De planten van Australië

Wilde bloemen, Alice Springs, NT © Claire Takacs 2010

De planten van Australië

In Australië vind je naar schatting 27.700 plantensoorten, waaronder levende fossielen, zoals de cycaspalm en de grasboom, en schitterende wilde bloemen, zoals de waratah, Sturt's desert pea, de banksia en de kangoeroepoot.

Daarnaast hebben we zo'n 2800 soorten eucalyptus (gombomen) en 1000 soorten acacia's, die we 'wattle' noemen. De Golden Wattle is het florale symbool van Australië. Tachtig procent van onze bossen bestaat uit eucalyptusbomen. De overige twintig procent bestaat uit acacia, melaleuca (theeboom), casuarina (she-oak), callitris (cipres), mangrove en regenwouden.

Bossen
Bossen

Bossen

De grootste bomen van Australië vind je in het zuidwesten van Western Australia, in de Valley of the Giants. Je ziet er reusachtige tuart-, karri- en de prachtig rode jarrahbomen die tot wel 500 jaar oud zijn. De Bibbulmun Track, die 1000 kilometer lang is, doorkruist een scala aan jarrah-, marri-, wandoo-, karri- en tinglebossen, evenals de internationaal belangrijke wetlands.

Het koele en gematigde regenwoud van de Tasmanian Wilderness is opgenomen op de Werelderfgoedlijst en bevat enkele van de oudste bomen van onze planeet, waaronder de zeldzame Huon Pine.

De majestueuze Wollemi Pine is een overblijfsel van een 200 miljoen jaar oud landschap, toen Australië, Nieuw-Zeeland en Antarctica samen het supercontinent Gondwana vormden. Men was ervan overtuigd dat de boom al miljoenen jaren was uitgestorven, maar in 1994 ontdekte een bushwalker het tegendeel. Er leven minder dan 100 bomen in het wild, diep in de regenwoudravijnen van de Greater Blue Mountains.

Eucalyptus
Eucalyptus

Eucalyptus

De gomboom (eucalyptus) is de boom die in het algemeen met Australië wordt geassocieerd. Je vindt ze in de subalpiene gebieden, in de vochtige kustbossen, in de gematigde wouden en in de droge streken in het binnenland. In de Greater Blue Mountains leeft het grootste aantal eucalyptussoorten ter wereld. De Blue Mountains hebben in feite hun naam te danken aan het blauwe schijnsel dat oprijst uit de olie van de bomen. In de Australian Alps vallen de zilveren en rode snowgums duidelijk op in het besneeuwde landschap. In de Flinders Ranges in South Australia groeien eeuwenoude rode gombomen in de droge bedding van kreken. Koala's voeden zich uitsluitend met bepaalde soorten eucalyptusbomen.

Regenwouden
Regenwouden

Regenwouden

Ooit bedekte het regenwoud het grootste deel van het eeuwenoude zuidelijke supercontinent Gondwana en er worden in deze bossen nog steeds primitieve planten gevonden die afstammen van planten die daar meer dan 100 miljoen jaar geleden groeiden. De regenwouden strekken zich uit over het hele land en komen in elk klimaat voor. Het Daintree Rainforest in het noorden van Queensland dateert van 135 miljoen jaar geleden en is het oudste tropische regenwoud op aarde. Je vindt daar maar liefst dertien verschillende soorten regenwoud. De Gondwana-regenwouden in het zuidoosten van Queensland en het noorden van New South Wales omvatten de grootste gebieden met tropisch regenwoud ter wereld, naast koel en gematigd regenwoud. Kleine gebieden met droog regenwoud vind je in de regio Kimberley, in Western Australia. In de Otway Ranges in Victoria vind je moessonregenwouden en weelderig begroeide, door het regenwater uitgeslepen valleien met varens.

Wetlands
Wetlands

Wetlands

Wetlands in het Kakadu National Park, in het op de UNESCO World Biosphere Reserve-lijst opgenomen Croajingolong National Park en in het Nadgee Nature Reserve in het zuidoosten van Australië, trekken grote aantallen trekvogels aan. Australië heeft als een van de eerste landen de Ramsar Convention for Wetlands of International Importance getekend, en het Cobourg Peninsula in het Northern Territory is in 1974 uitgeroepen tot eerste Ramsar-locatie. Inmiddels kent Australië 65 Ramsar-locaties verspreid over het land, die samen 8 miljoen hectare beslaan.

Wilde bloemen
Wilde bloemen

Wilde bloemen

Wilde bloemen, waaronder het eeuwige madeliefje, bedekken in het seizoen de droge gebieden en savannegraslanden met een kleurig tapijt. Van juni tot september bloeien meer dan 12.000 soorten wilde bloemen in Western Australia. Van eind augustus tot midden oktober kun je op Kangaroo Island in South Australia meer dan 100 variëteiten wilde bloemen bewonderen, die vaak alleen op het eiland voorkomen. Als in de Australian Alps de sneeuw smelt, zie je op de alpenweiden een explosie van gele craspedia, roze stylidium en sneeuwmadeliefjes in zilver en wit.

De unieke flora van Australië omvat ook banksia (flessenborstel), grevillea en telopea (waratah) uit de Proteaceae-familie. Zo'n 80 procent van de planten en alle soorten van de Proteaceae-familie die in het zuidwesten van Western Australia groeien, komen nergens anders in de wereld voor. Op de heidevelden langs de Great Ocean Road in Victoria groeien de meeste orchideeën van heel Australië.

Wilde bloemen zijn beschermd in Australië, dus kom niet in de verleiding om ze te plukken!

Meer Australische ideeën