Canberra Stadium, ACT

Canberra Stadium, Canberra, ACT. © Australian Capital Tourism

Canberra Stadium, ACT

Canberra Stadium is de belangrijkste locatie voor Rugby League- en Rugby Union-wedstrijden in het Australian Capital Territory. Het stadion ligt in de wijk Bruce, vernoemd naar Stanley Bruce, minister-president van Australië van 1923 tot 1929.

Canberra Stadium werd oorspronkelijk gebouwd in 1977 voor de Pacific Conference Games. In 1985 werd hier de 4th IAAF World Cup in Athletics gehouden, waar de Oostduitse Marita Koch het nog steeds ongeslagen wereldrecord behaalde op de 400 m voor vrouwen.

De atletiekbaan werd later verwijderd om ruimte te maken voor een rugbyveld. In de jaren 1990 begon het Ruby League-team de Canberra Raiders hier zijn thuiswedstrijden te spelen. De eerste Australian Rules Football (AFL)-wedstrijd werd in 1995 gespeeld. In de jaren 1990 bood het stadion ook onderdak aan een International Rules-wedstrijd, een combinatie van Keltisch voetbal en Australian Rules Football, tussen Ierland en Australië.

In 1997 werd het stadion verder verbouwd als voorbereiding op de voetbalwedstrijden van de Olympische Spelen van 2000. Het ovale speelveld werd rechthoekig gemaakt, waardoor het publiek dichter bij de actie kwam te zitten. Het enige nadeel van deze verandering was dat er geen AFL-wedstrijden meer gespeeld konden worden, want daarvoor is een ovaal veld nodig

Tegenwoordig heeft het Canberra Stadium 25.000 zitplaatsen met twee hoofdtribunes aan weerszijden van het speelveld. De hoofdtribune is vernoemd naar Mal Meninga, een Australische Rugby League-speler voor de Canberra Raiders. Het standbeeld van een andere Australische Rugby League-kampioen en speler voor de Canberry Raiders, Laurie Daley, staat bij de ingang van de hoofdtribune.

De andere tribune, de Gregan-Larkham-tribune, is vernoemd naar de Australische Rugby Union-kampioenen George Gregan en Stephen Larkham, die beiden hun internationale carrière afsloten na de Rugby World Cup van 2007 als de twee meest bekroonde Australische spelers van dat moment.

Canberra Stadium ligt pal naast het Australian Institute of Sport. Ga mee met een rondleiding achter de schermen en wie weet zie je Australische topatleten tijdens de training. De dagelijkse rondleidingen worden gegeven door topatleten, die vast het geheim van de Australische successen op het gebied van sport weten te onthullen.

De miniatuurwereld van Cockington Green Gardens, een van de meest charmante attracties van Canberra, is erg leuk voor het hele gezin. In schitterend aangelegde tuinen liggen gedetailleerd uitgevoerde miniatuurgebouwen uit meer dan 30 verschillende landen. Vergeet vooral niet een ritje te maken met de populaire miniatuurstoomtrein.

Breng een aantal uren door in Questacon, het National Science and Technology Centre, met zijn spectaculaire wetenschapsshows en meer dan 200 interactieve tentoonstellingen en themazalen.

Overige belangrijke attracties van Canberra zijn Parliament House, het National Museum of Australia, de National Gallery Of Australia en het Australian War Memorial.

Canberra Stadium is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. De compacte indeling van Canberra betekent dat attracties vlak bij elkaar liggen, zodat je er makkelijk met een taxi naartoe kunt. Een aantal buslijnen stopt bij het Canberra Stadium. Op dagen dat er belangrijke wedstrijden worden gespeeld, rijden er ook charterbussen die gratis zijn als je een entreebewijs hebt.

Meer tips voor Australië