Natuur

Toorongo River, West Gippsland, VIC. © Tourism Victoria & Gavin Hansford

Australië heeft enkele van de meest kenmerkende en diverse natuurlijke omgevingen ter wereld, met unieke wilde dieren en spectaculaire landschappen, waaronder nationale parken en gebieden die op de Werelderfgoedlijst zijn opgenomen.

In deze gebieden kun je dicht bij inheemse planten en dieren komen, wijde open vlakten verkennen en eeuwenoude regenwouden ontdekken aan de rand van moderne steden. Ook kun je bergen met besneeuwde toppen beklimmen en zwemmen in enkele van de schoonste watergebieden op aarde.

We noemen een paar beroemde natuurlijke omgevingen in Australië die je absoluut niet mag missen.

Ningaloo Reef is het grootste kustrif van Australië en staat op de Werelderfgoedlijst. Het is een van de betrouwbaarste plekken ter wereld waar je met de zachtaardige walvishaaien, 's werelds grootste vissen, kunt zwemmen. Ze arriveren vlak na de massale voortplanting van het koraal, in maart van elk jaar.

In het heldere, turquoise water van Shark Bay leven bultruggen, schildpadden, dolfijnen en reuzenmanta's. Bekijk de levende afstammelingen van de vroegste levensvormen op aarde in Hamelin Pool en maak een wandeling over een van de weinige stranden ter wereld die volledig uit kleine schelpjes bestaan. Breng de dag door met de vriendelijke dolfijnen van Monkey Mia, die elke dag naar het strand komen om met de hand gevoerd te worden.

Kakadu National Park is het grootste nationale park van Australië en staat ook op de Werelderfgoedlijst. Het gebied is zo uitgestrekt dat het is verdeeld in zeven aparte regio's en zes verschillende seizoenen kent. De geschiedenis van de Aboriginals in de regio Kakadu bestrijkt meer dan 40.000 jaar. Ruige, steile hellingen gaan over in bosgebieden, weelderig begroeide wetlands en open savannevlakten. In de wetlands zie je miljoenen migrerende vogels en op de oevers van de Adelaide River koesteren krokodillen zich in de zon. Zwem onder een van de indrukwekkende watervallen, wandel door de zandstenen galerijen van eeuwenoude rotsen of maak een boottocht door het schilderachtige draslandgebied, waar het krioelt van de wilde dieren. Het is bovendien een van de beste visstekken van Australië.

Kangaroo Island, het op twee na grootste eiland van Australië, bevindt zich zo'n 15 kilometer van het vasteland van South Australia. Meer dan een derde van het eiland is Conservation Park of National Park. Het eiland kent vijf belangrijke Wilderness Protection Areas. Aan de ruwe kustlijn, gegeseld door de Zuidelijke Oceaan, vind je talloze Australische wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving.

Het landschap bestaat uit woestijnen, stranden en bossen. Je ziet zeeleeuwen luieren aan Seal Bay en kleine pinguïns naar de kust waggelen in Penneshaw en Kingscote. Er spelen meer dan 7000 pelsrobben in en rondom de door de natuur gevormde Admirals Arch in Flinders Chase National Park, waar de Remarkable Rocks hun naam eer aan doen door gedurende de dag van kleur te veranderen.

Aan Vivonne Bay, door onderzoekers van Sydney University officieel uitgeroepen tot beste strand van Australië, kun je surfen, vissen, snorkelen met zeldzame grote rafelvissen, zwemmen met dolfijnen of duiken naar de scheepswrakken in D’estrees Bay. Ga eens zandsurfen in de reusachtige duinen van Little Sahara.

