The Gabba, Queensland

The Gabba, Queensland.

The Gabba, Queensland

De Brisbane Cricket Ground, in de volksmond bekend als 'The Gabba’, is een van Brisbanes belangrijkste iconen. The Gabba is vernoemd naar de wijk Woolloongabba, waar het stadion zich in bevindt, op maar 1 kilometer van het hart van Brisbane.

In de loop der jaren heeft The Gabba onderdak geboden aan allerlei sporten, zoals cricket, atletiek, Australian Rules Football, honkbal, fietsen, Rugby League, Rugby Union, voetbal, pony- en windhondenraces, en aan veel internationale concerten. The Gabba is de thuisbasis van de Brisbane Lions, een Australian Football League-team, van de Queensland Cricket Association en van het cricketteam van deze staat, de Queensland Bulls.

De eerste cricketwedstrijd werd hier in 1896 gespeeld. Het was een historische wedstrijd tussen de leden van het parlement en de pers. Sindsdien is dit stadion een bakermat van cricketlegenden. De eerste testcricketmatch in The Gabba werd in 1931 gespeeld tussen Australië en Zuid-Afrika. In 2006 was The Gabba ook de eerste Australische locatie die gastheer was van de International Twenty20-cricketwedstrijd.

Vandaag de dag lijkt het stadion met zijn 42.000 zitplaatsen op een miniversie van de Melbourne Cricket Ground, compleet met lichtmasten en een grote, moderne tribune rondom het veld. Door het vrije uitzicht op het ovale speelveld dat je vanaf elke zitplaats hebt, is dit de perfecte locatie voor internationale sport- en entertainmentevenementen. The Gabba biedt in november vaak onderdak aan de eerste testcricketmatch van het seizoen, plus aan een aantal internationale eendaagse cricketwedstrijden, meestal in januari. Op deze plek vond ook de openingswedstrijd plaats van de legendarische British and Irish Lions Australia Tour van 2013.

Al vanaf 1905 wordt er Australian Rules Football gespeeld in The Gabba.
Tijdens de jaren 1950 en 1960 speelden Engelse eerstedivisieclubs, zoals Blackpool FC, Everton FC en Manchester United, voetbalwedstrijden in The Gabba. Maar ook de nationale teams van China en Zuid-Afrika wisten dit stadion te vinden.

In 1909 werd de eerste Rugby League-testmatch gespeeld in The Gabba tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Het hoogste aantal toeschouwers werd bereikt in 1954, toen een publiek van 47.000 man afkwam op de Rugby League-testmatch tussen Australië en Groot-Brittannië in The Gabba. The Gabba is ook gastlocatie geweest van 6 Rugby Union-testmatches.

Een team toegewijde vrijwilligers geeft regelmatig rondleidingen in The Gabba. Tijdens deze rondleiding achter de schermen krijg je toegang tot delen van het stadion die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Controleer vooraf de tijden voor de rondleiding. Reserveren wordt met klem aangeraden.

Een van de beste manieren om de stad te verkennen, is met de Brisbane Greeters, onderdeel van het Global Greeters Network dat in 1992 werd opgericht in New York. Tijdens deze gratis excursie van twee uur ontdek je Brisbane in het gezelschap van een inwoner van de stad.

Het openbaar vervoer is een van de eenvoudigste manieren om The Gabba te bereiken, maar je kunt ook makkelijk lopen vanaf het centrum van Brisbane. Het treinstation South Bank ligt het dichtst bij het stadion. Er zijn ook regelmatige busdiensten. Er rijden aanvullende pendeldiensten vanaf diverse locaties in Brisbane op de dagen dat er belangrijke evenementen zijn.

Meer tips voor Australië