Adelaide Oval, South Australia

Adelaide Oval, South Australia.

Adelaide Oval, South Australia

De Adelaide Oval ligt tussen Adelaide en North Adelaide, op minder dan 2 kilometer van het stadscentrum. Deze locatie wordt vooral gebruikt voor cricketwedstrijden en Australian Rules Football, maar is ook gastheer voor Rugby League-, Rugby Union- en voetbalwedstrijden, plus grotere optredens en concerten.

In de Adelaide Oval zijn in de loop der tijd circa 16 sporten beoefend, waaronder boogschieten, atletiek, honkbal, fietsen, Noord-Amerikaans voetbal, highland games, hockey, lacrosse, tennis en ringwerpen. Tijdens de legendarische Rugby World Cup van 2003 werden hier twee wedstrijden gespeeld.

De rijke geschiedenis van de Adelaide Oval reikt terug tot 1871, toen de South Australian Cricket Association werd opgericht. In 1884 werd de eerste testcricketwedstrijd gespeeld in de Oval tussen Australië en Engeland.

De Adelaide Oval wordt een van de meest schilderachtige testcricketlocaties van de wereld genoemd. Aan de noordkant verheft zich St Peter's Cathedral boven een elegant scorebord uit de tijd van koning Edward en de reusachtige Moreton Bay-vijgenbomen die hier in de jaren 1890 werden geplant. De grasheuvels aan elke kant, 'The Hills', werden in 1898 opgetrokken met aarde van de oevers van de Torrens-rivier.

Het hoogste aantal toeschouwers tijdens een cricketwedstrijd in de Adelaide Oval was 50.962 voor de Bodyline Test van 1932. Tijdens deze wedstrijd scoorde sir Donald Bradman de hoogste score ooit in het testcricket.

Vandaag de dag biedt de Adelaide Oval onderdak aan een aantal van de spannendste evenementen op de cricketkalender, met inbegrip van de jaarlijkse One Day International op Australia Day op 26 januari en een van de vijf Ashes-testmatches tegen England. Deze worden om de vier jaar gehouden, meestal begin december.

Het grootste aantal toeschouwers werd opgetekend tijdens de SANFL Grand Final in 1965 tussen de clubs Port Adelaide en Sturt. Meer dan 62.000 fans verdrongen zich toen op de tribunes om hun team aan te moedigen.

In de Adelaide Oval heeft ook een aantal belangrijke concerten plaatsgevonden met beroemde acts zoals o.a. KISS, Madonna, Paul McCartney, Michael Jackson, Billy Joel en Elton John. In 1978 gaf David Bowie hier zijn eerste concert op het zuidelijk halfrond. Het was tegelijkertijd het eerste grote concert in de buitenlucht dat hij ooit had gegeven.

In 2011 is gestart met een grootscheepse verbouwing van de Adelaide Oval, waardoor de capaciteit van het stadion stijgt naar 53.500. De sfeer in het nieuwe stadion belooft gedenkwaardig te worden. Met een audiosysteem van hoge kwaliteit en drie gigantische schermen zullen de fans geen seconde van de actie missen. Er komt in het complex ook een nieuw indoorcricketcentrum dat voldoet aan de internationale standaard.

Vanaf 2014 wordt dit de thuisbasis van de South Australian Redbacks- en Adelaide Strikers-cricketteams, maar ook van de AFL-clubs Adelaide en Port Adelaide. Rondleidingen in de Adelaide Oval zullen waarschijnlijk starten in november 2013.

De Adelaide Oval is centraal gelegen op War Memorial Drive, verscholen in de parken Pennington Gardens en Creswell Gardens in het noorden van de stad, op loopafstand van het centrum van Adelaide. De Oval is ook goed bereikbaar via het openbaar vervoer.

Meer tips voor Australië