Steden, staten en gebieden

Steden, staten en gebieden

Geografie

Met een totaaloppervlak van 7,69 miljoen km² is het vasteland van Australië het grootste eiland ter wereld - maar het kleinste continent.

De afstand van het noorden tot het zuiden bedraagt zo'n 3700 kilometer, en van het oosten naar het westen 4000 km. Australië is daarmee het op vijf na grootste land, alleen Rusland, Canada, China, de Verenigde Staten en Brazilië zijn groter.

Het is bovendien het enige continent dat als één land wordt geregeerd. Australië wordt soms officieus een 'eilandcontinent' genoemd, omringd door oceanen.

Ons oceaangebied, dat drie oceanen omvat en 12 miljoen m² beslaat, is het op twee na grootste ter wereld. Ook uniek in de wereld is dat vrijwel onze gehele bevolking in steden aan de kust woont: 80 procent van de Australiërs woont binnen 100 kilometer van de kust. Australië telt op dit moment bijna 23 miljoen inwoners.

Het bestuur van Australië

Australië is bestuurlijk ingedeeld op drie niveaus. Het hoogste niveau is het federale bestuur, daaronder bevinden zich zes staten en twee territoria, en het laagste niveau bestaat uit zo'n 700 lokale overheidsinstanties. Australië is sinds 1 januari 1901 een land met één nationale regering. Hoewel het land is verdeeld in staten en territoria met een eigen bestuur, vormen ze gezamenlijk één natie.

Australië is een constitutionele monarchie met koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk als staatshoofd. Dat is ook de reden waarom de nationale vlag, naast de Ster van het Gemenebest en het Zuiderkruis, de Union Jack omvat.

De koningin benoemt de gouverneur-generaal van Australië als haar vertegenwoordiger, op voordracht van de gekozen Australische regering. De gouverneur-generaal benoemt de ministers aan de hand van het advies van de minister-president. Het bestuurlijke systeem van Australië is gebaseerd op de liberaal-democratische traditie, die godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en recht op vereniging voorstaat.

In de Australische grondwet worden de functies beschreven van de Australische regering, zoals buitenlandse zaken en handel, defensie en immigratie. Staten en territoria zijn verantwoordelijk voor zaken die niet aan het federale bestuur zijn toegewezen.

De regering, zowel het federale bestuur als dat van de staten, wordt in het algemeen gevormd door twee belangrijke politieke groeperingen: de Australian Labor Party en de coalitie van de Liberal Party en de kleinere National Party.

De partij of coalitie die bij verkiezingen de meerderheid van de stemmen van de Australische burgers krijgt, vormt de regering. De andere grote politieke partij of coalitie wordt 'de oppositie' genoemd.

Multicultureel Australië

De Australische maatschappij bestaat uit mensen met een rijk gevarieerde culturele, etnische, linguïstische en religieuze achtergrond en dit wordt beschouwd als een kenmerkend aspect van de moderne Australische maatschappij. Aboriginals en de eilandbewoners van de Torres Strait leven al tienduizenden jaren in Australië. De meeste Australiërs zijn immigranten of stammen af van immigranten die de afgelopen 200 jaar uit meer dan 200 landen naar dit continent zijn gekomen. De meest gesproken taal in Australië is Engels en de meest gepraktiseerde religie is het christendom, hoewel ook andere talen en religies op grote schaal voorkomen.

Steden, staten en gebieden

Australië is verdeeld in zes staten en twee territoria.

Canberra is de hoofdstad van het land en daar zetelt ook de centrale regering. De stad ligt ongeveer 290 kilometer ten zuiden van Sydney in het Australian Capital Territory (ACT). Canberra ligt op de eeuwenoude landen van het inheemse Ngunnawal-volk en de naam betekent waarschijnlijk 'plaats van samenkomst', naar het Aboriginalwoord 'Kamberra'. De stad biedt onderdak aan tal van belangrijke nationale instituten, zoals het Australian Parliament en het High Court of Australia.

New South Wales is de oudste staat van Australië en heeft het grootste aantal inwoners. Oorspronkelijk was het een strafkolonie aan de oevers van Port Jackson, waar nu de bruisende hoofdstad Sydney ligt. Meer dan een derde van de Australiërs woont in New South Wales en Sydney is de grootste stad van het land.

Victoria is de kleinste staat van het vasteland als het op oppervlak aankomt, maar heeft het op één na grootste aantal inwoners. Melbourne is de hoofdstad en de tweede stad van Australië wat het inwoneraantal betreft. Tijdens de goudkoortsperiode rond 1850 groeide Melbourne uit tot een van 's werelds grootste en rijkste steden. De stad wordt soms ook wel de 'culturele hoofdstad van Australië' genoemd en is de bakermat van de Australische film, televisie, kunst, dans en muziek. Ook het enthousiasme voor de sport is legendarisch in Victoria; hier werd het Australian Rules Football geboren.

Queensland is qua oppervlak de op één na grootste staat van Australië. De hoofdstad is Brisbane, en dit is de stad met het op twee na grootste aantal inwoners van Australië. In de winter schijnt de zon vaker en is het warmer dan in de meeste andere Australische staten en daarom is Queensland bij uitstek geschikt voor allerlei buitenactiviteiten en watersporten. In Queensland vind je ook het beroemde Great Barrier Reef en nog vijf andere gebieden die op de Werelderfgoedlijst staan.

South Australia is een staat in het centraal-zuidelijke deel van het land, waar enkele van de droogste gebieden van het continent liggen. Het is de op drie na grootste staat van Australië en grenst aan alle staten van het vasteland en het Northern Territory. De hoofdstad is Adelaide, de op vier na grootste stad van Australië. South Australia heeft een bloeiende kunstwereld en wordt ook wel de 'Festival State' genoemd, wat niet zo gek is met 500 festivals per jaar.

Boven in Australië ligt het Northern Territory. Aan de noordkust ligt Darwin, de hoofdstad, en de belangrijkste stad in het binnenland is Alice Springs. Alice Springs vormt het fysieke hart van Australië, want het ligt vrijwel exact in het geografische centrum van het land. In het Northern Territory vind je de beroemde Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta (de Olga's) en Kakadu National Park.

Western Australia is wat oppervlak betreft de grootste staat van Australië. Ongeveer driekwart van de bevolking woont in de hoofdstad Perth, de stad met het op drie na grootste inwonertal van Australië. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijn, terwijl het westen wordt begrensd door een ongerepte kustlijn van bijna 13.000 kilometer. Rond 1890 werd er goud gevonden en de mijnbouw is nog steeds een van de grootste industrieën van de staat.

Tasmanië is de kleinste staat en wordt door de Bass Strait van het vasteland van Australië gescheiden. De hoofdstad Hobart werd in 1804 gesticht als strafkolonie en is na Sydney de oudste hoofdstad van Australië. Een vijfde van Tasmanië bestaat uit nationale parken en wildernis. Het is een van 's werelds meest bergachtige eilanden. Aan de geologie is te zien dat Australië miljoenen jaren geleden met Antarctica was verbonden.

Australië bestuurt ook de Ashmore and Cartier Islands, Christmas Island, de Cocos (of Keeling) Islands, de Coral Sea Islands, Heard and McDonald Islands, Norfolk Island en het Australian Antarctic Territory (beslaat 42 procent van het Antarctisch continent) als externe gebieden.

Meer Australische ideeën