Sydney Cricket Ground, Sydney

Sydney Cricket Ground, Sydney, NSW. © SCG Trust & Hamilton Lund

Sydney Cricket Ground, Sydney

De Sydney Cricket Ground (SCG) is een van de meest historische en populaire sportfaciliteiten van Sydney. De SCG ligt naast het Allianz Stadium (Sydney Football Stadium) in Moore Park en is Sydney's hoofdlocatie voor cricketwedstrijden en Australian Rules Football.

De Sydney Cricket Ground werd in 1886 geopend, en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het grote stadion dat het nu is, met plek voor circa 48.000 toeschouwers. Voordat het ernaast gelegen Allianz Stadium werd gebouwd, was de SCG ook Sydney's belangrijkste locatie voor Rugby League. Jarenlang werden hier de finales gehouden. Het stadion heeft bovendien een indrukwekkende geschiedenis als gastheer van Rugby Union-, voetbal-, honkbal- en fietswedstrijden.

Bijna elke Australische cricket-, League- en Rugby-speler heeft hier ooit wel eens deelgenomen aan een wedstrijd. Veel gebouwen van de Sydney Cricket Ground zijn nog in oorspronkelijke staat. Het Members Pavilion (gebouwd in 1886) en de Ladies Stand (gebouwd in 1896) zijn een van de architectonische juweeltjes van het land.

De Sydney Cricket Ground is ook het toneel van veel grote concerten. Tot de belangrijke internationale artiesten die in de loop der jaren in de SCG hebben opgetreden behoren de Rolling Stones, Billy Joel, Elton John, Michael Jackson, Madonna, de Eagles, Prince en Green Day.

De SCG Tour Experience is een historisch kijkje achter de schermen van de Sydney Cricket Ground en het Allianz Stadium. Tijdens deze rondleiding zie je de kleedkamers waar de spelers zich voorbereiden op belangrijke wedstrijden, kun je door de spelerstunnel rennen, traditie opsnuiven in het Members Pavilion, en de kampioenen vereeuwigd zien in de Walk of Honour. Bezoek de heilige grond waar Michael Clarke met een derde century de hoogste SCG-testscore opeiste, en waar veel andere legendarische spelers streden, van sir Donald Bradman tot Shane Warne.

Wandel door het historische SCG Museum, dat de unieke sportactiviteiten en sociale activiteiten die sinds halverwege de jaren 1800 plaatsvinden in de Sydney Cricket Ground en het Allianz Stadium verzamelt, documenteert, bewaart en tentoonstelt.

Belangrijke voorwerpen in de collectie van het museum zijn de groene petten van cricketlegenden Victor Trumper, Don Bradman en Steve Waugh, de 207-cricketbat van Ricky Ponting en foto's van internationale sportwedstrijden die in het verleden plaatsvonden in de SCG.

Tussen de Sydney Cricket Ground en het Allianz Stadium staan 10 levensgrote bronzen sculpturen van Australische topsporters. Zij vertegenwoordigen die vier meest invloedrijke sporten die op de SCG en Sydney Sports Ground worden beoefend.

De Centennial Parklands die de Sydney Cricket Ground omringen en het Moore Park Entertainment Quarter bieden allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin. In de oostelijke wijken van Sydney vind je ook de 150 jaar oude Randwick Racecourse. De wijken Surry Hills, Paddington en Bondi zijn vlakbij en bieden een overvloed aan diner- en winkelmogelijkheden. Paddington Markets wordt op zaterdag gehouden en is een instituut in Sydney. De carrière van een aantal van de beste ontwerpers van de stad is hier begonnen.

De Sydney Cricket Ground ligt op ongeveer 4 km van het centrum van Sydney in Moore Park en is makkelijk bereikbaar per trein, bus of te voet.

Meer tips voor Australië