Stadions en evenementenlocaties van Australië

MCG, Melbourne, VIC. © Tourism Victoria

Stadions en evenementenlocaties van Australië

Van de 'heilige grond' van de Melbourne Cricket Ground tot de historische WACA, de sportstadions van Australië zijn een belangrijke bron van nationale trots.

Onze passie voor cricket, tennis, Australian Rules Football, Rugby League, Rugby Union en voetbal is over heel de wereld bekend. Gedurende heel het jaar neemt een aantal van 's werelds beste topsporters deel aan de wedstrijden die op de Australische sportlocaties worden gehouden.

Breng een bezoek aan de plek waar sir Donald Bradman de hoogste score ooit in het testcricket heeft behaald of bekijk de historische speelvelden van de Rugby World Cup. Neem plaats op de tribune bij een 'Aussie Rules'-wedstrijd en moedig enthousiast je favoriete team aan, net als de plaatselijke bevolking. Luister samen met duizenden anderen naar een megaconcert!

Veel locaties bieden excursies aan waarin je kennismaakt met een aantal van de sporthelden van Australië en de geschiedenis tot leven komt.

Dus pak je bat, bal of racket en ontdek waarom de stadions en evenementenlocaties van Australië zo'n belangrijke plek innemen in de harten van alle Aussies.

Etihad Stadium (ook bekend als Docklands Stadium) bevindt zich in het hart van de wijk Docklands van Melbourne, op maar een paar minuten van het centrum. Met zitplaatsen voor 55.000 bezoekers is dit een van de belangrijkste, veelzijdige sport- en entertainmentlocaties van Australië, en een van de technologisch meest geavanceerde stadions ter wereld. Het speelveld van het Etihad Stadium beslaat in totaal 19.000 m².

Het ANZ Stadium (ook bekend als Stadium Australia) is een veelzijdig stadion in de wijk Sydney Olympic Park van Homebush Bay. Het ANZ Stadium werd speciaal gebouwd voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2000 in Sydney. Sinds de opening in 1999 is dit het podium geweest voor een aantal van de grootste sportevenementen van Australië. Van de spectaculaire openings- en sluitingsceremonie tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney tot dat onvergetelijke, winnende doelpunt tijdens de Rugby World Cup, het ANZ Stadium is bijzonder geliefd bij alle Australische sportfans.

Het Suncorp Stadium van Brisbane, plaatselijk bekend als 'The Cauldron', de ketel, dankt zijn faam aan het feit dat het de belangrijkste, rechthoekige sportfaciliteit van Australië is. Op deze locatie met plek voor 53.000 toeschouwers vinden Rugby Union-, Rugby League- en voetbalwedstrijden plaats, plus lokale en internationale concerten. Het Suncorp Stadium is een geavanceerde sportfaciliteit van wereldklasse op maar een paar minuten van het stadshart van Brisbane, in de wijk Milton. Het neemt een speciaal plekje in de harten van alle inwoners van Queensland in als een van de legendarische sportlocaties van de staat en de stad. Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen bezoekers af op evenementen in het Suncorp Stadium.

De Rod Laver Arena bevindt zich in het Melbourne Park in de sportwijk Melbourne and Olympic Parks waar ook de Melbourne Cricket Ground, Hisense Arena, het National Tennis Centre en het Olympic Park gehuisvest zijn. Dit stadion werd in 1988 gebouwd als onderdeel van het oorspronkelijke National Tennis Centre-complex en is nu het middelpunt van het Australian Open Grand Slam-tennistoernooi. Bovendien wordt hier een hele reeks andere sport- en entertainmentevenementen gehouden, van supercrosswedstrijden tot zwemtoernooien en concerten.

De WACA, in de wijk East Perth, in al sinds het begin van de jaren 1890 de thuisbasis van het cricket in Western Australia. De letters staan voor de initialen van de eigenaar en beheerder van de locatie, de Western Australian Cricket Association. Gedurende heel zijn geschiedenis is deze locatie ook voor allerlei andere sporten gebruikt, zoals atletiekevenementen, Australian Rules Football, honkbal, voetbal, Rugby League, Rugby Union, International Rules Football. Bovendien vinden hier grote rockconcerten plaats.

Het Allianz Stadium (vroeger bekend als het Sydney Football Stadium) is een van de belangrijkste sport- en entertainmentlocaties van Australië. Het stadion ligt pal naast de Sydney Cricket Ground in Moore Park en biedt onderdak aan Rugby League-, Rugby Union- en voetbalwedstrijden, plus concerten. Het Allianz Stadium is gebouwd op het terrein van de oude Sydney Sports Ground. Het werd in 1988 voltooid en was een van de belangrijkste projecten tijdens de Australian Bicentennial, het tweede eeuwfeest van Australië. Het is befaamd om zijn golvende ontwerp waardoor toeschouwers dicht bij de zijlijn van het voetbalveld kunnen zitten.

