Kust

Bondi Beach, Bondi, NSW. © Tourism Australia

Met een spectaculaire kustlijn van zo'n 50.000 kilometer, compleet met schitterende stranden, koraalriffen en lange, kronkelende wegen, zijn er talloze plaatsen om te verkennen op ons eilandcontinent.

Neem de Pacific Coast Touring Route van Sydney naar Brisbane via Byron Bay en de Gold Coast. Volg de sensationele Great Ocean Road of de kustweg naar het Mornington Peninsula in Victoria. Verken de 74 eilanden die deel uitmaken van de Whitsunday Islands in Queensland. Laat je overweldigen door de stille schoonheid van het Tasmaanse Freycinet Peninsula. Ga op ontdekkingstocht door de wijngebieden en verken de surfstranden van Margaret River in het zuidwesten van Western Australia en het Fleurieu Peninsula in South Australia.

Van nationale parken die op de Werelderfgoedlijst staan tot luxe verblijven in het regenwoud en stranden waar je niemand tegenkomt - op welke manier je onze oneindige kustlijn ook verkent, je ontdekt al snel waarom dit alles onmiskenbaar deel uitmaakt van de geweldige Australische levensstijl.

De relaxte stijl van Byron Bay spreekt iedereen aan, van backpackers tot miljardairs en van avonturiers tot alternatievelingen. Honderden kilometers magnifieke gouden stranden, fantastische surfgolven, schitterende plekken om te duiken en talloze wilde dieren maken van dit gebied een paradijs voor natuurliefhebbers. Byron is altijd al een populaire uitwijkplaats geweest voor enkele van de rijkste en beroemdste Australiërs, die een comfortabel leven leiden naast een eclectische mix van artiesten, waarzeggers en hobbyboeren. Het achterland van Byron is een oase van subtropische regenwouden en nationale parken. In het midden doemt Mount Warning op, overblijfsel van een vulkaan uit prehistorische tijden, dat Aboriginalstammen als heilig beschouwen. Ze noemen de berg 'Wollumbin', wat 'wolkenvanger' betekent. Cape Byron, met de historische vuurtoren, is het oostelijkste puntje van Australië. Het is ook de eerste plek in Australië die zich elke dag kan koesteren in de eerste warme zonnestralen.

De Whitsunday Islands is een groep van 74 eilanden die wordt begrensd door het werelderfgoed Great Barrier Reef en het beschutte water van de Coral Sea. In het witte zand en het warme, azuurblauwe water ontdek je allerlei zeedieren en koraal in alle kleuren van de regenboog. Ga sportvissen, zeilen of gewoon heerlijk chillen op een onbewoond eiland.

De parel aan de kroon is het befaamde Whitehaven Beach: zeven kilometer smetteloos wit zand. Het is een van de meest gefotografeerde stranden in Australië en een geliefkoosde plek voor huwelijksaanzoeken en pasgetrouwde stellen op huwelijksreis. Charter een jacht in de Abel Point Marina en zeil, zwem, snorkel en duik bij een beschutte ankerplaats, zoals Blue Pearl, Butterfly, Chance en Hook Island Bay. Geniet volop van het luxe vakantieoord Hamilton Island, maak een bushwalk door het nationale park op South Molle of relax met vijf sterren-luxe op Hayman Island. Stap in een watervliegtuig naar Heart Reef voor een van de meest romantische belevenissen in Australië.

Deze tot de verbeelding sprekende vakantiebestemming bezit 70 kilometer zondoorstoofde stranden, waaronder het wereldberoemde Surfers Paradise. Bodyboard in Burleigh Heads, peddel over de Gold Coast Seaway naar South Stradbroke Island of leer surfen op North Stradbroke Island. Laat je meeslepen door de glitter en glamour van de bars en nachtclubs, of ga heerlijk winkelen in de talrijke kosmopolitische boetieks. De Gold Coast vormt ook de poort naar enkele van de beste natuurattracties van Queensland. Ga walvissen kijken of island-hoppen, of waag je in het rijk begroeide achterland met nationale parken en regenwouden die een plaats hebben veroverd op de Werelderfgoedlijst.

Ontdek de belangrijkste zwem- en surfstranden, historische dorpen aan de baai en prachtige uitzichten op dit pittoreske schiereiland, niet meer dan een uurtje ten zuiden van Melbourne.

Mornington Peninsula bezit twee unieke baaien, Port Phillip Bay en Western Port Bay, waar honderden boeiende plekken zijn die je kunt verkennen. Maak een trektocht over de ruwe kustlijn langs duinen, stranden, kliffen en vuurtorens. Bekijk koala’s op French Island, zwem met dolfijnen en zeehonden in Sorrento en ga lunchen bij wijn- of olijfgaarden die over de zee uitkijken.

Het Mornington Peninsula is ook een paradijs voor avontuurlijke scubaduikers en wordt beschouwd als een van de afwisselendste duikplekken van Australië. Langs de kustlijn liggen meer dan 60 scheepswrakken, die zich in de loop der tijd tot kunstmatige riffen hebben ontwikkeld, omringd door een schat aan zeedieren.

Margaret River is niet alleen een van de topwijngebieden van Australië, maar bezit ook een magnifieke natuur met surfstranden, grote karribossen, ondergrondse grotten en een spectaculair landschap.

Hier, op het meest zuidwestelijke puntje van Australië, ontmoeten de Indische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan elkaar. Precies op deze plek vind je de historische, 100 jaar oude vuurtoren Cape Leeuwin. De bulderende golven die op de 75 stranden langs de kustlijn beuken, maken van de branding bij Margaret River een van tien schitterendste surfgebieden ter wereld. Volg de Cape to Cape Track van Cape Leeuwin naar Cape Naturaliste, waar in het voorjaar het landschap bezaaid is met talloze kleurige wilde bloemen.

Op het fascinerende Freycinet Peninsula in Tasmanië vind je waarschijnlijk een strand helemaal voor jezelf. Het beroemdste strand ligt aan Wineglass Bay, een perfecte boog van wit zand en een turquoise zee, tegen een achtergrond van roze en grijze granieten pieken, met recht een van de tien mooiste stranden ter wereld. Ga vissen of zeilen, volg de bushwandelpaden, peddel de zee op in een kajak, beklim de steile rotsen, of blijf gewoon heerlijk liggen op het brandschone zand en geniet van de prachtige omgeving en de warme zonnestralen. Het Freycinet National Park is ook een uitstekende plek om vogels te kijken. Misschien heb je geluk en scheert er een witbuikzeearend over je hoofd, of zie je een grote Australische jan-van-gent naar voedsel duiken in de oceaan.

Op het Fleurieu Peninsula in South Australia vind je de echte Australische strandcultuur op nog geen uur rijden ten zuiden van de stad. Welk seizoen het ook is, er is altijd meer dan genoeg te doen in deze veelzijdige kustregio. Neem surflessen bij een lokale instructeur, duik naar mysterieuze scheepswrakken, verken de eeuwenoude regenwouden of vang je eigen zoetwaterforel. Zie hoe de kleine pinguïns aan land komen op Granite Island. De groene heuvels van het Fleurieu Peninsula worden begrensd door kliftoppen, stranden, grotten en de meanderende Murray River. In de winter kun je vanaf de spectaculaire landtongen walvissen zien en genieten van de onstuimige, donderende golven van de Zuidelijke Oceaan die stukslaan tegen de kust.

Kust

Meer Australische ideeën