McLaren Vale

McLaren Vale, SA. © South Australia Tourism

McLaren Vale

McLaren Vale is de bakermat van de wijnbouw in South Australia. Je vindt hier een aantal van de oudste wijnstokken ter wereld. McLaren Vale heeft circa 65 wijnmakerijen. De meeste zijn middelgroot. Je vindt hier ook 270 zelfstandige druiventelers. Bezoek een van de boerenmarkten die in het weekend worden gehouden en vul je picknickmand met vers brood, kaas, olijven en fruit of kies voor een uitgebreide lunch in een pittoresk wijngaardrestaurant. Wandel, fiets of ga te paard over de Shiraz Trail, die een oud treinspoor van McLaren Vale naar Willunga volgt. Neem daarna de artistieke cultuur van de regio in je op en volg een van de vele auto- of wandelpaden.

De regio McLaren Vale, verscholen tussen de glooiende Mount Lofty Ranges en de stranden van Gulf St Vincent, staat bekend om zijn indrukwekkende wijnen, overvloedige streekproducten en mooie omgeving. McLaren Vale gaat bovendien prat op een rijke geschiedenis. Het is de bakermat van de wijnbouw in South Australia. Je vindt hier een aantal van de oudste wijnstokken ter wereld. De eerste wijnstokken werden in 1838 geplant in McLaren Vale. Vandaag de dag telt McLaren Vale 65 wijnmakerijen, grotendeels middelgroot, en allemaal op korte rijafstand van de hoofdstraat van McLaren Vale. Je vindt hier ook 270 zelfstandige druiventelers.

Door zijn mediterrane klimaat is McLaren Vale ideaal voor het telen van druiven. De shiraz is de belangrijkste druivensoort in deze streek en verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale productie in het gebied. Het klimaat en de grond leveren vruchten en wijn op met een intense smaak en een donkerpaarse kleur die tientallen jaren in een fles kan worden bewaard. De streek is ook gespecialiseerd in chardonnay, cabernet sauvignon, grenache, merlot, sauvignon blanc en riesling. Tussen het proeven door kun je kennis maken met de wijnmakers of meegaan met een begeleide rondleiding achter de schermen.

Breng een bezoek aan Chapel Hill, vernoemd naar de historische kapel van ijzersteen die in 1865 op dit terrein werd gebouwd. d’Arenberg maakt zijn wijn nog steeds op de traditionele manier. Het bijbehorende Verandah Restaurant is een van de hoogstbeoordeelde restaurants van South Australia.

Neem een picknickmand met vers brood, kaas, olijven en fruit mee of kies voor lunch in een pittoresk wijngaardrestaurant. Rijd naar het nabijgelegen Willunga waar je in het weekend op de boerenmarkt ambachtelijk brood en cakejes, kruiden en sausen, traditioneel gedroogd en gerookt vlees, en verse seizoensproducten kunt kopen. Wandel, fiets of ga te paard over de Shiraz Trail, die een oud treinspoor van McLaren Vale naar Willunga volgt.

Neem daarna de artistieke cultuur van de regio in je op en volg een van de vele auto- of wandelpaden.

Peddel in een kano over de Onkaparinga River, de op een na langste rivier van South Australia, die door een spectaculaire kloof met torenhoge rotswanden stroomt in het Onkaparinga National Park. Op de Echidna Trail ontdek je op de erfgoedlijst vermelde hutten en ruïnes van huizen die hier in de jaren 1880 werden opgetrokken.

McLaren Vale is eveneens de ideale uitvalsbasis voor verdere verkenning van het schiereiland Fleurieu met zijn rijke flora en fauna en uitstekende mogelijkheden om te surfen, vissen en duiken. Verblijf er in vakantiedorpen zoals Victor Harbor, duik en snorkel tussen de scheepswrakken en grote rafelvissen in Rapid Bay of cruise vanuit het historische Goolwa door de Coorong wetlands.

McLaren Vale ligt ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Adelaide.

Meer tips voor Australië