Het weer in Australië

Uluru-Kata Tjuta National Park, NT. © Tourism Australia

Het weer in Australië

In Australië is het weer het grootste deel van het jaar gematigd, maar het klimaat kan als gevolg van de omvang van ons continent variëren.

In de noordelijke staten is het meestal warm, terwijl in de zuidelijke staten de winters koeler zijn.

Australië is bovendien een van de droogste continenten op aarde, met gemiddeld minder dan 600 mm regen per jaar.

Zoals in alle landen op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoenen in Australië tegengesteld aan die van het noordelijk halfrond.

Van december tot en met februari is het zomer, van maart tot en met mei is het herfst, van juni tot en met augustus is het winter en van september tot en met november is het lente.

New South Wales ligt in de gematigde zone. De Great Dividing Range in het oosten van de staat is van grote invloed op het klimaat. Er zijn vier zones te onderscheiden: de kuststrook, de hooglanden, de westelijke hellingen en het vlakkere land naar het westen. Het klimaat van Sydney is het hele jaar door prettig gematigd, met meer dan 340 zondagen per jaar. In de zomer (december tot en met februari) ligt de gemiddelde temperatuur in Sydney rond 26°C. Het kan ook vochtig zijn in deze periode, met een gemiddelde vochtigheidsgraad van 65 procent. De gemiddelde maximumtemperatuur in de winter (juni tot en met augustus) ligt rond 16°C. In Sydney valt de meeste regen tussen maart en juni.

Het klimaat van Victoria wordt gekenmerkt door een reeks verschillende klimaatzones, van de hete, droge streken in het noordwesten, tot de alpiene sneeuwvelden in het noordoosten. De gemiddelde hoeveelheid regen per jaar varieert van minder dan 250 mm in bepaalde streken tot meer dan 1800 mm in bergachtige gebieden. Melbourne staat bekend om het veranderlijke weer, maar in het algemeen heeft de stad een gematigd klimaat met warme tot hete zomers, een mild voor- en najaar en een koele winter. De gemiddelde temperatuur ligt 's zomers rond 25°C en 's winters rond 14°C. Van mei tot oktober valt de meeste regen.

Het klimaat in South Australia varieert van heet en droog in het binnenland tot een milder, vochtiger klimaat in het zuiden en aan de kust in het zuidoosten. In Adelaide zijn de winters over het algemeen mild en nat, terwijl de zomers heet en droog zijn. Het is de droogste stad van alle hoofdsteden in Australië. In januari en februari (zomer) valt gemiddeld 20 mm regen, maar maanden zonder regen zijn geen uitzondering. Juni is de natste maand van het jaar, met gemiddeld 80 mm regen. 's Zomers ligt de gemiddelde maximumtemperatuur op 29°C en in de winter op 15 – 16°C.

Western Australia heeft door de enorme omvang een aantal verschillende klimaatzones. Het noordwesten kent in het 'natte' zomerseizoen zware regenval, terwijl het binnenland vooral droog is met hoge temperaturen in de zomer. Het zuidwesten heeft milde, natte winters en hete, droge zomers. Tussen mei en september valt in Perth de meeste regen. Februari is doorgaans de heetste maand van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van 31°C. Een zeebries uit het zuidwesten, 'The Fremantle Doctor' genaamd, brengt de nodige verkoeling. De winters zijn betrekkelijk koel en nat, met temperaturen rond 18°C.

Brisbane heeft een subtropisch klimaat, waardoor het weer het grootste deel van het jaar warm of heet is. In de zomer (december – februari) liggen de maximumtemperaturen rond 30°C. De meeste regen valt in de zomer, waarbij onweersbuien met stortregens kunnen voorkomen. In deze periode kan het erg vochtig zijn.

De winter is over het algemeen droog, mild en aangenaam. De meeste winterdagen is het zonnig, met een gemiddelde temperatuur van rond 17°C. Per jaar valt er gemiddeld zo'n 96 mm regen.

Het klimaat van Queensland wordt gekenmerkt door weinig regenval en hete zomers in het westelijke binnenland, een moessonseizoen in het noorden en een gematigd warme kuststreek. Op de kurkdroge vlakten in het binnenland worden 's zomers temperaturen van recordhoogten gemeten, terwijl er jaarlijks minder dan 200 mm regen valt. Cairns heeft een tropisch klimaat met hete, vochtige zomers en milde, droge winters. Gemiddeld valt er jaarlijks 1992 mm regen, vooral in de maanden januari, februari en maart. In hartje zomer ligt de temperatuur in Cairns overdag tussen 23-31°C en 's winters wordt het zo'n 18°C. De kustregio's kunnen in de periode van november tot en met mei soms worden getroffen door tropische cyclonen.

