Yarra Valley

Yarra Valley, Victoria

Yarra Valley

In de Yarra Valley vind je meer dan 80 wijnmakerijen, van kleine familiebedrijven tot de grote, bekende labels. De streek staat bekend om de beste pinot noir en mousserende wijn van Australië, plus nog een hele reeks andere koeleklimaatwijnen. In 1838 was dit het eerste aangeplante wijngebied van Victoria. De regio heeft een overvloed aan verse producten, zoals zalm, forel en kaviaar, biologisch verbouwde groente en fruit, en handgemaakte kazen en confituur. Volg een van de vele wijnroutes met eigen vervoer en vul je picknickmand op de Yarra Valley Food Trail of bij een van de vele reusachtige markten met verse etenswaren.

De Bortoli Yarra Valley Estate is een van de grootste en oudste wijnmakerijen van deze regio. De opvallende, moderne architectuur van Tarrawarra Estate vormt een schril contrast. Ontdek hoe topwijnen worden gemaakt met een rondleiding achter de schermen en proef rijpende wijnen recht uit het vat.

De regio heeft een overvloed aan verse producten, zoals zalm, forel en kaviaar, biologisch verbouwde groente en fruit, en handgemaakte kazen en confituur. Stop je picknickmand vol met lekkere dingen tijdens een tocht met eigen vervoer over de Yarra Valley Regional Food Trail of ga hiervoor naar een van de vele markten met etenswaren.

Yarra Valley is van oudsher ook een streek waar bier wordt gebrouwen. Lokale brouwers verwelkomen graag bezoekers in hun microbrouwerijen om hun bier en cider te proeven.

Volg een van de vele vaste wijnroutes met eigen vervoer of stippel je eigen route uit van kelderdeur naar kelderdeur. Voor een andere kijk op de vallei kun je in het ochtendgloren opstijgen in een heteluchtballon en landen in een wijngaard voor een ontbijt met mousserende wijn en vers geplukte producten.

De schoonheid van de wisselende seizoenen van de Yarra Valley heeft een groot aantal van de vroege landschapsschilders van Australië geïnspireerd. Tegenwoordig is hier de oudste kunstenaarskolonie van Australië gehuisvest. Je kunt de galerieën en studio's bezoeken waar zij werken.

In Healesville Sanctuary is de grootste verzameling inheemse Australische wilde dieren te bewonderen, met inbegrip van spectaculaire roofvogels, dingo's, koala's, kangoeroes en wombats. Maak een rit door de Black Spur naar het charmante dorpje Marysville. Geniet van de natuur in het Yarra Ranges National Park, Toolangi State Forest of Kinglake National Park. Luister of je een klokvogel kunt horen of kijk of je een liervogel kunt zien in de weelderige groene varengeulen en de nevelige bergbossen in het Dandenong Ranges National Park.

In februari zijn topchefs van veel wijnmakerijen gastheer tijdens de feesten met livemuziek van het Yarra Valley Grape Grazing Festival.

Yarra Valley ligt op ongeveer een uur rijden ten noordoosten van Melbourne. Er is geen openbaar vervoer naar de vallei. De beste manier om er te komen is met een georganiseerde excursie of een huurauto. Je kunt de wijngaarden ook bezoeken met paard en wagen of in een limousine met chauffeur.

Meer tips voor Australië