De strandevenementen van Australië

Coolangatta Gold, QLD. © Harvie Allison

De strandevenementen van Australië

In de zomerperiode staat Australië in het teken van zon, zand, surf- en strandevenementen. De surfevenementen beleven hun hoogtepunt tussen februari en april als Australië gastland is voor de Association of Surfing Professionals World Championship Tour Series. Verbaas je over de surfers met hun spectaculaire vaardigheden en stort je vervolgens in muziekfestivals en feesten. Ga het water op in een jacht tijdens het Festival of Sails of de ISAF Sailing World Cup. Bouw je eigen creatie in het zand tijdens de Australian Sand Sculpting Championships of bewonder de zandsculpturen van Sculpture by the Sea. Volg de Australische reddingzwemmers in actie tijdens de Australian Surf Life Saving Championships.

Festival of Sails
Festival of Sails

Festival of Sails

Geelong
januari

Het Festival of Sails stamt uit 1844. Het is het oudste sportevenement van Victoria en de grootste jaarlijkse regatta voor kielboten op het zuidelijk halfrond. Tijdens het Australia Day-vakantieweekend komen zo'n 400 jachten en 4.300 deelnemers naar Melbourne en Geelong. Voor diegenen die niet op het water deelnemen, is er genoeg te doen aan land. Om en nabij de 100.000 mensen verzamelen zich op de oever van Geelong om naar het kleurrijke spektakel te kijken. Het Waterfront Festival biedt zestig acts op drie podia, kraampjes met eten en wijnen, tentoonstellingen over de zee en demonstraties.

Australia’s Ocean Swims
Australia’s Ocean Swims

Australia’s Ocean Swims

January - April

With sun-drenched golden beaches, some of the world’s clearest waters and thousands of kilometres of coastline, it is not surprising that ocean swimming is the most popular form of open water swimming in Australia. From major international competitions such as the ‘Cooly Classic’ in Queensland’s Coolangatta to local fun events such as the Lorne Pier-to-Pub Swim in Victoria, there is something for every level and ability. Don your bathers and make a splash with some of these cool ocean swim events.

Australian Sand Sculpting Championships
Sand Sculpting Championships

Australian Sand Sculpting Championships

Surfers Paradise
februari

Elk jaar transformeert Surfers Paradise Beach in een gouden galerie met mooie en bizarre kunstwerken tijdens de Australian Sand Sculpting Championships. Het evenement verenigt kunst en cultuur en is geschikt voor alle leeftijden. Het hele gezin kan samen de prachtigste zandkastelen bouwen. Elk jaar heeft een ander thema. Getalenteerde artiesten verzinnen steeds iets nieuws om originele kunstwerken in het zand te scheppen.

Australian Open of Surfing
Australian Open of Surfing

Australian Open of Surfing

Sydney, New South Wales
februari

Op het Australian Open of Surfing-festival komen topatleten, artiesten en fans bij elkaar voor een viering van de jongerencultuur, innovatie en sportieve vaardigheden op Manly Beach in Sydney, de geboorteplaats van het moderne surfen. Het gratis evenement duurt negen dagen en er komen meer dan 125.000 toeschouwers op af om te genieten van de hoogtepunten van Australische actiesporten, muziek, kunst en mode. De Australian Open of Surfing is een verlengstuk van de US Open of Surfing en omvat ook skateboarden en professionele en junior surftoernooien die zijn goedgekeurd door de Association of Surfing Professionals. Naast 's werelds beste surfers en skateboarders kun je ook genieten van muziekoptredens met internationale topbands.

Quicksilver Pro Gold Coast
Quicksilver Pro Gold Coast

Quicksilver Pro Gold Coast

Gold Coast, Queensland
februari-maart

De Quicksilver Pro is een belangrijk evenement op de surfkalender en trekt jaarlijks meer dan 52.000 toeschouwers. Dit twee weken durende evenement markeert tevens de start van de Association of Surfing Professional World Championship Tour Series eind februari. De hagelwitte stranden, wereldberoemde golven en energieke partyscene van de Gold Coast van Australië vormen een passend decor. Kijk hoe de experts hun moves perfectioneren op Kirra, Duranbah Beach en de legendarische Snapper Rocks, locaties waar generaties topsurfers vandaan komen en de golven tot de langste ter wereld behoren. Ontdek waarom de Gold Coast befaamd is om de fun. Ga surfen, bezoek een themapark of geniet van lekker eten.

