De WACA, Perth

The WACA, Perth, WA.

De WACA, Perth

De WACA, in de wijk East Perth, in al sinds het begin van de jaren 1890 de thuisbasis van het cricket in Western Australia. De letters staan voor de initialen van de eigenaar en beheerder van de locatie, de Western Australian Cricket Association. Gedurende heel zijn geschiedenis is deze locatie ook voor allerlei andere sporten gebruikt, zoals atletiekevenementen, Australian Rules Football, honkbal, voetbal, Rugby League, Rugby Union, International Rules Football. Bovendien vinden hier grote rockconcerten plaats.

Het WACA-terrein werd officieel geopend in 1893. De eerste wedstrijd op het cricketveld werd in 1894 gespeeld. In 1907 speelde England XI hier voor het eerst tegen Western Australia.

Sir Donald Bradman speelde in 1932 voor het eerst in dit stadion, voor een publiek van meer dan 20.000 fans. Het legendarische WACA-scorebord uit 1954 is nog steeds in gebruik. De 'Test Stand', zoals een van de tribunes heet, werd gebouwd om de eerste testcricketmatch tussen Australië en Engeland in de WACA te vieren, in 1970. De Rolling Stones traden hier op tijdens hun Pacific Tour van 1973. De 'Test Stand' werd later de 'Inverarity Stand', naar John Inverarity, een cricketspeler die voor Western Australia, South Australia en Australië uitkwam. De 'Prindiville Stand' werd geopend ter ere van het honderdjarig bestaan van de WACA in 1985. Het jaar erna werden lichtmasten geplaatst, waardoor je nu ook 's avonds naar sport kunt kijken, zoals bijvoorbeeld naar cricketmatches die tot laat in de avond doorlopen. De 'Lillee-Marsh Stand' werd in 1988, het jaar van het tweehonderdjarig bestaan van Australië, gebouwd ter ere van twee van de beste cricketspelers van Australië.

Hoewel de maximale capaciteit normaal gesproken 24.500 toeschouwers bedraagt, persten zich 28.000 fans in het stadion voor de One Day International-cricketmatch tussen Australië en Zuid-Afrika in 1994. Het grootste aantal toeschouwers in de WACA waren de 34.317 fans die gekomen waren voor de AFL Preliminary Final tussen de West Coast Eagles en de Melbourne Football Club in 1994. Het Guinness World Record voor de hoogste basketbalworp ter wereld werd gegooid vanaf een van de vier schijnwerpertorens in de WACA.

Het veld van de WACA wordt beschouwd als een van de snelste velden met de meeste veerkracht ter wereld. Deze eigenschappen, samen met een zeebries die in de middag opsteekt en The Fremantle Doctor wordt genoemd, maken het veld aantrekkelijk voor zowel pace- als swing-bowlers. Per december 2012 zijn vier van de zeven snelste testcenturies gescoord in de WACA.

In het WACA Museum dat zich op hetzelfde terrein bevindt, kun je geëxposeerde stukken en gedenkwaardigheden bewonderen van het cricket van Western Australian. Op weekdagen kun je een rondleiding door het museum maken samen met een gids.

De WACA wordt omringd door het historische Queens Park en Gloucester Park, waar drafsportwestrijden worden gehouden. De tuinen van Queens Gardens stammen uit 1899 en zijn een prachtige plek om te wandelen of te picknicken. Neem de tijd om te winkelen en de belangrijkste attracties, galerieën en musea van de stad te bekijken, of strijk neer in een van de vele restaurants langs de rivier voor een heerlijke lunch met verse plaatselijke producten.

Gratis CAT-bussen rijden vanaf diverse haltes in de stad Perth naar de WACA. De ingang bevindt zich op Hale Street, vlak bij de hoek met Nelson Crescent.

Meer tips voor Australië