Alice Springs en omgeving

Camel tour, Alice Springs, NT. © Lynton Crabb

Alice Springs en omgeving

Start je outback-avontuur in Alice Springs, in het hart van het Australische Red Centre. Maak een ballonvaart over de Australische grasvlakten of fiets naar Simpsons Gap. Ga met quad bikes op safari door de woestijn of vlieg over de MacDonnell Ranges. Leer het Aboriginal Arrernte-volk nader kennen dat hier al 20.000 jaar woont en bewonder de hedendaagse Aboriginalkunst in Todd Mall. Laat je meeslepen door verhalen over Afghaanse kameeldrijvers, vliegende dokters en moedige pioniers in de vele historische plekken verspreid over de stad. Vanuit deze levendige, moderne stad kun je een dagtocht maken naar de iconische attracties Uluru-Kata Tjuta en Kings Canyon.

Vijf dingen die je moet doen in een stad als Alice:

Larapinta Trail, NT
Larapinta Trail, NT

1. Ga op woestijnavontuur

Vanuit Alice Springs kun je een trektocht maken langs het Larapinta Trail, met een 4x4 gaan rijden, kamperen in de bush en zwemmen in de welige waterpoelen. Maak een ballonvaart over de Australische grasvlakten, fiets naar Simpsons Gap of ga met quad bikes op safari langs bushpaden. Vlieg over de ruige bergketens of rijd met een kameel langs de met rubberbomen omringde Todd River. Rijd met je 4x4 door het uitgestrekte, vlakke, rode landschap op het befaamde Tanami Track. Het droge klimaat en de woestijnlandschappen van Alice Springs maken het moeilijk de roep naar avontuur in de outback te weerstaan.

Alice Springs Telegraph Station
Telegraph Station, NT

2. Leer de ware blauwe pioniers van de stad nader kennen

Bezoek de Royal Flying Doctor Service – de eerste medische vliegorganisatie ter wereld. Bezoek het historische Alice Springs Telegraph Station waarvanuit de stad werd gebouwd en volg een les in het grootste klaslokaal ter wereld in de School of Air. Alice bruist van verhalen over Afghaanse kameeldrijvers, vliegende dokters en moedige pioniers. Laat je erdoor meeslepen op de vele historische plekken die verspreid over de stad liggen.

Desert Mob 2007, NT
Desert Mob 2007, NT

3. Geniet van de Aboriginalkunst

Bezoek de Albert Namatjira Gallery, bekijk in het Strehlow Centre de tradities van het Arrernte-volk en bekijk de hedendaagse Aboriginalkunst in Todd Mall, een verkeersvrije winkelstraat. In augustus/september kun je op het Desert Mob Festival tegen scherpe prijzen Centraal-Australische kunst kopen. Van woestijnlandschappen in waterkleuren tot stippenschilderijen van de seizoenen: Alice Springs bulkt van de Aboriginalkunst.

Ormiston Gorge and Pound, NT
Ormiston Gorge and Pound, NT

4. Verlaat alle drukte en bezoek de MacDonnel Ranges

Maak een trektocht door Ormiston Gorge en Pound, bewonder de adembenemende Glen Helen Gorge en zie zelf waar miljoenen jaren geleden in Gosse Bluff een komeet op aarde insloeg. In de West MacDonnell Ranges kun je op de kammen van Simpsons Gap en Standley Chasm zien hoe rotswallaby's in de middagzon een vuurrode kleur krijgen. In de East MacDonnell Ranges kun je in de bush gaan wandelen, kamperen of met je 4x4 rijden, het goudkoorts-spookstadje Arltunga bezoeken en de natuurlijke pracht van Trephina Gorge verkennen.

Simpson Desert, NT,
Simpson Desert, NT,

5. Verken de Simpsons Desert

Bezoek de schilderachtige zandstenen rotswanden en kliffen van Rainbow Valley in de James Ranges. Zie de door 19e eeuwse ontdekkingsreizigers aangebrachte markeringen op Chambers Pillar en de heilige Arrernte rotstekeningen in het Ewaninga Rock Carvings Conservation Reserve. Koop Aboriginalkunst in de woestijndorpen Titjikala en St Teresa. Je zult verstomd staan bij het zien van de natuurlijke, culturele en historische wonderen van de Simpson Desert, die zich van Alice Springs naar het zuiden tot de grens met South Australia uitstrekt. Hou er bij het plannen van je vakantie rekening mee dat het park tijdens de zomermaanden gesloten is vanwege de extreme hitte.

Overzicht

Alice Springs

De beste tijd om te gaan:
In de wintermaanden (mei tot oktober), wanneer de hitte minder intens is. Hou er rekening mee dat de temperatuur tijdens de winternachten flink kan dalen.

 

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Alice Springs

Meer informatie vind je op de website van Tourism Northern Territory.