Tasmanië is een eiland waarop geen plaats meer dan 115 kilometer van zee is verwijderd, dus is er sprake van een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn mild en de regen valt gelijkmatig verspreid over het hele jaar, hoewel de wintermaanden de natste maanden zijn. Vanwege het klimaat zijn de seizoenen in Tasmanië veel duidelijker merkbaar dan in de rest van Australië. Hobart kent vier verschillende seizoenen. De warmste maanden, januari en februari, zijn ook de droogste maanden, met gemiddelde temperaturen van rond 21°C. Hoewel de zuidenwind uit Antarctica komt, wordt Hobart door Mt Wellington beschermd tegen al te slecht weer.

Canberra heeft een voornamelijk droog landklimaat met warme tot hete zomers en koele winters. De gemiddeld hoeveelheid regen is 629 mm, die gelijkmatig verspreid over het jaar valt. De natste maand is oktober en de droogste maand is juni. In de winter valt in de nabijgelegen Australian Alps sneeuw. Januari is de warmste maand, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 28°C. De koudste maand is juli. De gemiddelde temperatuur ligt overdag op 11°C, maar de temperatuur kan 's nachts onder het vriespunt duiken. Canberra geniet 's zomers van negen uur zonneschijn per dag, maar in de winter valt dit terug naar zo'n vijf uur.

Het klimaat van het Northern Territory wijkt duidelijk af van dat van zuidelijk Australië, en is in het noordelijke gedeelte, 'Top End' genaamd, heel anders dan in de zuidelijke streken. Er zijn twee duidelijke seizoenen: het 'natte' seizoen (oktober tot en met april) en het 'droge' seizoen (mei tot en met september). Alice Springs heeft een van de extremere klimaten met hete zomers en koude winters, waarbij de temperaturen 's nachts onder nul kunnen uitkomen. De regenval varieert enorm van jaar tot jaar, maar het jaarlijkse gemiddelde bedraagt zo'n 286 mm. In de zomer liggen de temperaturen overdag meestal achter in de 30°C, terwijl de nachten droog en koel zijn. In het voorjaar kunnen onweer, hagelbuien en stofstormen voorkomen.

Broome heeft een tropisch klimaat met hete, vochtige zomers en warme winters. Er zijn twee duidelijke seizoenen: het 'natte' seizoen (december tot en met maart) en het 'droge' seizoen (de rest van het jaar). Van oktober tot april loopt de temperatuur op tot zo'n 33°C. De winters (juni tot en met augustus) zijn mild, met in juli een gemiddelde dagtemperatuur van 27°C. De temperatuur 's nachts zakt zelden onder 5°C en ligt 's zomers uiteraard hoger. Jaarlijks valt er gemiddeld 532 mm regen, maar er kan ook maanden geen druppel vallen. De natste maanden van het jaar zijn januari, februari en maart. Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen, meestal in januari en februari.

Darwin in het Top End van het Northern Territory heeft twee verschillende seizoenen: het 'natte' en het 'droge' seizoen. Het natte of regenseizoen duurt van november tot en met april en wordt gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid, moessonregens en stormen. De temperatuur is doorgaans minimaal 25 °C en maximaal 33°C. Tijdens het 'droge' seizoen van mei tot en met oktober zijn de dagen warm, droog en zonnig en de nachten koel. De temperatuur loopt uiteen van 21°C tot 32°C en de luchtvochtigheid is een stuk lager. Hier vind je informatie over de temperatuur, de neerslag en de seizoensactiviteiten om je verblijf in Darwin te plannen.

De Gold Coast van Queensland heeft een subtropisch klimaat dat zich het hele jaar door uitstekend leent voor allerlei activiteiten in de buitenlucht. De zon schijnt gemiddeld 245 dagen per jaar aan de Gold Coast. De jaarlijkse neerslag bedraagt circa 1400 mm, waarvan het merendeel in de zomer (december tot en met februari) valt. De dagtemperaturen aan de kust liggen doorgaans rond de 25°C. In het achterland is het iets koeler en staat de thermometer in de winter maximaal op 16°C. 's Winters is de hemel onbewolkt. Door de geringe luchtvochtigheid zijn de nachten koel. Hier vind je informatie over de temperatuur, de neerslag en de seizoensactiviteiten om je verblijf aan de Gold Coast te plannen.

Actuele informatie over het weer in Australische staten en hoofdsteden vind je op de website van het Bureau of Meteorology website.

Het weer in Australië

Het weer in Australië

Actuele informatie over het weer in Australische staten en hoofdsteden vind je op de website van het Bureau of Meteorology website.

 

Meer Australische ideeën