Etihad Stadium, Melbourne

Etihad Stadium, Melbourne, VIC.

Etihad Stadium, Melbourne

Etihad Stadium (ook bekend als Docklands Stadium) bevindt zich in het hart van de wijk Docklands van Melbourne, op maar een paar minuten van het centrum. Met zitplaatsen voor 55.000 bezoekers is dit een van de belangrijkste, veelzijdige sport- en entertainmentlocaties van Australië, en een van de technologisch meest geavanceerde stadions ter wereld.

Het speelveld van het Etihad Stadium beslaat in totaal 19.000 m². Op dit moment is 17.600 m² van de ondergrond van het stadion gras en 1.400 m² synthetisch, over de volledige omtrek.

Het Etihad Stadium staat bekend om zijn unieke, uitschuifbare dak, het grootste van zijn soort op het zuidelijk halfrond, waardoor je in elk seizoen een sportwedstrijd kunt bijwonen. De tribune lijkt op een Romeins amfitheater, zodat iedereen altijd vlakbij de actie zit en sportfans de sfeer die daardoor ontstaat, roemen.

Het Etihad Stadium biedt in de winter, elk weekend van maart tot september, onderdak aan het Australian Rules Football (AFL) of ‘Aussie Rules Football'. Melbourne is de thuisbasis van het AFL, en op wedstrijddagen dragen veel inwoners trots de kleuren of een vlag van hun team op weg naar de wedstrijd.

In het Etihad Stadium worden ook voetbal-, Rugby League- en Rugby Union-wedstrijden gehouden. In 2001 en 2013 was het Etihad Stadium afgeladen vol tijdens de Rugby Union-wedstrijden waarin Australië het opnam tegen de Britse en Ierse Lions. Het Etihad Stadium was ook het toneel van de Rugby World Cup in 2003. Bovendien vinden er regelmatig rockconcerten en optredens plaats met internationale artiesten.

Ga mee met een rondleiding achter de schermen van het Etihad Stadium en ontdek waar een aantal van de grootste sporthelden van Australië hun strategie plannen. Luister naar de geheimen van de insiders en ervaar de spanning van internationale sport- of muzieksterren als ze het podium betreden.

In de wijk Melbourne Docklands vind je ook veel uitstekende restaurants, cafés, bars en winkels aan de waterkant. Wandel rond onder begeleiding van een gids en ontdek hoe dit gebied ooit een bron van voedsel was voor de inheemse Aboriginalstammen voordat de Europeanen zich hier vestigden. Er kunnen ook routes op maat gewandeld worden, als je in bepaalde aspecten van de geschiedenis geïnteresseerd bent. Huur een fiets en volg de Capital City Trail van Melbourne, of wandel ontspannen langs de oevers van de Yarra River. De nabijgelegen wijk Southbank biedt nog meer toprestaurants en exclusieve winkels plus het Crown Casino-complex.

De Docklands van Melbourne en het Etihad Stadium liggen op een handige afstand van het centrum van de stad. Het treinstation Southern Cross (vroeger station Spencer Street) ligt op de drempel van de Docklands. Via een korte wandeling vanaf station Southern Cross over de voetgangersbrug van Bourke Street kom je uit bij de hoofdingang van het Etihad Stadium. De gratis City Circle-tram, de Melbourne Visitor Shuttle-bus of een van de legendarische trams van Melbourne zetten je voor de deur af.

De Docklands worden omringd door water. Booteigenaren uit Victoria, Australië, maar ook de rest van de wereld varen Melbourne binnen via de uitstekende jachthaven van de Docklands. Voor een ontspannen uitstapje kun je een watertaxi huren of meegaan met een cruise bij zonsondergang en kijken hoe de stad Melbourne 's nachts oplicht.

Meer tips voor Australië