Historisch Hahndorf

De White House, Main Street, Hahndorf, Adelaide Hills, SA. © SATC & Adam Bruzzone

Het Duitsland dat je van prentenbriefkaarten kent

Ontdek de oudste Duitse nederzetting van Australië, in het hart van de Adelaide Hills.

Er wordt zo'n beetje van je verwacht dat je speurt naar mannen in lederhosen die jodelend rondlopen in Hahndorf, een schilderachtig Duits dorpje, op twintig minuten afstand van Adelaide.

Het werd gesticht in 1839 door Lutheranen die de godsdienstvervolging in Pruisen ontvluchtten. Hahndorf is genoemd naar de kapitein van het schip. Zijn naam was Hahn en dorf betekent dorp in het Duits.

Vandaag de dag trekt dit kleine stukje Duitsland bezoekers van overal ter wereld. Ga er ook heen en loop door de straten met historische gebouwen, een vliegtuig dat honderd jaar oud is, olmen en inheemse gombomen. Snuffel rond langs het antiek, de curiosawinkels en de halve wijnvaten die als bloembakken dienst doen.

Ontdek er meer over het leven van de Duitse pioniers van vroeger in de musea en de galerieën. Tijdens een rondleiding door zijn atelier en woning kun je er de originele schetsen van Sir Hans Heysen bekijken, de beroemde landschapschilder en inwoner van Hahndorf.

In de omgeving vind je uitstekende wijnmakerijen en een aardbeienkwekerij die beroemd is om zijn jams, chutneys en sauzen. Nadat je alles ontdekt hebt, ga je logeren in een chalet in Beierse stijl en geniet je ’s avonds van worst, zuurkool en apfelstrudel bij het diner, met een stenen kroes Duits bier.

Reken maar dat je het dorp verlaat met een mand vol Duitse lekkernijen en de neiging om te jodelen.

Meer Australische ideeën