Tijdzones in Australië

Melbourne bij nacht vanaf de Eureka Tower. © Tourism Victoria & Mr Kyeong Woo Kim

Tijdzones in Australië

Australië is verdeeld in drie tijdzones:

De Australian Eastern Standard Time (AEST) geldt in de oostelijke staten Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanië en het Australian Capital Territory. De AEST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 10 uur (UTC +10).

De Australian Central Standard Time (ACST) geldt in de staat South Australia, de stad Broken Hill in het westen van New South Wales en het Northern Territory. De ACST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 9½ uur (UTC +9½).

De Australian Western Standard Time (AWST) geldt in Western Australia. De AWST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 8 uur (UTC +8).

Zomertijd

In de zomer zet men in New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanië en het ACT de klok een uur vooruit voor de zomertijd. De zomertijd begint om 02:00 (AEST) op de eerste zondag van oktober en eindigt om 03:00 (Australian Eastern Daylight Time) op de eerste zondag van april.

NSW, ACT, Victoria en Tasmanië gaan van de AEST naar de Australian Eastern Daylight Time (AEDT), UTC +11. South Australia en de stad Broken Hill in NSW gaan van de ACST naar de Australian Central Daylight Time (ACDT), UTC +10½.

In Queensland, het Northern Territory en Western Australia geldt geen zomertijd.

Wereldtijdzones

Greenwich Mean Time (GMT) is de nulmeridiaan en de tijdzones van de wereld worden ten oosten of westen van deze lijn gemeten. In plaats van GMT wordt nu algemeen de term Coordinated Universal Time (UTC) gebruikt.

Bij de international datumgrens, die de Grote Oceaan kruist, verandert de datum met een dag. Als je in oostelijke richting de datumgrens passeert, ga je een dag terug; reis je westwaarts, dan ga je een dag vooruit (met lokale variaties). Reis je rechtstreeks van Los Angeles of Londen naar Australië, dan kom je twee dagen later aan. Ga je terug, dan arriveer je op dezelfde dag als je bent vertrokken. Als je tenminste ooit nog weg wilt.

Meer Australische ideeën