Manuka Oval, Canberra

Manuka Oval, Canberra, ACT.

Manuka Oval, Canberra

Manuka Oval in Canberra, gelegen in de wijk Griffith, vlak naast het zakendistrict van Manuka, is de toplocatie voor cricket- en Australian Rules Football (AFL)-wedstrijden in het Australian Capital Territory.

Manuka Oval heeft een rijke en diverse geschiedenis die terugreikt tot de jaren 1920, toen Manuka Circle Park een open veld was. Het heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de vroege jaren van de stad Canberra. De geschiedenis van deze locatie kent talrijke evenementen, zoals tenniswedstrijden, wedstrijden schapen hoeden, atletiekevenementen en militaire vieringen. In de wijk Manuka Oval staan nog veel van de oorspronkelijke bomen uit die tijd. De grote, inmiddels volwassen cipressen, populieren, eiken en iepen omringen het terrein en geven het een unieke charme.

De eerste cricketmatch werd hier in 1930 gespeeld. Het Bradman Pavilion, de grootste tribune van de Oval, werd in 1960 gebouwd ter ere van de legendarische Australische cricketspeler sir Donald Bradman, die hier speelde. In de vroege jaren 1980 werd het oorspronkelijke scorebord van de Melbourne Cricket Ground naar de Manuka Oval verhuisd, nadat de MCG het eerste elektronische scorebord van Australië had aangeschaft.

De twee eretribunes zijn vernoemd naar twee ministers-presidenten, sir Robert Menzies en Bob Hawke. Zij waren de eersten die internationale cricketteams naar Canberra haalden om het op te nemen tegen een Australisch team tijdens de Prime Minister's XI, sindsdien een traditie. Tegenwoordig is de jaarlijkse Prime Minister’s XI-cricketmatch een van de hoogtepunten op de evenementenkalender, waarbij vaak meer toeschouwers dan het maximale aantal van 13.550 aanwezig zijn.

Het terrein bood voor het eerst onderdak aan een One Day International-match tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe als onderdeel van de Cricket World Cup van 1992.

De Manuka Oval is in de winter ook de gastlocatie voor AFL-wedstrijden en de thuisbasis van de voetbalclub Greater Western Sydney Giants. Tijdens het AFL-seizoen wordt het stadion nu trouwens StarTrack Oval genoemd, conform een sponsorovereenkomst met recht op naamwijziging.

Onlangs werden er lichtmasten geplaatst, zodat er nu ook 's avonds cricketmatches, rugbywedstrijden en evenementen kunnen worden gehouden. Tijdens de meest recente verbouwing kwamen daar een permanent, reusachtig videoscherm en extra zitplaatsen bij.

Vanuit de Oval zijn de toren van St Christopher's Cathedral en Red Hill de enige zichtbare gebouwen buiten het terrein. Op het terrein zelf zijn de oorspronkelijke cottage met twee verdiepingen van de beheerder en de Lord's Taverners-tuin twee historische attracties.

Maak van de gelegenheid gebruik om het Australische Parliament House te bezoeken. Dit ligt op maar 10 minuten van het stadion. Rondleidingen zijn gratis en vinden zeven dagen per week, een aantal keren per dag plaats. Het aantal deelnemers is beperkt en de regel is: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Canberra heeft nog veel meer attracties, zoals nationale musea en galerieën. Er zijn schitterende parken en open ruimtes rond Lake Burley Griffin, waar je helemaal terug naar de natuur kunt. Er is ook een aantal fietspaden in de stad die naar de Manuka Oval leiden.

De Manuka Oval ligt aan Manuka Circle en is vanuit het centrum van Canberra makkelijk bereikbaar per bus of taxi. De wegen in Canberra zijn zeer overzichtelijk, zodat je er in een huurauto ook heel eenvoudig naartoe kunt rijden.

Meer tips voor Australië