Clare Valley

Clare Valley, SA. © SATC & Mike Annese

Clare Valley

Clare Valley is een van de oudste wijnstreken van Australië. De streek is het bekendst om zijn rieslings en wordt vaak de bakermat van de Australische riesling genoemd. Het mediterrane klimaat is ideaal voor de productie van riesling-, chardonnay-, shiraz-, cabernet sauvignon-, semillot- en merlotdruiven van uitstekende kwaliteit. Er zijn meer dan 40 wijnmakerijen in Clare Valley. De meeste zijn klein en liggen aan een 40 kilometer lange corridor tussen de stadjes Auburn en Clare. Loop of fiets over de Riesling Trail die veel van de belangrijkste attracties en wijnkelders van de regio met elkaar verbindt, of reis in stijl en verken het gebied in een limousine.

Clare Valley is een van de oudste wijnstreken van Australië. De streek is het meest bekend om zijn rieslings, en wordt vaak de bakermat van de Australische riesling genoemd. Pioniers uit Engeland, Ierland en Polen kwamen in de jaren 1840 voor het eerst naar deze streek. Zij hebben een rijk erfgoed aan dorpen en architectuur achtergelaten, waarvan een groot deel intact gebleven is. Veel van deze gebouwen doen nu dienst als pensions, toprestaurants of kunstgalerieën.

Het mediterrane klimaat van de Clare Valley is ideaal voor het verbouwen van hoogwaardige riesling-, chardonnay-, shiraz-, cabernet sauvignon-, semillon- en merlot-druiven.

Er zijn meer dan 40 wijnmakerijen in de regio. De meeste zijn klein en liggen aan een 40 kilometer lange corridor tussen de stadjes Auburn en Clare. De Clare Valley Riesling Trail is 36 kilometer lang en ligt tussen de stadjes Auburn en Clare. Langs deze route kom je de belangrijkste stadjes van Clare Valley tegen, zoals o.a. Leasingham, Watervale, Penwortham en Sevenhill. Je kunt de route ook per fiets verkennen in minder dan 3 uur. Onderweg kom je de belangrijkste attracties, wijnkelders en producenten van delicatessen tegen. Diverse wijnkelders bieden zelf gekweekte seizoensproducten, restaurants en feestmalen met tapasachtige hapjes. De Riesling Trail is onderdeel van de 800 kilometer lange Mawson Trail, een van de mooiste langeafstandsfietsroutes van Australië, die Mount Lofty en de Flinders Ranges doorkruist.

Bezoek de Jesuit Monastery and Winery in Sevenhill, waar in 1851 de eerste druivenstokken van de streek werden geplant. Het Clareville Museum en Old Police Station Museum geven een leerzame kijk op de geschiedenis van de regio.

Een aantal plaatselijke touroperators biedt busexcursies met een gids aan of stelt privé-excursies op maat samen door Clare Valley. Je kunt in stijl reizen in een oldtimer of in een limousine.

Tussen Clare Valley en Barossa Valley ligt Kapunda, een klein plattelandsstadje met een rijke en interessante geschiedenis. De Kapunda Heritage Trail slingert door de stad en voert je langs historische locaties, gebouwen en de verhalen van de vroege pioniers. De kloven van het Red Banks Conservation Park in de buurt van Burra hebben een rijke Aboriginalgeschiedenis en wemelen van de wilde dieren.

Gedurende het jaar vindt er een groot aantal evenementen plaats in Clare Valley, van klassieke landbouwtentoonstellingen tot gourmet- en wijnfeesten. Tijdens het jaarlijkse Clare Valley Gourmet Weekend in mei kun je als eerste de nieuwe wijn proeven, zelfs nog voordat het wijnproductieproces is voltooid. Dit privilege is meestal voorbehouden aan de wijnmaker.

Clare Valley ligt ongeveer 120 kilometer ten noorden van Adelaide.

Meer tips voor Australië