De eet- en wijntrends van Australië in 2014

Bushtucker, fruit en bessen. © Tourism Australia

De eet- en wijntrends van Australië in 2014

Australië is dan misschien wel 'down under', maar de culinaire trends voor 2014 staan bij ons boven aan de agenda.

De eet- en wijnscene van Australië draagt met nieuw elan bij aan de wereldwijde trends voor 2014. Hier volgt een aantal van de hipste ervaringen die Australië in 2014 te bieden heeft. De bekende schrijfster over eten Jill Dupleix en een panel met de meest invloedrijke eten- en wijnkenners van Australië hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Kylie Kwong, Eveleigh, NSW
Kylie Kwong, Eveleigh, NSW

Kleine beestjes

De Australisch-Chinese chef Kylie Kwong voorspelt dat steeds meer chefs en restaurants eetbare insecten op het menu zullen zetten als gezonde en overal beschikbare bron van eiwitten. "Insecten zijn erg lekker, kunnen duurzaam geproduceerd worden, hebben een extreem hoge voedingswaarde, zijn een uitstekend alternatief voor eiwit en in mijn geval, een belangrijk onderdeel van mijn Chinese erfgoed," aldus Kwong. Ze geeft het goede voorbeeld in haar Chinese restaurant Billy Kwong in Sydney. Hier serveert ze avontuurlijk ingestelde gasten geroerbakte krekels met pepertjes en zwarte bonen, Kantonese gebakken rijst met geroosterde meelwormen, vermalen kakkerlakken en krekelsaus met pepertjes.

Bushtucker, QLD
Bushtucker, QLD

Inheemse ingrediënten

Australiërs worden Australischer in hun manier van eten en gaan dichter bij huis op zoek naar de authentieke smaken van hun zonovergoten land. Wilde planten zoals de ijzerrijke warrigal greens, een soort spinazie, werden eeuwenlang door de inheemse bevolking met smaak gegeten en zijn nu overal verkrijgbaar op boerenmarkten. Wallaby en kangoeroe zijn populair voor een diner met een Australisch thema voor en door chefs zoals Rene Redzepi uit Kopenhagen. De prachtige, strenge, zurige inheemse muntrie en quandongs staan op het menu in Attica in Melbourne, de hoogste nieuwe binnenkomer van 2013 (op plaats 21) op de World’s 50 Best Restaurants-lijst, en bij Peter Gilmore in Sydney (plaats 48).

Rockpool, Sydney, NSW
Rockpool, Sydney, NSW

Austraal-Aziatisch

De meest bekroonde chef van Australië, Neil Perry van Rockpool, is sinds lange tijd de kampioen van de Austraal-Aziatische smaken. "Ik denk dat wij Azië beter integreren dan waar ook ter wereld, ongehinderd door culturele banden en tradities," zegt hij. "Wij maken tenslotte deel uit van Azië. En ik vind ons om die reden bijzonder." In navolging van zijn restaurant Spice Temple, geïnspireerd op de Sichuan-cuisine, zijn er tientallen hippe, nieuwe Aziatische restaurants verschenen. Mr. Wong van de Merivale Group, een enorme Kantonese tempel met yum cha en banketten met pekingeend, is het meest opvallende.

fermentAsian, Tanunda, SA
fermentAsian, Tanunda, SA

En ook... hipsters op z'n Aziatisch

Terry Durack, de bekendste restaurantrecensent van Australië, beweert dat Aziatische hipstergerechten eraan komen, of we dat nou leuk vinden of niet. Aziatisch eten blijft zich ontwikkelen en wordt bereid op een unieke, moderne Australische manier. "Denk aan combinaties van hotdogs met kimchi, inktvis 'peper en zout', burgers met pekingeend, Koreaanse ribbetjes met Chinese pannenkoeken en Singapore Slang-cocktails." "Wij begrijpen Aziatisch eten. We zijn ermee opgegroeid. Nu koken we Aziatisch met geweldige producten. We weten welke onderdelen van de traditie we moeten bewaren, en welke we kunnen weglaten."

Piadina Slowfood, Lonsdale Street, Melbourne, VIC
Piadina Slowfood, Lonsdale Street, Melbourne, VIC

Geen verspilling

Joost Bakker, kunstenaar, milieuactivist en nu café-eigenaar, wil graag dat Australische restaurants zich richten op een toekomst zonder verspilling. Recent heeft hij in een van de sfeervolle steegjes van Melbourne het eerste café ter wereld gebouwd waarin niets wordt verspild. Lokaal verbouwde, biologische tarwe wordt ter plekke gemalen om mee te bakken, biodynamische melk voor in de koffie wordt geleverd in retourneerbare, roestvrijstalen emmers en de Gaia-vochtonttrekker zet alle etensresten om in schone mest die rijk aan voedingsstoffen is. Deze mest gaat dan terug naar de boeren zodat zij hun gewassen ermee kunnen bemesten.

Ballarat, VIC
Ballarat, VIC

Voor ochtendmensen: het de-hele-dag-ontbijt

Wil je een ontbijt om drie uur 's nachts? Zorg dan dat je wakker wordt in Australië. "De ontbijtcafés van Australië worden steeds beter," aldus recensent en branchewaarnemer Terry Durack. De meest verkochte gerechten in bijna al deze cafés zijn broodjes bacon en ei, gebakken ei shashouka (eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus) en geplette avocado met limoen op zuurdesemtoast, verkrijgbaar op elk uur van de dag.

Torquay, VIC
Torquay, VIC

De Biergarten is terug

De 'Biergarten' maakt een comeback. De jonge hippe garde van Australië komt graag bij elkaar in de openlucht in The Garden in Perth of de Cowraramup Brewery in de wijnstreek Margaret River in Western Australia. Je komt de hippe jeugd ook tegen in de Bali Bar in Darwin, het Brisbane Hotel in Queensland of The Norfolk in Sydney, waar ze relaxen op elegante, zwart-witte banken met een blikje Bloody Mary in de hand.