De dieren van Australië

Koalas. © Tourism Australia

De dieren van Australië

Onze unieke dieren vormen een van de talloze redenen waarom mensen ons land bezoeken. Australië heeft meer dan 378 soorten zoogdieren, 828 soorten vogels, 4000 soorten vissen, 300 soorten hagedissen, 140 soorten slangen, twee soorten krokodillen en zo'n 50 soorten zeezoogdieren.

Meer dan 80 procent van onze planten, zoogdieren, reptielen en kikkers komt alleen in Australië voor. Enkele van de bekendste dieren zijn natuurlijk de kangoeroe, de koala, de mierenegel, de dingo, het vogelbekdier, de wallaby en de wombat.

Australische inheemse dieren zijn in het wild vaak moeilijk te vinden, maar je kunt ze wel bewonderen in onze geweldige dierentuinen en wildparken, die je in grote steden en verspreid over het land vindt. We doen een greep: Taronga Zoo in Sydney, Rainforest Habitat in Port Douglas, Healesville Sanctuary in Victoria, Cleland Wildlife Park in South Australia en Australia Zoo in Queensland.

Zoogdieren
Zoogdieren

Zoogdieren

In Australië komen geen grote roofdieren voor. De dingo, of wilde hond, is ons grootste vleesetende roofdier. Andere vleesetende dieren zijn bijvoorbeeld de numbat (buidelmiereneter), de quoll (buidelmarter) en de Tasmaanse duivel, maar geen van deze dieren zijn groter dan de gemiddelde huiskat.

Dingo's vind je overal in Australië, behalve in Tasmanië. De meeste kans om een dingo te zien heb je op Fraser Island in Queensland, in Kimberley in Western Australia en in de woestijnen van het Northern Territory en South Australia. Numbats komen alleen voor in Western Australia en de Tasmaanse duivel zie je, behalve in wildparken, alleen in Tasmanië in het wild. Ook de bedreigde buidelmarters zie je niet snel in het wild. Ze leven in de drassige wouden van Zuidoost-Australië en Tasmanië, en in een klein deel van Noord-Queensland. De bilby, lid van de buideldasfamilie, kun je zien in het Francois Peron National Park in Western Australia.

Buideldieren
Buideldieren

Buideldieren

In Australië vind je meer dan 140 soorten buideldieren, zoals kangoeroes, wallaby's, koala's en wombats.

Er zijn 55 verschillende inheemse soorten kangoeroes en wallaby's. Ze variëren nogal in omvang en gewicht, van een pond tot 90 kilo. Het voornaamste verschil is de grootte; wallaby's zijn in het algemeen kleiner.

chattingen van het aantal kangoeroes in Australië lopen uiteen van 30 tot 60 miljoen. In de meeste landelijke gebieden van Australië zie je al snel kangoeroes in het wild. In Victoria zie je ze in Anglesea op de Great Ocean Road en in de Grampians. Je kunt ze ook zien op Kangaroo Island in South Australia en in de Flinders Ranges. Bekijk ze van dichtbij in de Namadgi en Kosciuszko National Parks, de Australian Alps, op Pebbly Beach in New South Wales en Maria Island in Tasmanië. In de outback springen ze vaak over de weg. Wallaby’s komen voor in heel Australië, vooral in afgelegen rotsachtige en onherbergzame gebieden. Speur ernaar in de Flinders Ranges in South Australia, het Freycinet National Park op Tasmanië en de Namadgi Kosciuszko National Parks in de Australian Alps.

De koala is het lievelingsdier van iedereen, maar vergis je niet: het is geen beer. Je kunt koala’s langs de gematigde oostkust van Australië tegenkomen. Ze leven voornamelijk in het Tidbinbilla Nature Reserve vlak bij Canberra, in Port Stephens in New South Wales en in de Lone Pine Koala Sanctuary in Queensland. Bekijk ze in het wild op Phillip Island in Victoria of in het Yanchep National Park in Western Australia.

Ook de wombat vind je hier, een stevig, gravend buideldier dat tot wel 36 kilo kan wegen. Ook wombats zie je zelden in het wild, maar de meeste kans heb je in het Blue Mountains National Park en het Kosciuszko National Park in New South Wales, Wilsons Promontory in Victoria, Cradle Mountain-Lake St Clair in Tasmanië en in de nationale parken in South Australia.

Monotremen
Monotremen

Monotremen

Een andere groep diersoorten die alleen in Australië voorkomen zijn de monotremen, zoogdieren die eieren leggen. De meest opvallende monotreem is het vogelbekdier, een dier met een eendensnavel, een waterbestendige zachte vacht en poten met zwemvliezen dat in en bij rivieren leeft. Vogelbekdieren leven in holen die ze in rivieroevers graven. Ze zijn erg schuw en daardoor moeilijk te vinden, maar als je geluk hebt, vind je ze in de oostelijke kustgebieden in kleine stroompjes en kalme rivieren. De beste plaatsen zijn in het Tidbinbilla Nature Reserve vlakbij Canberra, bij Lake Elizabeth in het Great Otway National Park in Victoria, in het Cradle Mountain-Lake St Clair National Park in Tasmanië en in het noorden van New South Wales en Queensland.