De isolatie van Tasmanië heeft ervoor gezorgd dat daar nog talloze planten, dieren en vogels leven die elders in Australië niet voorkomen. Veertig procent van de staat wordt in de vorm van nationaal park of reservaat beschermd en veel gebieden zijn al meer dan 60 miljoen jaar onveranderd gebleven. Het werelderfgoed de Tasmanian Wilderness beslaat meer dan 1,38 miljoen hectare en is een van de laatste echte wildernissen op aarde. Van de ruige alpiene toppen en dichte regenwouden in het noorden tot de uiterste zuidpunt van het eiland, Tasmanië bezit meer dan 2000 kilometer adembenemende wandelroutes, waaronder de beroemde Overland Track.

Het onderwaterwonderland van het Great Barrier Reef is een explosie van kleuren en biodiversiteit die zich vanaf de kust van Queensland over meer dan 2500 kilometer uitstrekt. Het Great Barrier Reef is het grootste werelderfgoedgebied ter wereld, het grootste koraalrifstelsel en het grootste ding op aarde dat uit levende wezens bestaat. Het bestaat uit meer dan 3000 afzonderlijke riffen, 900 koraalriffen en continentale eilanden. Dit creëert een leefstructuur voor meer dan 1500 vissoorten, een derde van 's werelds zachte koraalsoorten, 600 soorten zeesterren en zee-egels, zes bedreigde soorten zeeschildpadden en meer dan 30 soorten walvissen en dolfijnen.

De schoonheid van de blauwe gloed, de gouden zandstenen hellingen, de indrukwekkende kliffen en diepe ravijnen van de Blue Mountains liggen op slechts 90 minuten rijden van Sydney. Miljoenen hectaren, op de Werelderfgoedlijst opgenomen wildernis vind je hier, maar ook de zeldzaamste boom ter wereld, de prehistorische Wollemi Pine. Er leven meer dan 400 verschillende soorten unieke Australische dieren, zoals de gevlekte buidelmarter, de grote suikereekhoorn en de langneuspotoroe. Als je zo weinig mogelijk van dit alles wilt missen, kun je het beste de Greater Blue Mountains Drive rijden, een toerrit van 1200 kilometer, met achttien verschillende en unieke 'ontdekkingsroutes'.

De Australian Alps spreiden zich uit over New South Wales, Victoria en het Australian Capital Territory en bieden unieke uitzichten en mogelijkheden tot openluchtavontuur het hele jaar door. Kies voor de hoogste Australische skihellingen of wandel naar de top van Mount Kosciuszko, de hoogste piek in Australië. Leer de Aboriginalgeschiedenis nader kennen in het Namagdi National Park. Volg de Great Alpine Road langs historische dorpen, vlaktes met wilde bloemen, stromen vol met forel en ruwe kloven. Of ga fietsen, grotten exploreren, raften, kajakken, rijden met een 4x4 en paardrijden.

Op Summerland Beach in het Phillip Island Nature Park, niet meer dan 90 minuten van Melbourne, komt elke dag tegen zonsondergang een stoet van duizenden kleine pinguïns tot leven. De wilde oceaanstranden, beschutte baaien, blowholes en grotten zijn ook het domein van koala's, talloze vogels en pelsrobben. Maak een boottocht om de 16.000 pelsrobben bij Seal Rocks, een van de grootste kolonies van Australië, van dichtbij te kunnen zien of ga koala's kijken in de boomtoppen van het Koala Conservation Centre. De Nobbies is een schitterende landtong aan de zuidwestpunt van Phillip Island, waar je kunt genieten van de adembenemende vergezichten en het donderend geweld van de blowholes op de uitkijkpunten te midden van natuurlijke zeevogelgebieden. Pak een golf mee tegen de achtergrond van het eeuwenoude roze graniet bij Cape Woolamai, een van de populairste surfstranden en trekpleister voor vogelaars van Victoria. Phillip Island maakt deel uit van het Churchill Island Marine National Park dat is opgenomen op de lijst van de Ramsar Convention on Wetlands of International Importance. Er zijn twee wandelroutes die een indrukwekkend uitzicht bieden over Western Port Bay, Tortoise Head en French Island.

Natuur

Meer Australische ideeën