Rod Laver Arena, Melbourne

Rod Laver Arena, Melbourne, VIC.

Rod Laver Arena, Melbourne

De Rod Laver Arena bevindt zich in het Melbourne Park in de sportwijk Melbourne and Olympic Parks waar ook de Melbourne Cricket Ground, Hisense Arena, het National Tennis Centre en het Olympic Park gehuisvest zijn.

Dit stadion werd in 1988 gebouwd als onderdeel van het oorspronkelijke National Tennis Centre-complex en is nu het middelpunt van het Australian Open Grand Slam-tennistoernooi. Bovendien wordt hier een hele reeks andere sport- en entertainmentevenementen gehouden, van supercrosswedstrijden tot zwemtoernooien en concerten.

De Rod Laver Arena, vernoemd naar een van de beroemdste Australische tennisspelers aller tijden, heeft circa 15.000 zitplaatsen.

Toen het stadion in 1988 werd geopend, was het een van de technisch meest geavanceerde ter wereld. Het innovatieve, uitschuifbare dak, waarbij twee delen op rollen uit elkaar worden geschoven, bestond nergens anders ter wereld. De twee delen rusten op de gebogen pilaren die het veld overspannen en de Rod Laver Arena zijn opvallende uiterlijk verlenen.

Al meer dan 20 jaar biedt deze locatie onderdak aan entertainment van wereldklasse, met inbegrip van concerten in allerlei muziekstijlen. Grote namen zoals U2, de Rolling Stones, Kylie, Pavarotti, Billy Joel en Bruce Springsteen hebben allemaal al een keer opgetreden op deze veelzijdige locatie. Het concert van Justin Timberlake in 2007 trok het hoogste aantal bezoekers. In totaal bezoeken meer dan 1 miljoen mensen per jaar de Rod Laver Arena om er evenementen en concerten bij te wonen. In januari vindt hier jaarlijks de Australian Open plaats.

In de jaren 1990 was deze arena de basis van het Melbourne Basketball en noemden de Melbourne Tigers dit hun thuis. In de gloriedagen van de NBL kwamen er hordes toeschouwers naar de wedstrijden kijken.

Ervaar een kijkje achter de schermen met een rondleiding door het stadion waarin je delen bezoekt die normaal gesproken uitsluitend toegankelijk zijn voor Australian Open-spelers en ontdek waar alle kampioenen hun overwinningen vieren. Je kunt zelfs een baan huren en spelen op dezelfde tennisbaan als de beste tennisspelers ter wereld.

Melbourne Park ligt vlakbij Batman Avenue en op loopafstand van het centrum van Melbourne. De Champions Walk en de William Barak Bridge vanaf Birrarung Marr Park zijn korte, aangename wandelingen door de stad, via Federation Square en langs de Yarra River. Het openbaar vervoer is de snelste en makkelijkste manier om in de wijk Melbourne and Olympic Parks te komen. Treinen, trams en bussen zetten je voor de deur af, maar je kunt ook een ontspannen boottocht maken over de Yarra River in een watertaxi. Deze meren aan tegenover de Rod Laver Arena.

Steek de Swan Street Bridge over en geniet van de rust in de Royal Botanic Gardens van Melbourne. Wandel langs de meer dan 50.000 planten, met zeldzame soorten uit de tijd van kapitein Cook. Ga mee met de astronomiegidsen van het Melbourne Observatory en bekijk de maan door een historische telescoop. Reis naar de voorouderlijke landen van het Kulin-volk en verken hun rijke en bloeiende cultuur samen met een Aboriginalgids die alles weet te vertellen over het traditionele gebruik van planten als voedsel, gereedschap en geneesmiddel. In de zomer zijn de Royal Botanic Gardens een kleurrijk, cultureel geheel met een bioscoop in de buitenlucht, liveoptredens en tentoonstellingen.

Meer tips voor Australië