Outback

Niets is meer Australië dan onze outback. De open vlakten die zich eindeloos lijken uit te strekken, vertellen het verhaal van de verkenning en ontwikkeling van ons weidse bruine land, en weerspiegelen de pioniersgeest en unieke identiteit van Australië. Je vindt een stukje outback in elke staat van Australië en hoewel de regio's ver van elkaar af liggen, zijn ze vanuit de meeste steden en grote plaatsen gemakkelijk bereikbaar.

Van avontuurlijke en uitdagende 4x4 autotochten tot omvangrijke ranches van meer dan een miljoen hectare, en van ruige bergketens en spectaculaire kloven tot de langste kaarsrechte spoorweg ter wereld, de Australische outback staat symbool voor het wezen van Australië.

De geschiedenis van de Flinders Ranges begon 800 miljoen jaar geleden, toen een eeuwenoud stuk zeebodem omhoog kwam en een doorgroefd landschap creëerde, waar diepe valleien uitlopen in beschutte kreken, geflankeerd door rode gombomen. De Flinders Ranges is groot - en vol avontuur. Fiets de historische, 900 kilometer lange Mawson Trail, of loop de Heysen Trail, een van de langste wandelroutes van South Australia. Natuurlijk kun je ook de Explorer’s Way volgen, een van de meest fantastische autotochten ter wereld.

In het midden vind je het natuurlijke amfitheater Wilpena Pound, dat je het beste kunt bekijken door een wandeling naar de rand te maken of vanuit een heteluchtballon. Bij Brachina Gorge kun je de plaats zien die wetenschappers ertoe bracht om de geschiedenis van het leven op aarde te herschrijven. Het is bovendien de geboortegrond van een van de oudste culturen ter wereld. Het rijke Aboriginal erfgoed verleent een spirituele betekenis aan de omringende natuurelementen, verteld in verhalen die al tienduizenden jaren van generatie op generatie zijn doorgegeven.

De regio Gulf Savannah in Queensland strekt zich uit van de Great Dividing Range in het oosten tot de grens van het Northern Territory in het westen. Het is het land van de gouden graslanden waar het wemelt van de wilde dieren, erfgoed van de mijnbouw, geweldige rivieren en adembenemende landschappen. Je kunt er edelstenen zoeken, vissen op barramundi, ongelooflijk veel soorten wilde dieren zien en kennismaken met de historie van de grensstadjes. De Savannah Way, een van de avontuurlijkste autotochten van Australië, biedt je pas écht de gelegenheid om je buiten de gebaande wegen te begeven. De route is 3700 kilometer lang en verbindt Cairns in het tropische noorden van Queensland met het historische parelstadje Broome, in Kimberley, Western Australia, via de natuurwonderen van de tropische savannes en de Top End van het Northern Territory.

De Outback van New South Wales wordt vaak de 'toegankelijke outback' genoemd en is niet zozeer een bestemming, maar eerder een reis door de tijd, historie, culturen en spiritualiteit.

De stad Broken Hill, ook wel 'The Silver City' genoemd, in de uiterste westhoek van de staat, ligt zo'n 1200 kilometer van Sydney.

Het is het grootste centrum in en de toegangspoort naar de outback van New South Wales. Dit is niet alleen het thuisland van dingo's, stof en desert peas (Australische plant met bloedrode, bladachtige bloemen), maar ook van de beroemde Royal Flying Doctor Service en een belangrijk deel van de mijnbouwgeschiedenis van Australië.