Surfest
Surfest

Surfest

Newcastle, New South Wales
maart

De Merewether Beach van Newcastle, twee uur ten noorden van Sydney, is de locatie van Surfest dat begin maart wordt gehouden. Surfest ontstond in 1985 om de prachtige surfstranden van Newcastle te promoten en is uitgegroeid tot het grootste surffestival van Australië. Meer dan 10.000 mensen stromen naar Merewether Beach om de surfers aan het werk te zien op de fabelachtige rechts brekende golven en de enorme zuidelijk gerichte 'swells'. Het festival omvat twee World Qualifying Series Events en allerlei andere surfevenementen, zoals kampioenschappen voor lagere en middelbare scholen, of een Indigenous Classic waarbij getalenteerde Aboriginals de golven doorklieven.

[Telstra] Drug Aware Pro Margaret River
[Telstra] Drug Aware Pro

[Telstra] Drug Aware Pro Margaret River

Margaret River, Western Australia
maart

Ruim 200 topsurfers ter wereld komen half maart bij elkaar op Surfers Point in de Margaret River voor de Drug Aware Pro. Het is een strijd om een podiumplaats die niet alleen prijzengeld oplevert, maar ook waardevolle punten voor de World Qualifying Series. Tussen deze heel belangrijke, spannende surfwedstrijden door kun je genieten van evenementen op het gebied van muziek, kunst en mode. Luister op het muziekfestival naar geweldige Australische acts en bekijk kunsttentoonstellingen terwijl je proeft wat het gebied rond de pittoreske Margaret River allemaal te bieden heeft. Afgezien van de golven is het gebied ook beroemd om zijn wijn van wereldklasse, magische ondergrondse grotten en hoge karri-wouden.

Australian Surf Life Saving Championships
Surf Life Saving Championships

Australian Surf Life Saving Championships

Gold Coast, Queensland
maart

Reddingzwemmers van ruim 300 surfclubs in Australië verzamelen zich in maart op de Gold Coast voor de vierdaagse Australian Championships. Dit is het grootste sportevenement van zijn soort ter wereld. Het deelnemersveld van ruim 7.000 man bestaat onder andere uit tieners, senioren, aspirant-kampioenen en Olympische zwemmers. Alle aspecten van reddingzwemmen komen op dit unieke Australische festival aan bod. Kijk naar surfskiën en peddelsurfen, surfbootraces, reddings- en reanimatieacties en naar Ironman- en Ironwoman-wedstrijden. Ontspan op het strand en geniet van de zinderende festivalenergie, aangevuld door muziek en entertainment aan het strand.

Rip Curl Pro
Rip Curl Pro

Rip Curl Pro

Bells Beach, Victoria
april

Met Pasen reist de internationale surfgemeenschap naar de Surf Coast van Victoria voor Rip Curl Pro, de oudste surfwedstrijd ter wereld. Wereldkampioenen zoals Kelly Slater, Mick Fanning en Mark Richards hebben hier allemaal al eens op het podium gestaan. Bells Beach is wereldwijd befaamd voor zijn branding op het rif en golfen die wel vijf meter hoog kunnen worden. Duizenden toeschouwers vullen de tribunes langs de dramatische kliffen om 's werelds beste surfers aan het werk te zien. Naast de top op surfgebied kun je tijdens dit evenement ook genieten van het beste muzikale talent van Australië op een muziekfestival dat tijdens het lange paasweekend wordt gehouden.

Cooly Rocks On
Cooly Rocks On

Cooly Rocks On

Coolangatta, Gold Coast
mei-juni

Cooly Rocks On is een nostalgisch festival met de jaren 50 en 60 als thema en vindt jaarlijks in juni plaats op de grens van Coolangatta en Tweed Heads. Het elfdaagse festival omvat een autoshow met meer dan 1.200 hotrods, gepimpte en klassieke wagens, plus rock-'n-roll-, rockabilly- en swingoptredens. Er is allerlei gratis entertainment voor het hele gezin, maar er zijn ook marktkraampjes in jaren 50-stijl, straatoptochten en rock-'n-roll-, rockabilly- en swingdanceworkshops. Het festival is gratis en trekt zo'n 50.000 bezoekers.

