Valuta

Australisch geld. © Tourism Australia

Dollars en centen

De nationale munteenheid van Australië is de Australische dollar. Er zijn bankbiljetten van $ 5, $ 10, $ 20, $ 50 en $ 100. Munten zijn er van 5, 10, 20 en 50 cent en één en twee dollar.

Op onze kleurige bankbiljetten zijn beroemde Australiërs uit het heden en het verleden afgebeeld.

Op het biljet van $ 100 staan de portretten van de wereldberoemde sopraan Dame Nellie Melba (1861–1931) en de befaamde militair, ingenieur en bestuurder Generaal Sir John Monash (1865–1931).

Op het biljet van $ 50 zie je Aboriginal schrijver en uitvinder David Unaipon (1872–1967) en Edith Cowan (1861–1932), de eerste vrouwelijke politicus van Australië.

De oprichter van de eerste medische luchtservice ter wereld, de Royal Flying Doctor Service, pastoor John Flynn (1880–1951), staat op het biljet van $ 20, samen met Mary Reibey (1777–1855), die in 1792 als gevangene in Australië aankwam en een succesvol scheepsmagnaat en filantroop werd.

Op het biljet van $ 10 figureren de dichters AB 'Banjo' Paterson (1864–1941) en Dame Mary Gilmore (1865–1962).

Op het biljet van $ 5 staat Hare Majesteit koningin Elizabeth II en het Parliament House in Canberra, onze nationale hoofdstad.

Het muntstuk van $ 1 is, evenals de munten van 50, 20, 10 en 5 cent, ontworpen door de officiële edelsmid van de koningin, Stuart Devlin.

Op het muntstuk van $ 1 zijn vijf kangoeroes afgebeeld. Op de munt van $ 2 staat een Aboriginal stamoudste, tegen een achtergrond van het Zuiderkruis en inheemse grasbomen. Het wapen van Australië siert het muntstuk van 50 cent: de symbolen van de zes staten op een centraal schild, ondersteund door een kangoeroe en een emoe.

Op de munt van 20 cent vind je een vogelbekdier (binnenkort vervangen door cricketlegende Donald Bradman), op de munt van 10 cent staat een dansende mannetjesliervogel en op het muntstuk van 5 cent zie je een mierenegel, de echidna.

In 1996 gaf Australië als eerste land ter wereld een complete serie bankbiljetten van polymeer (kunststof) uit.

Waar koop je Australische valuta?

Bij banken, in hotels en op internationale luchthavens kun je geld omwisselen. Bij Australische banken kun je dezelfde services verwachten als in andere westerse landen. Geldautomaten vind je op elke straathoek, hoewel je er rekening mee moet houden dat in verafgelegen stadjes en in de outback de mogelijkheden beperkt zijn. In de meeste Australische winkels kun je elektronisch betalen. Er kunnen kosten zijn verbonden aan zo'n transactie, vooral als je betaalt vanaf een internationale bankrekening.

Banken zijn meestal van maandag tot en met donderdag van 9:30 - 16:00 geopend, en op vrijdag van 9:30 - 17:00. Sommige bijkantoren zijn ook op zaterdagochtend geopend. De vier grootste banken van Australië zijn de National Bank of Australia, Australia New Zealand (ANZ) Bank, Commonwealth Bank of Australia en Westpac Banking Corporation. Kleinere banken zijn er ook: ING Direct, AMP Banking en HSBC Australia.

Australia Post verzorgt ook bankzaken voor meer dan 70 banken en financiële instellingen. Met je creditcard of bankpas kun je geld storten en opnemen, saldogegevens opvragen, creditcardnota's betalen en geld naar het buitenland sturen.

Als je van plan bent om langer in Australië te blijven of als je met een Working Holiday Visum of een ander uitgebreid visum naar Australië komt, is het misschien handig om een Australische bankrekening te openen. In Australië worden de meeste inkomsten, zoals salaris, loon of een uitkering, rechtstreeks naar een bankrekening overgemaakt.

