Beroemde Australiërs

Beroemde Australiërs

Leer meer over beroemde Australische mensen uit de wereld van de film, sport, muziek, kunst, wetenschap, literatuur, politiek, uitvindingen en ontdekkingen. Hieronder vind je een overzicht van hoogpresterende en beroemde Australiërs, van 'The Don’ van Australische cricket, Sir Don Bradman, tot de Australische kunstenaar Queenie McKenzie. Kom meer te weten over de Australische acteurs die op wereldpodia hebben gestaan, onze geëerde en succesvolle Australische schrijvers en de Australische wetenschappers die Nobelprijswinnaars zijn geworden. Vergeet niet dat dit een inleiding is, en dus geen diepgaande lijst van bekende Australiërs.

Bekende Australische acteurs

Een aantal Australische acteurs werd ook internationaal succesvol, zoals de Oscarwinnende Geoffrey Rush, ster uit elx:italic}Shine en The King's Speech. Russell Crowe, Nicole Kidman en Cate Blanchett werden eveneens verkozen tot beste acteur/actrice. De actieheld Hugh Jackman is ook een zingende en dansende winnaar van een Tony Award. Tot de andere beroemde acteurs/actrices behoren Naomi Watts, die bekend werd door haar acteerprestaties in Mulholland Drive, en Heath Ledger, die postuum een Oscar won voor zijn rol in The Dark Knight. Australische acteurs met internationale faam zijn Guy Pearce, Eric Bana, Tony Collette, Rachel Griffiths en Paul Hogan. Errol Flynn werd bekend door de romantische melodrama's uit de jaren '30 en '40.

Beroemde Australische sporters

Sport maakt een groot deel uit van de Australische cultuur en de natie heeft veel grote sportpersoonlijkheden voortgebracht. Tot onze crickethelden behoren Sir Donald Bradman, Ritchie Benaud, Allan Border, de gebroeders Waugh, Shane Warne en Glen McGrath. Tot de bekende Australische zwemmers behoren Dawn Fraser, Shane Gould, Kieren Perkins en Ian Thorpe. Onze bekendste renner is Cathy Freeman, die de Olympische vlam aanstak en op de Olympische spelen van 2000 in Sydney goud behaalde op de 400 m. Andere geprezen renners zijn Betty Cuthbert, Herb Elliot en John Landy, beroemd om zijn sportiviteit tijdens de Olympische spelen van 1956 in Melbourne. Tot de Australische tennissterren behoren Rod Laver, Ken Rosewall, John Newcombe, Pat Cash, Pat Rafter, Lleyton Hewitt, Margaret Court en Evonne Goolagong Cawley.

Bekende Australische zangers en songwriters

Er zijn bekende Australische zangers in elk muziekgenre te vinden. Onze beste operazangeressen waren Dame Nellie Melba en Dame Joan Sutherland Tot Australische countrysterren behoorden Smoky Dawson en Slim Dusty, en meer recent John Williamson, James Blundell, Kasey Chambers en Keith Urban. De popprinses Kylie Mionogue haalde bereikte de internationale hitlijsten vele jaren na de ster van Grease, Olivia Newton John, en de beroemde John Farnham. Jimmy Barnes, Peter Garret, Michael Hutchence en Daniel Johns werden beroemd als leadzangers in rockbands. Tot bekende Aboriginal-zangers behoren Jimmy Little, Christine Anu, Archie Roach, Ruby Hunter en Geoffrey Gurrumul. Rolf Harris schreef veel beroemde Australische liedjes terwijl songwriter en entertainer Peter Allen zichzelf onsterfelijk maakte in een musical.

Beroemde Australische kunstenaars

Tot de beroemde Australische kunstenaars behoren de inmiddels overleden avant-garde kunstenaar Brett Whitely, de landschapsschilder John Olson en de fotografen Bill Henson en Tracey Moffat. Ken Done werd eveneens over de hele wereld bekend met zijn kleurrijke schilderijen en ontwerpen. Beroemde Aboriginal-kunstenaars uit de vorige eeuw zijn Albert Namatjira, David Malangi, Rover Thomas, Queenie McKenzie en Emily Kngwarreye. Schilders Florence Rodway, Grace Cossington Smith en Margaret Preston waren de avant-garde van de modernistische beweging, terwijl schilder Norman Lindsay controversie veroorzaakte met zijn naaktschilderijen. Andere beroemde Australische kunstenaars zijn schilder Pro Hart, modernistisch fotograaf Max Dupain, Heidelberg-schilders zoals Tom Roberts en Arthur Streeton en surrealisten Sydney Nolan, Arthur Boyd en Albert Tucker.

