilanden vind je begraafplaatsen met deze pukamani-palen, die het landschap een kleurrijke aanblik verlenen. In het Patakijiyali Museum in Wurrumiyanga ontdek je de geschiedenis van de Tiwi Islands en hun bevolking.

Langs de kusten van de eilanden vind je regenwouden, verlaten zandstranden en verborgen watervallen en rotsmeertjes. Door hun afgelegen ligging tref je op de eilanden planten en dieren aan die je nergens anders op de wereld vindt. Op de eilanden bevindt zich 's werelds grootste broedkolonie van de grote kuifstern en een omvangrijke populatie van de bedreigde Olive Ridley-schildpadden. In de zee en de riviermonden rond de eilanden leven ook zoutwaterkrokodillen.

De Tiwi-bevolking onderscheidt drie seizoenen op de eilanden. Tijdens het regenseizoen van november tot april stormt het en valt de meeste neerslag van het Northern Territory.

Australian Rules Football werd in de jaren veertig van de 20ste eeuw geïntroduceerd door missionarissen en is sindsdien erg populair op de Tiwi Islands. De Tiwi Islands Football League Grand Final trekt elk jaar in maart zo'n 3000 toeschouwers.

Vanaf Darwin kun je de Tiwi Islands met een klein vliegtuigje snel bereiken. Drie keer per week vaart er ook een veerboot tussen Darwin en Bathurst Island.

Meer tips voor Australië