Flemington Racecourse, Melbourne

Flemington Racecourse, Melbourne, VIC. © Tourism Victoria & Mark Chew

Flemington Racecourse, Melbourne

De Flemington Racecourse (oorspronkelijk de Melbourne Racecourse) werd voor het eerst gebruikt als renbaan in 1840 toen de stad Melbourne nog maar 5 jaar oud was. Hiermee is dit de oudste stedelijke renbaan van Australië. Deze op de nationale erfgoedlijst vermelde locatie met uitzicht op de skyline van Melbourne heeft ook de grootste openbare rozentuin van het zuidelijk halfrond.

De Flemington Racecourse is over heel de wereld beroemd als de locatie van de Melbourne Cup sinds deze voor het eerst werd gehouden in 1861. Tegenwoordig is het Melbourne Cup Carnival een groot festijn met paardenraces, mode en entertainment. Het begint in september en loopt door tot half november.

Melbourne Cup Day, op de eerste dinsdag in november, is sinds halverwege de jaren 1870 een officiële vrije dag in de stad Melbourne en wordt in heel het land gevierd. De renbaan heeft een capaciteit van 120.000 toeschouwers, maar elk jaar op Melbourne Cup Day verzamelen zich 400.000 fans op de parkeerterreinen en open ruimten. Spring Carnival-racedagen zoals Derby Day en Oaks Day worden ook op de Flemington Racecourse gehouden. Jaarlijks is Flemington gastheer van 23 race-evenementen.

Het Flemington Heritage Centre en de begeleide rondleidingen laten je kennismaken met de helden en de evenementen die van de Melbourne Cup ‘the race that stops a nation’ hebben gemaakt en van de Flemington Racecourse een van de meest beroemde renbanen ter wereld. Kostbare artefacten uit de archieven van de Victoria Racing Club en dynamische multimedia-ervaringen laten het drama en de spanning van paardenraces op topniveau tot leven komen.

Wandel door de tijd met de Melbourne Cup Walk of Fame. Verken achter de schermen en bekijk de kamers van de jockeys en stewards, bezoek de paardenstallen en het opstijggebied, en bewonder de geavanceerde tentoonstelling 'Racecourse of Dreams'. Wandel mee met de 'keeper of the roses' van Flemington en kom alles te weten over de rozensoorten die er staan, en of ze in het late voorjaar, de zomer of herfst bloeien.

Flemington is niet alleen een eersteklas renbaan, maar ook een entertainmentlocatie van wereldklasse. Talrijke evenementen worden er gedurende het jaar gehouden, met inbegrip van muziekfestivals en evenementen voor kinderen. De Melbourne Showgrounds liggen vlak naast de Flemington Racecourse. Hier vindt elk jaar in september de Royal Melbourne Show plaats.

Elke zondagmorgen kun je ook over de Flemington Farmers Markets struinen in de buurt van de Flemington Racecourse. Hier vind je verse producten uit Victoria die je rechtstreeks bij de plaatselijke producenten kunt proeven en kopen.

Flemington ligt 6 km ten noordwesten van het centrum van Melbourne. Je kunt op allerlei manieren in Flemington komen, zoals met de trein, tram, bus, taxi of limousine. Stap op station Flinders Street of Southern Cross op de trein naar Flemington en geniet onderweg van de kleurrijke sfeer tijdens racedagen.

Je kunt ook over het Maribyrnong River Trail-fietspad fietsen van Southbank langs de Yarra River. Dit pad komt langs de Flemington Racecourse. Neem even pauze in het Pipemakers Park om de historische gebouwen, wetlands en het Living Museum of the West te verkennen. Het pad loopt verder door inheems bushland en een mooi, beschermd riviergebied, gaat onder de reusachtige bruggen van het treinspoor Melbourne-Sydney door en eindigt in Brimbank Park, de ideale plek voor een picknick onder de gigantische gombomen.

Meer tips voor Australië