Adelaide Central Markets

Adelaide Central Market, Adelaide, SA. © SATC

Adelaide Central Markets

Laat je overrompelen door wat je ziet, ruikt en hoort op de Adelaide Central Markets, een zeer geliefde attractie in het hartje van de stad. De handelaars komen overal vandaan om een verrukkelijke diversiteit  aan ingrediënten, van oesters tot olijfolie en kazen, te verkopen. Deze marktkramers vullen de keukens van Adelaide en smeden tegelijkertijd vriendschapsbanden en voeren dagelijkse rituelen op. Vul je mandje samen met de plaatselijke lekkerbekken en koks of volg een rondleiding voor een intiem kijkje achter de schermen bij het leven van de fijnproevers in het culinaire hoofdkwartier van South Australia.

Op de Adelaide Central Markets, die van dinsdag tot en met zaterdag bruist van leven, wordt als het ware een regenboog aan verse producten aangeboden, verdeeld over 80 gespecialiseerde kraampjes. Verzamel allerlei biologische groenten en fruit of praat met de plaatselijke, goed geïnformeerde slagers over hun kwaliteitsvlees en -gevogelte. Koop lokaal gevangen en gekweekte zeevruchten, proef van de overheerlijke kazen en verwen jezelf met een verrukkelijk gebakje. Als je je voeten even rust wilt geven, kun je in een van de stijlvolle cafés of eethuisjes aan een tafeltje genieten van een lunch die uiteen kan lopen tussen sushi en pizza.

Maandelijks slenteren meer dan een miljoen bezoekers over de Adelaide Central Markets. Om te kijken naar de kookdemonstraties van de gastkoks of zelf een kookles te volgen. Luister naar livemuziek, doe mee aan de fijnproeveracties en luister naar de marktkramers die hun koopjes boven het algemene geroezemoes uit proberen aan te bieden (roepen). Er zijn ook rondleidingen die een duidelijker beeld geven van hoe de markt onder alle kleurschakeringen en chaos werkt. Kom meer te weten over de geschiedenis van de markt en de verschillende culturele invloeden, praat met handelaren  en geniet van exclusieve proeverijen.

Kijk tijdens een ontbijtrondleiding hoe de markt ontwaakt of beleef de markt in alle levendigheid tijdens een middagrondleiding. Je goed geïnformeerde gids neemt je mee op een zinnenprikkelende, interactieve tocht door de vele districten van de markt. De markten worden al meer dan 140 jaar gehouden en veel marktkramers slepen hun goederen hier al meerdere decennia naar toe. Ontmoet de verkopers, proef hun producten en kom meer te weten over de dagelijkse gang van zaken met leveranciers, producenten en handelaren.

Schrijf je in voor een cursus kaasproeven of leer de geheimen van de Aziatische koks in Adelaide tijdens een Aziatische marktrondleiding. De markt biedt een enorm aanbod aan exotische ingrediënten: een weerspiegeling van de steeds toenemende diversiteit in de Aziatische keuken. Je kunt zelfs op zoek gaan naar de inheemse ingrediënten die traditioneel door de Aboriginals worden gebruikt en nu in trek zijn sinds ze worden gebruikt in restaurants die bushtucker serveren.

Adelaide Central Markets is een bruisend centrum voor eten en stedelijke lifestyle. Daarom beginnen sommige rondleidingen op de markt en slingeren daarna door de rest van de stad heen. Bezoek het centrum van eetgelegenheden in Gouger Street, schuif aan bij een privé-proeverij in de grootste kaaskamer van South Australia en neem een kijkje in de ateliers van plaatselijke ambachtslieden. Je kunt zelfs met een privé-chartervliegtuig een bezoek brengen aan de Zuidaustralische regio’s waar de producten op de markt vandaan komen. Kangaroo Island, Eyre Peninsula en de Barossa Valley zijn slechts een greep uit de plaatsen die je tijdens het zesdaagse fijnproeverfestijn kunt bezoeken.

Maar je hoeft uiteindelijk niet verder te gaan dan de Adelaide Central Markets om de beste en meest verse producten uit South Australia te proeven.

Meer Australische ideeën