Australian IRB Championships
Australian IRB Championships

Australian IRB Championships

Nationaal
juli

De Australian IRB Championships geeft de beste IRB-teams uit Australië de kans om het tegen elkaar op te nemen in een spannend weekend vol actie en boten. De teams laten zich van hun beste kant zien op een aantal van de meest bekende stranden van Australië om de nationale titel te veroveren en de reputatie van hun reddingzwemclub te verdedigen. Meer dan 500 Australische reddingzwemmers nemen deel aan het evenement, met onder meer wedstrijden in zee, op het strand en in het zwembad. Eerdere edities zijn gehouden in Ocean Beach op de Central Coast van New South Wales en Glenelg in South Australia.

[Audi] Hamilton Island Race Week
[Audi] Hamilton Island Race Week

[Audi] Hamilton Island Race Week

Hamilton Island, Queensland
augustus

Toeschouwers en fanatieke zeilers uit de hele wereld trekken in augustus naar Hamilton Island voor de Hamilton Island Race Week, de grootste jaarlijkse offshore regatta voor kielboten in Australië. Race Week is een van de populairste zeiljachtevenementen van Australië en een vast onderdeel van de internationale zeilkalender. Deelnemers, familie en vrienden komen samen om te genieten van de feestelijke sfeer op en rondom het water. Doe mee aan de festiviteiten en het afwisselende programma, zoals maaltijden bereid door beroemde chefs, modeshows, golftoernooien en wijnproeverijen. Hamilton Island Race Week wordt georganiseerd door de Hamilton Island Yacht Club.

Coolangatta Gold
Coolangatta Gold

Coolangatta Gold

Coolangatta, Queensland
oktober

De Coolangatta Gold-triatlon wordt gezien als een van de fysiek zwaarste evenementen ter wereld. Toch gaan ieder jaar meer dan 500 atleten uit de hele wereld de uitdaging aan. Deelnemers moeten zich bewijzen in de onderdelen surfskiën, surfzwemmen, peddelsurfen en hardlopen over het strand. Het parcours begint in Surfers Paradise en strekt zich uit over bijna 50 kilometer. Het uitgebreide programma omvat de Great Gold Coast Ocean Swim, een hardloopwedstrijd op het strand, een beachvolleybaltoernooi en de legendarische Coolangatta Gold Ironman-race. Meng je onder de duizenden andere toeschouwers langs het strand om deze atleten aan te moedigen.

ISAF Sailing World Cup
ISAF Sailing World Cup

ISAF Sailing World Cup

Melbourne
november

De beste Olympische zeiltalenten ter wereld komen in november altijd naar Melbourne voor het eerste onderdeel van de ISAF Sailing World Cup. Sandringham Yacht Club is gastheer voor het eerste onderdeel van de prestigieuze ISAF Sailing World Cup in Melbourne. De race wordt gehouden in Port Phillip Bay. De Sailing World Cup is een spannende aanvulling op de zomerse evenementenkalender van de stad en omvat ook een festival met waterthema. De ISAF Sailing World Cup vindt in zes verschillende landen plaats. Een groot aantal van 's wereld beste zeilers uit zowel Australië als internationaal neemt hieraan deel.

Sculptures by the Sea
Sculptures by the Sea

Sculptures by the Sea

Bondi, New South Wales; Cottesloe, Western Australia
november-maart

Elk jaar rond november verandert de spectaculaire kustwandelroute van Bondi naar Tamarama in een tijdelijk beeldenpark van 2 kilometer met ruim 100 sculpturen van artiesten uit heel Australië en rest van de wereld. Deze openluchttentoonstelling is een van de grootste gratis openbare evenementen ter wereld. Het zusterevenement, Sculpture by the Sea Cottesloe, wordt jaarlijks in maart gehouden in Cottesloe Beach, Perth aan de Indische Oceaankust van Australië. De tentoonstelling loopt van de waterkering over het strand naar North Cottesloe. Ook op de grasvelden eromheen zijn sculpturen te bewonderen wat het geheel tot een prachtig beeldenpark maakt.

Search events

Meer Australische ideeën