Een andere monotreem is de echidna, of mierenegel. Dit diertje heeft een lange, kleverige tong en scherpe stekels, zoals een egel of een stekelvarken. Je kunt hem dus maar beter laten lopen! De beste plek om ze in het wild te ontdekken is op Kangaroo Island.

Vogels
Vogels

Vogels

Van de 828 vogelsoorten in Australië komt ongeveer de helft nergens anders voor. De soorten variëren van piepkleine honingzuigers tot de enorme emoe, een loopvogel die bijna twee meter hoog kan worden. De meeste kans om emoes in het wild te zien is op graslanden en savannes, en in hardloofbossen.

Talloze watervogels, zeevogels en andere vogels bewonen onze open bosgebieden en bossen. Zo vind je daar de kasuaris, zwarte zwanen, de dwergpinguïn, kookaburra's, liervogels en currawongs. Op Kangaroo Island in South Australia en op Philip Island in Victoria kom je overal pinguïns tegen.

De Alberts liervogel vind je in het Mt Warning National Park en in de Gondwana-regenwoud landinwaarts vanaf de Gold Coast. De algemenere grote liervogel kun je zien in de Dandenong Ranges en de Kinglake National Parks rondom Melbourne en in het Royal National Park en in de Illawarra-regio ten zuiden van Sydney. Je vindt ze ook in het Tidbinbilla Nature Reserve vlak bij Canberra, op de Tower Hill in Victoria en in een aantal nationale parken langs de oostkust van Australië.

Kookaburra's, vooral bekend vanwege hun hysterische, bijna menselijk klinkende gelach bij zonsopgang en zonsondergang, komen veel voor. Je ziet ze (of hoort ze) vooral op het platteland en in de buitenwijken van de steden.
Zowel het Broome Bird Observatory als het Kakadu National Park is een prima plek om allerlei soorten moerasvogels en trekvogels te spotten.

Even talrijk als kleurrijk zijn de 55 soorten papegaaien die in Australië voorkomen; een spectaculair scala aan kaketoes, rosella's, prachtlori's, valkparkieten, parkieten en grasparkieten. Je ziet ze overal op het platteland en in de buitenwijken van steden.

Reptielen
Reptielen

Reptielen

Australië herbergt meer soorten gifslangen dan welk ander continent ook, zelfs 21 van de 25 meest dodelijke ter wereld. Maar niet alle slangen zijn giftig. We hebben ook prachtige pythons en boomslangen.

Natuurlijk zijn we ook beroemd om onze krokodillen, zowel de zoet- als de zoutwatervariant. Als je krokodillen in hun natuurlijke leefomgeving wilt bekijken, mag je het National Park van Kimberley of Kakadu niet overslaan.

En dan de schildpadden. Er zijn vijf soorten bedreigde zeeschildpadden die in het seizoen op bepaalde stranden nestelen en eieren leggen, en acht soorten zoetwaterschildpadden. Ningaloo Reef in Western Australia en Eco Beach in Broome zijn ideale plaatsen om schildpadden te bekijken.

We kennen een ongelooflijke verscheidenheid aan hagedissen, reuzenvaranen en vleesetende varanen, zoals de spectaculaire kraaghagedis en baardagame. In de regio Kimberley komen zo'n 178 soorten reptielen voor, met als opvallendste de kraaghagedis en de alomtegenwoordige ta-ta hagedis of draak van Gilberts. Bergduivels vind je in woestijngebieden als Shark Bay, Carnarvon en Exmouth in Western Australia.

Veel verschillende reptielen, zoals de baardagame, perentie en blauwtongskink, kun je bewonderen in Central Australia en in Flinders Ranges in South Australia.

Zeedieren
Zeedieren

Zeedieren

In de zeegebieden van Australië leven zo'n 4000 van de 22.000 soorten vissen ter wereld, evenals 30 van de 58 soorten zeegras. Bovendien hebben we het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het aantal kleurrijke vissoorten, waaronder de schitterende clownvis, is zo groot dat één bezoekje niet volstaat als je ze zou willen tellen. Het aantal verschillende koraalsoorten bedraagt zo'n 1700.

Grotere zeedieren zijn onder meer de nomadische, zachtaardige walvishaai, de bultrug, zuidkapers en orka's, de doejoeng, talloze dolfijnsoorten en een aantal haaiensoorten. Van mei tot november kun je aan de west- en de oostkust walvissen zien. Ningaloo Reef in Western Australia is een van de betrouwbaarste plaatsen ter wereld waar je walvishaaien kunt zien en als je wilt, kun je zelfs zwemmen met deze vriendelijke reuzen. Een van de beste plaatsen om Australische pelsrobben in het wild te zien, is Kangaroo Island.

Meer Australische ideeën