Reis naar het zuiden en bekijk de overblijfselen van de Mungo Man en Mungo Woman, die dateren van 40.000 jaar geleden, in het Mungo National Park in het werelderfgoedgebied Willandra Lakes. Een paar honderd kilometer ten noorden van Broken Hill vind je het piepkleine Tibooburra, het prototype van een outbackplaatsje en het meest geïsoleerde stadje in de staat. Vergeet vooral niet om een bezoekje te brengen aan het van hout en golfplaten opgetrokken Royal Hotel in Tilpa, ten oosten van Broken Hill, een echte bushpub waar je zeker een paar kleurrijke types zult ontmoeten. In het zuiden liggen de regio's Lower Darling en Murrumbidgee. Ga op avontuur in noordelijke richting, naar Corner Country, waar de grenzen van New South Wales, South Australia en Queensland samenkomen. Daar ontdek je wat de outback van Australië werkelijk inhoudt.

De verschroeide aarde van Mallee, vruchtbare wetlands en eeuwenoude maanlandschappen vormen de kenmerken van de toegankelijke wildernis van de regio Mildura en Murray Outback. De outback van Mallee is verdeeld in vijf afzonderlijke gebieden en het terrein is sterk en subtiel. Het staat in sterk contrast met de groene akkers van Mildura, waar de majestueuze Murray River de grens vormt tussen Victoria en New South Wales.

Vaar een aantal dagen rustig over de rivier in een historische radarstoomboot of ga per kano op verkenningstocht in de reservaten en wetlands. Behalve de weelderig begroeide rivieroevers kun je te voet of per 4x4 de schitterende roze meren, de zandduinen, de billabongs en de wetlands verkennen. Ontdek de wilde dieren en het erfgoed van de Aboriginals in het grootste gombomenwoud ter wereld en kijk hoe in het voorjaar de woestijnen van Wyperfield National Park gaan bloeien.

De outback van het Northern Territory bevat een scala aan bijzondere pubs, fascinerende karakters, uitgestrekte landschappen en eindeloze verhalen. Reis door de Simpson en Tanami Desert of de West MacDonnell Ranges, of volg de Savannah Way om de echte outback te leren kennen. Bezoek het fysieke en spirituele hart van Australië Alice Springs, een van de beroemdste outbackstadjes en de toegangspoort tot Uluru en het Kata Tjuta National Park. Volg de Explorer’s Way naar Tennant Creek, 500 kilometer noordwaarts, of leer vee drijven op een van de historische ranges van Northern Territory. Maak een van de mooiste treinreizen ter wereld, van de ene kant van het continent naar de andere, aan boord van The Ghan, tussen Adelaide, Alice Springs en Darwin. Kijk hoe het landschap verandert van rood naar goud terwijl de trein over de steile hellingen, door de bossavannes en de weelderige tropische moessonwouden van het verre noorden trekt.

Sommige plaatsen zijn groter dan het leven zelf, en de The Kimberley is een van die plaatsen. In deze verafgelegen noordwesthoek van Australië wonen minder dan 25.000 mensen. Het is een stoere, ruige, maar adembenemend mooie plek met grillige bergketens, spectaculaire ravijnen, schitterende watervallen, serene billabongs, eeuwenoude rotskunst en ondoordringbare wildernis.

Pak de 4x4 en volg de 660 kilometer lange Gibb River Road, of neem de Savannah Way van Broome naar Kununurra. Maak een rondvlucht over de buitengewoon oude rotsformaties van de Bungle Bungles en de spectaculaire Mitchell en Horizontal Falls. Ga zwemmen in de koraaltuinen en verbaas je over de talloze zeedieren van de Rowley Shoals. Peddel met een kano de Ord River op om te vissen op barramundi, maar kijk wel uit voor de krokodillen. Als je de echte levensstijl van de outback van de Kimberley wilt meemaken, kom dan naar de Ord Valley Muster, een twee weken durend veedrijversfestival dat elk jaar in mei wordt georganiseerd.

Lake Eyre, in het Lake Eyre National Park circa 700 km noordelijk van Adelaide, is een bijzondere oase in de meedogenloze outback van South Australia. Het Lake Eyre Basin is een verbijsterende 1 miljoen km² groot en strekt zich uit tot over de grenzen met South Australia, Northern Territory en Queensland.

Meer Australische ideeën