Bekende Australische auteurs

Bekende Australische auteurs zijn Bryce Courtenay, onze bestselling romanschrijver, en Colleen McCullough. Patrick White won in 1973 de Nobelprijs voor literatuur en de Man Booker Prize werd uitgereikt aan Thomas Keneally, Peter Carey (twee keer) en DBC Pierre. Andere bekroonde moderne schrijvers zijn David Malouf, Tim Winton, Kate Grenville, Helen Garner, Christopher Koch, toneelschrijver David Williamson en Geraldine Brooks, die in 2006 de Pulitzerprijs voor fictie won. Australië's meest bekende uitgeweken auteurs zijn Clive James, Robert Hughes, Geoffrey Robertson en de feministische schrijfster Germaine Greer. Bekende namen uit de literaire geschiedenis van Australië zijn bushdichters Henry Lawson en Banjo Paterson en romanschrijvers Henry Handel Richardson, Miles Franklin, Christina Stead en Marcus Clarke.

Bekende Australische politici

Sir Henry Parkes was de eerste advocaat voor de federale overheid. Edmund Barton was de eerste premier, opgevolgd door Alfred Deakin, die drie regeringen leidde. Billy Hughes, de zevende premier van Australië, veranderde vijf keer van partij in zijn parlementaire loopbaan van 51 jaar. Robert Menzies was de twaalfde en langst regerende premier van het land en richtte de Australian Liberal Party op. Tot de eerste Labor-premiers hoorde John Curtin die Australië door de Tweede Wereldoorlog leidde, en Ben Chifley, die het Australische staatsburgerschap invoerde. Gough Whitlam wordt herinnerd omwille van zijn progressieve hervormingen en dramatische ontslag. Tot de meer recente premiers van Australië horen Malcolm Fraser, Bob Hawke, Paul Keating, John Howard, Kevin Rudd en Julia Gillard. .

Bekende Australische wetenschappers

Farmacoloog en patholoog Howard Florey deelde in 1945 de Nobelprijs voor zijn werk in het afscheiden van penicilline. Andere Australische wetenschappers, ook Nobelprijs-laureaten, zijn William Bragg, John Warcup Cornforth, John Eccles, Bernard Katz, Peter Doherty en Elizabeth Blackburn. Geoloog Dorothy Hill was de eerste vrouwelijke professor aan een Australische universiteit. Andere beroemde wetenschappers zijn de innoverende immunoloog en viroloog Frank Macfarlane Burnet, specialist in magnetisme Robert Street, theoretisch chemicus David Craig en expert in klimaatverandering Tim Flannery Brian Anderson, Richard Stanton en Patricia Woolley leverden eveneens belangrijke bijdragen aan hun respectievelijke onderzoeksgebieden.

Beroemde Australische uitvinders en bekende Australische uitvindingen.

Australische Aboriginals vonden de aerodynamische boemerang uit en een speerwerper die woomera genoemd wordt. Tot bekende Australische uitvinders behoren Alfred Traeger, die in 1929 voor de Royal Flying Doctor Service een radio bouwde, en David Ronald de Mey Warren, die de recorder voor vluchtgegevens en stemrecorder voor de cockpit uitvond. Professor Ian Frazer 2006, Australian of the Year, vond een vaccin uit om baarmoederhalskanker te voorkomen. Andere Australiërs bedachten notitieboekjes (1902), de reddingshaspel (1906), aspirine (1915), de pacemaker (1926), penicilline (1940), de droogmolen (1946), de plastic wegwerpinjectiespuit (1949), het wijnvat (1965), het bionische oor (1978), dubbele spoelknop voor het toilet (1980), antivervalsingstechnologie voor bankbiljetten (1992) en lenzen met lange draagduur (1999).

Beroemde Australische ontdekkingsreizigers

Na de aankomst van Captain Cook in 1770 en de First Fleet in 1788 trokken een reeks historische ontdekkingsreizigers door Australië. Hiertoe behoren de duo’s Bass en Flinders, die Tasmania in kaart brachten, de noodlottige Burke en Wills en Hume en Hovel, die van Sydney naar de kust in Victoria wandelden. Ernest Giles trok op een kameel door de woeste westelijke woestijn van Australië en George Evans ontdekte de regio Lachlan River Valley in centraal New South Wales. Andere beroemde historische ontdekkingsreizigers zijn Thomas Mitchell en John Oxley. In de 20ste eeuw leidde Sir Douglas Mawson een serie belangrijke wetenschappelijke expedities naar Antarctica.

Andere beroemde mensen uit Australië

Tot Australië’s beroemde mensen behoren hartchirurg Victor Chang, pionier van de kunstmatige hartklep, en oftalmoloog Fred Hollows, die hielp bij het herstellen van het zicht van meer dan een miljoen mensen over de hele wereld. De bekendste Australische zakenmensen zijn mediamagnaat Rupert Murdoch en wijlen Robert Holmes a Court, Kerry Packer en Richard Pratt. Bekende Australische filmregisseurs zijn Bruce Beresford, Baz Lurhmann, Jocelyn Moorhouse, Phillip Noyce, Fred SchepsiRobert en Peter Weir. Bekende Australische ingenieurs zijn John Bradfield en Sir John Monash. Ben Hall en de volksheld Ned Kelly waren beiden beroemde Australische bushrangers. Andere bekende Australiërs zijn vliegenier Charles Kingsford-Smith, artiest Barry Humphries en sociaal hervormer Eddie Mabo.

Meer Australische ideeën