Adelaide en omgeving

Rundle Street, Adelaide, SA. © SATC

Adelaide en omgeving

Deze elegante stad staat bekend om de koloniale stenen architectuur, de uitgestrekte parken, levendige festivals en het ongelofelijke gevoel van ruimte. Verken de musea en bibliotheken van North Terrace, dineer in speciaal ingerichte 'eetstraten' of picknick in tuinen die zich over bijna de helft van de stad uitstrekken. Ga fietsen in Botanic Park of roei langs de rozentuinen in Rymill Park. Zwem met dolfijnen of leer zeilen in Glenelg of vis vanaf de pier in Henley. Net buiten het stadscentrum vind je de pittoreske Adelaide Hills en de wijnmakerijen van wereldklasse in de Barossa Valley.

Vijf manieren om van Adelaide te genieten:

Adelaide, SA
Adelaide, SA

1. Bezoek de eetstraten

Proef alles van gemengd Aziatische tot de Argentijnse keuken in de exotische, bruisende voedselhallen in Chinatown. Ervaar de buitensfeer van Rundle Street in East End van Adelaide of geniet met volle teugen in een van de vele elegante wijnbars en trendy restaurants van de stad. Bewonder een zonsondergang langs het strand tijdens een diner in de kustvoorsteden Glenelg en Henley Beach of ontspan je met een glas wijn in het National Wine Centre. Als je gek bent op vers voedsel, bieden de Central Markets van Adelaide groente en fruit van topkwaliteit van kwekers uit de hele staat.

Rymill Park, Adelaide, SA
Rymill Park, Adelaide, SA

2. Voel je groen en sereen in de parken van Adelaide

Huur radarboten en fietsen in Elder Park of roei langs formele rozentuinen in Rymill Park. Picknick in het plaatselijk geliefde Botanic Park of fiets vanuit de heuvels naar de kust in River Torrens Linear Park. Je komt echt tot rust in de klassieke Japanse oase van Adelaide – Himjei Garden. De 29 parken die Adelaide rijk is, nemen bijna de helft van de stad in beslag en bieden wandelpaden, rustige ruimtes en sportvelden voor alles van voetbal tot boogschieten.

Glenelg, SA
Glenelg, SA

3. Trek naar de kust

Zwem met dolfijnen of leer zeilen in het bruisende Glenelg, waar je cafés langs de voetpaden, buitenrestaurants en zomerentertainment vindt. In de kustvoorstad Henley kun je vanaf de pier vissen of een culinaire wereldreis maken in de etnische levensmiddelenwinkels en restaurants. Verken de musea, markten en historische haven van Port Adelaide, het maritieme hart van de stad. Of bekijk historische gebouwen en kleurige zomervoorstellingen in het gezinsvriendelijke Semaphore. Verderop, langs het spectaculaire schiereiland Le Fevre, kun je zwemmen op beschermde stranden en over een van de weinige in de World Heritage-lijst opgenomen pieren in Largs Bay wandelen.

Adelaide, SA
Adelaide, SA

4. Neem het Aboriginal en Europese erfgoed in je op

Maak een culturele tour in de Adelaide Botanic Gardens onder leiding van de traditionele beheerders – het Kaurna-volk (uitgesproken als (Gar-na). Je leert hoe inheemse planten duizenden jaren lang zijn gebruikt als voedsel, om te schuilen, voor ceremonies en medicijnen. Snuffel door de grootste verzameling van Aboriginal antiek in de Aboriginal Cultures Gallery in het South Australian Museum en bezoek Tandanya, het National Aboriginal Cultural Institute. Adelaide beschikt ook over een trots Europees erfgoed dat je in de musea en bibliotheken van North Terrace, in Adelaide Town Hall en in Port Adelaide, het eerste gebied in de staat dat tot erfgoed werd uitgeroepen, kunt verkennen.

Adelaide Hills, SA
Adelaide Hills, SA

5. Ontsnap naar de heuvels

Rijd naar Adelaide Hills waar de pittoreske boerderijen en charmante dorpjes heel wat generaties kunstenaars hebben geïnspireerd. Verblijf in de chalets in Beierse stijl en loop de bakkerijen, ambachtswinkels en kunstgalerieën in Hahndorf, het oudste, nog bestaande Duitse dorp in Australië, eens binnen. Breng een bezoek aan The Cedars, ooit de charmante woning en studio van de wereldberoemde landschapsschilder Sir Hans Heysen. Ga daarna naar de markten van Lobethal, een sprookjesachtige stad waar kerst wordt gevierd met meterslange kleurige lampjes.

Overzicht

Adelaide

De beste tijd om te gaan:
De beste tijd om de stad te bezoeken is in de zomer als het warm en relatief droog is. De lente en de herfst zijn ook aangenaam met weinig regen, hoewel de temperaturen dan wel wat lager zijn.

 

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Adelaide

Meer informatie vind je op de website van Tourism South Australia.