Bij de Australian Bankers Association krijg je nuttige, onafhankelijke informatie die je helpt om een bankrekening te kiezen die voor jou het meest geschikt is.

Als je geld uit het buitenland ontvangt of vanuit Australië geld naar het buitenland wilt overmaken, kun je dat online doen, via een internationale geldtransactie (telegrafisch overmaken) of via een bank. Het is verstandig om voordat je vertrekt ervoor te zorgen dat je op verschillende manieren bij je geld in het buitenland kunt komen. Denk aan creditcards, travellers cheques, contanten, bankpas of pinpas.

De gemakkelijkste manier om geld van thuis op te nemen is via een geldautomaat met een internationaal netwerk, zoals Cirrus (Mastercard) of PLUS (Visa). Australische geldautomaten maken gebruik van een viercijferige code, dus neem voordat je vertrekt contact op met je bank en verander zo nodig je pincode.

Creditcards en travellers cheques

Je kunt in Australië terecht met creditcards als American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa en JCB. VISA of MasterCard worden veelal geaccepteerd en zeker overal waar je met een creditcard kunt betalen. American Express en Diners Club kun je in grote supermarktketens en warenhuizen gebruiken, en op veel toeristische bestemmingen. Met JCB kun je maar op een klein aantal toeristische bestemmingen terecht. Discover wordt in het algemeen niet geaccepteerd.

Het is verstandig om verschillende soorten passen bij je te hebben, want je kunt niet in alle winkels met elke creditcard of bankpas betalen. Zorg ervoor dat je ook altijd wat contant geld bij je hebt, want veel winkels accepteren geen creditcard of bankpas bij aankopen onder de 15 Australische dollar. Op sommige plaatsen kunnen winkeliers een extra toeslag berekenen als je met een creditcard betaalt.

Travellers cheques worden in Australië niet zo algemeen geaccepteerd als in veel andere landen. Als je ze koopt, kun je ze het beste kopen in Australische dollars. Kleinere winkels, restaurants en andere bedrijven weten waarschijnlijk niet wat de wisselkoers is, als je wilt betalen met een cheque in een andere valuta, zoals Amerikaanse dollars of Britse ponden.

Geld meenemen naar Australië

Je kunt onbeperkt geld meenemen naar of vanuit Australië, maar als je meer dan AUD 10.000 (Australische dollars of een vergelijkbare hoeveelheid buitenlands geld) aan contanten bij je hebt als je aankomt, moet je dit aangeven bij de Australische douane op de luchthaven zodra je bent geland. Het is mogelijk dat je ook een formulier Bearer Negotiable Instruments (BNI) moet invullen als je promessen, travellers cheques, persoonlijke cheques of postwissels bij je hebt. Meer informatie vind je op de website van de Australian Customs and Border Protection Service.

Belasting op goederen en diensten

Australië kent een belasting op goederen en diensten (Goods and Services Tax, vergelijkbaar met BTW) van 10 %. Je kunt eventueel de BTW voor goederen die je hier hebt gekocht, terugvorderen als je minimaal AUD 300 in één winkel en uiterlijk 30 dagen vóór je vertrek uit Australië hebt besteed. Kantoren voor deze BTW-terugbetalingsregeling voor toeristen (Tourist Refund Scheme) vind je in de vertrekhallen van internationale luchthavens. Meer gedetailleerde informatie vind je in het informatiemateriaal van de Australische overheid over het Tourist Refund Scheme.

Valutacalculator

Met deze handige omrekenmachine kun je je eigen valuta tegen de huidige wisselkoersen omrekenen. Universele valutacalculator. Universal Currency Converter.

Valutacalculator

Met deze handige omrekenmachine kun je je eigen valuta tegen de huidige wisselkoersen omrekenen. Universele valutacalculator.

 

Meer Australische ideeën