Lake Eyre, South Australia

Lake Eyre National Park, SA. © SATC

Lake Eyre, South Australia

Lake Eyre, in het Lake Eyre National Park circa 700 km noordelijk van Adelaide, is een bijzondere oase in de meedogenloze outback van South Australia. Het Lake Eyre Basin is een verbijsterende 1 miljoen km² groot en strekt zich uit tot over de grenzen met South Australia, Northern Territory en Queensland.

Lake Eyre zelf, in feite 2 meren die zijn verbonden door een kanaal, is 144 km lang en 77 km breed. Het is het grootste zoutmeer van Australië, maar slechts zelden gevuld met water. De regio Lake Eyre is ook de droogste van Australië met het laagste geografische punt.

De oorspronkelijke bewoners van de regio Lake Eyre, het Arabanavolk, hebben duizenden jaren in het Lake Eyre Basin geleefd. Het meer is nog steeds een belangrijke culturele plek voor de Aboriginals. Lake Eyre is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Edward John Eyre, de eerste Europeaan die het meer ontdekte in1840. Halverwege de jaren1880 was de streek in trek bij landbouwpioniers. Een van deze boerderijen, Anna Creek, is nu de grootste veehouderij van Australië.

Het waterniveau van Lake Eyre is afhankelijk van de jaarlijkse moesson en van hoeveel regen er valt in de stroomgebieden in Queensland en het Northern Territory. De kracht van de tropische moesson bepaalt of het water het meer bereikt en hoeveel water er naartoe gaat.

Het water van deze drie stroomgebieden vult het meer ongeveer eens in de acht jaar. Het meer is de afgelopen 160 jaar maar drie keer helemaal volgelopen. Als er water in het meer is, ontstaat er een verbazingwekkend natuurlijk spektakel. De lucht is gevuld met het geluid en schouwspel van enorme aantallen watervogels die naar dit gebied zwermen. Het normaal gesproken grimmige landschap komt tot leven met de intense kleuren van wilde bloemen en een zee van groene bladeren. De verschillende zoutwaterniveaus creëren opvallende kolkende patronen die zo ver reiken als je kunt kijken.

Naarmate het meer opdroogt en het water verdampt, wordt het zoutgehalte hoger en lijkt het vaak roze. Als het helemaal leeg is, wordt het een reusachtige zoutpan met witte kristallen die het zonlicht weerkaatsen.

De beste plek om het meer te bekijken op land is in Halligan Bay. Na de regen kun je ook in een boot of kajak het meer verkennen. Maar de beste manier om van het enorme meer te genieten, is vanuit de lucht. Een aantal plaatselijke touroperators biedt rondvluchten aan boven het meer, met name als er water in staat. Er zijn nog meer zoutmeren in dit gebied, waarvan een aantal als erfgoed wordt beschouwd vanwege hun zeldzame fossielen.

Lake Eyre National Park ligt 60 km ten oosten van William Creek op de route van de Oodnadatta Track. Dit traject is uitsluitend geschikt voor ervaren 4x4-bestuurders. Vergeet niet extra brandstof, eten en water mee te nemen. De wegen kunnen afgesloten raken door overstromingen. De beste tijd van het jaar om het meer te bezoeken is van april tot en met oktober.

Vanuit het Lake Eyre National Park kun je ook het beroemde outbackstadje Oodnadatta bezoeken, de opaalstad Coober Pedy, of de Simpson Desert.

Meer tips voor Australië