Allianz Stadium, Sydney

Allianz Stadium, Sydney, NSW. © SCG Trust & Hamilton Lund

Allianz Stadium, Sydney

Het Allianz Stadium (vroeger bekend als het Sydney Football Stadium) is een van de belangrijkste sport- en entertainmentlocaties van Australië. Het stadion ligt pal naast de Sydney Cricket Ground in Moore Park en biedt onderdak aan Rugby League-, Rugby Union- en voetbalwedstrijden, plus concerten.

Het Allianz Stadium is gebouwd op het terrein van de oude Sydney Sports Ground. Het werd in 1988 voltooid en was een van de belangrijkste projecten tijdens de Australian Bicentennial, het tweede eeuwfeest van Australië. Het is befaamd om zijn golvende ontwerp waardoor toeschouwers dicht bij de zijlijn van het veld kunnen zitten.

Belangrijke evenementen die in dit stadion met plek voor 45.500 toeschouwers zijn gehouden, zijn de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal, de NRL Grand Finals en International Rugby Union-wedstrijden. Het recordaantal toeschouwers bij een sportevenement in het Allianz Stadium is 43.967 tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Australië en Argentinië in 1993.

Belangrijke concerten zoals van Barbra Streisand, U2, de Red Hot Chilli Peppers, Robbie Williams, de Edinburgh Military Tattoo en zelfs beroemde opera's zoals Aida en Turandot zijn eveneens op deze locatie gehouden.

Ga mee met een rondleiding achter de schermen van het Allianz Stadium en de Sydney Cricket Ground om de sportgeschiedenis tot leven te zien komen. Het Rugby League Museum is een adembenemend eerbetoon aan de geschiedenis van dit spel. Je vindt er een schat aan kostbare gedenkwaardigheden en artefacten uit de collectie van de Australische Rugby League. Het Rugby League Museum ligt in Rugby League Central in Moore Park en is gedurende het weekend geopend op verschillende tijden als er openbare evenementen zijn, of wedstrijden van de NRL Rugby League worden gespeeld in het Allianz Stadium.

Rondom het Allianz Stadium ligt Centennial Parklands dat in feite uit 3 parken bestaat: Centennial Park, Moore Park en Queens Park.

In Moore Park zijn talrijke activiteiten om te ontspannen. Er zijn tennis- en netbalvelden, er is het ES Marks Athletics Field, een openbare golfbaan van 18 holes en een driving range. Het wordt ook gebruikt als locatie voor circussen en andere buitenevenementen. Het Moore Park Entertainment Quarter biedt talrijke bars, restaurants, bioscopen en winkels waar je een leuke middag kunt doorbrengen.

Centennial Park is een wijds park in de Victoriaanse traditie met formele tuinen, meren, brede lanen, standbeelden, historische gebouwen en sportvelden. Het Centennial Parklands Equestrian Centre is een van de weinige paardrijcentra op de wereld midden in een stadspark. De ruime groene grasvelden in het park zijn een perfecte plek om te picknicken. Een aantal speciale fietspaden zijn ideaal om een fiets te huren en een fietstochtje te maken.

Het hele jaar door kun je mee met verschillende rondleidingen door de parken onder leiding van parkwachters die vertellen over de historische gebouwen en de aanwezige wilde dieren. In de zomer is de Moonlight Cinema, de bioscoop in het maanlicht, een favoriete activiteit van de plaatselijke bevolking.

Het Allianz Stadium ligt circa 4 km van het centrum van Sydney. Om in het Allianz Stadium te komen, kun je een trein pakken naar Central Station, en daarna een bus, of wandelen naar Moore Park. Er vertrekken ook bussen vanaf Circular Quay, Martin Place en Bondi Junction. Op de dagen dat er evenementen zijn, rijdt er om de vijf minuten een pendelbus van Central Station naar Moore Park.

Meer tips voor Australië