De Melbourne Cricket Ground (MCG) ligt op korte afstand van het centrum van Melbourne in het Melbourne Sports Precinct in Yarra Park, een complex waartoe ook de Rod Laver Arena, Hisense Arena en het AAMI Park behoren. Met een capaciteit van 100.000 toeschouwers is de Melbourne Cricket Ground het grootste stadion van Australië, het op negen na grootste van de wereld en het grootste cricketstadion van de wereld.

De Sydney Cricket Ground (SCG) is een van de meest historische en populaire sportfaciliteiten van Sydney. De SCG ligt naast het Allianz Stadium (Sydney Football Stadium) in Moore Park en is Sydney's hoofdlocatie voor cricketwedstrijden en Australian Rules Football. De Sydney Cricket Ground werd in 1886 geopend, en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het grote stadion dat het nu is, met plek voor circa 48.000 toeschouwers. Voordat het ernaast gelegen Allianz Stadium werd gebouwd, was de SCG ook Sydney's belangrijkste locatie voor Rugby League. Jarenlang werden hier de finales gehouden. Het stadion heeft bovendien een indrukwekkende geschiedenis als gastheer van Rugby Union-, voetbal-, honkbal- en fietswedstrijden.

De Adelaide Oval ligt tussen Adelaide en North Adelaide, op minder dan 2 kilometer van het stadscentrum. Deze locatie wordt vooral gebruikt voor cricketwedstrijden en Australian Rules Football, maar is ook gastheer voor Rugby League-, Rugby Union- en voetbalwedstrijden, plus grotere optredens en concerten. In de Adelaide Oval zijn in de loop der tijd circa 16 sporten beoefend, waaronder boogschieten, atletiek, honkbal, fietsen, Noord-Amerikaans voetbal, highland games, hockey, lacrosse, tennis en ringwerpen. Tijdens de legendarische Rugby World Cup van 2003 werden hier twee wedstrijden gespeeld.

De Brisbane Cricket Ground, in de volksmond bekend als 'The Gabba’, is een van Brisbanes belangrijkste iconen. The Gabba is vernoemd naar de wijk Woolloongabba, waar het stadion zich in bevindt, op maar 1 kilometer van het hart van Brisbane. In de loop der jaren heeft The Gabba onderdak geboden aan allerlei sporten, zoals cricket, atletiek, Australian Rules Football, honkbal, fietsen, Rugby League, Rugby Union, voetbal, pony- en windhondenraces, en aan veel internationale concerten.

Manuka Oval in Canberra, gelegen in de wijk Griffith, vlak naast het zakendistrict van Manuka, is de toplocatie voor cricket- en Australian Rules Football (AFL)-wedstrijden in het Australian Capital Territory. Manuka Oval heeft een rijke en diverse geschiedenis die terugreikt tot de jaren 1920, toen Manuka Circle Park een open veld was. Het heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de vroege jaren van de stad Canberra. De geschiedenis van deze locatie kent talrijke evenementen, zoals tenniswedstrijden, wedstrijden schapen hoeden, atletiekevenementen en militaire vieringen.

Canberra Stadium is de belangrijkste locatie voor Rugby League- en Rugby Union-wedstrijden in het Australian Capital Territory. Het stadion ligt in de wijk Bruce, vernoemd naar Stanley Bruce, minister-president van Australië van 1923 tot 1929. Canberra Stadium werd oorspronkelijk gebouwd in 1977 voor de Pacific Conference Games. In 1985 werd hier de 4th IAAF World Cup in Athletics gehouden, waar de Oostduitse Marita Koch het nog steeds ongeslagen wereldrecord behaalde op de 400 m voor vrouwen.

De Flemington Racecourse (oorspronkelijk de Melbourne Racecourse) werd voor het eerst gebruikt als renbaan in 1840 toen de stad Melbourne nog maar 5 jaar oud was. Hiermee is dit de oudste stedelijke renbaan van Australië. Deze op de nationale erfgoedlijst vermelde locatie met uitzicht op de skyline van Melbourne heeft ook de grootste openbare rozentuin van het zuidelijk halfrond. De Flemington Racecourse is over heel de wereld beroemd als de locatie van de Melbourne Cup sinds deze voor het eerst werd gehouden in 1861.

Meer tips voor Australië