Melbourne Cricket Ground (MCG), Melbourne

Melbourne Cricket Ground (MCG), Melbourne, VIC.

Melbourne Cricket Ground (MCG), Melbourne

De Melbourne Cricket Ground (MCG) ligt op korte afstand van het centrum van Melbourne in het Melbourne Sports Precinct in Yarra Park, een complex waartoe ook de Rod Laver Arena, Hisense Arena en het AAMI Park behoren. Met een capaciteit van 100.000 toeschouwers is de Melbourne Cricket Ground het grootste stadion van Australië, het op negen na grootste van de wereld en het grootste cricketstadion van de wereld.

Sinds de bouw in 1853, slechts 19 jaar nadat de stad Melbourne zelf werd gesticht, is de Melbourne Cricket Ground het toneel geweest van veel grote sportevenementen en 'primeurs' in de Australische sportgeschiedenis.

Het is de thuisbasis van de Melbourne Cricket Club (MCC), de oudste sportvereniging van Australië. In 1877 werd op de Melbourne Cricket Ground de eerste testcricketwedstrijd in de geschiedenis gespeeld tussen Australië en Engeland. In 1971 bood het terrein onderdak aan de eerste One Day International-cricketwedstrijd. De Boxing Day Test Match op tweede kerstdag trekt elk jaar een reusachtig aantal toeschouwers. In de winter wordt hier Australian Rules Football (AFL) gespeeld. Eind september zit het stadion tot de nok toe vol voor de AFL Grand Final.

Maar ook veel internationale rockconcerten hadden het MCG als locatie. Het eerste rockconcert op dit terrein werd in 1974 gegeven door David Cassidy. Later volgden optredens van David Bowie, Paul McCartney, U2, Madonna, de Rolling Stones, Michael Jackson, Elton John en Billy Joel.

Het grootste moment in zijn geschiedenis beleefde de MCG in 1956 als hoofdstadion van de Olympische Spelen. De openings- en sluitingsceremonie van de Gemenebest Spelen en het atletiekevenement van 2006 werden in de MCG gehouden.

Een rondleiding achter de schermen van de MCG biedt een kijk op meer dan 150 jaar Australische sportprestaties. Combineer de MCG-excursie met een bezoek aan het National Sports Museum. Hier vind je duizenden voorwerpen die de hoogtepunten van de Australische sportgeschiedenis illustreren, zoals de nonchalante groene pet van cricketlegende Don Bradman, de hardloopoutfit waarin Cathy Freeman een gouden medaille behaalde en het zwempak van Ian Thorpe. Je vindt hier ook een permanente tentoonstelling over paardenraces, en de Australian Gallery of Sport and Olympic Museum, Sport Australia Hall of Fame, Australian Cricket Hall of Fame en Australian Football Hall of Fame.

Birrarung Marr, op de noordelijke oever van Yarra tussen Federation Square en de wijk National Sports, werd zo genoemd door de Wurundjeri, het Aboriginalvolk dat oorspronkelijk in dit gebied leefde. Birrarung Marr is ontworpen als locatie voor een aantal van de grootste evenementen en festivals van Australië. Het is een plek waar je kunt ontspannen of kunt deelnemen aan talrijke activiteiten met de skyline van Melbourne en de rivier de Yarra op de achtergrond.

De MCG ligt ongeveer 1 kilometer buiten het centrum van de stad. De voetgangersbrug William Barak verbindt het Yarra Park met de stad. Er bevinden zich 2 treinstations vlak bij het stadion. Jolimont (ook bekend als MCG Station) ligt op 5 minuten wandelen. Je kunt het stadion ook bereiken per tram, bus of watertaxi.

Meer tips voor Australië