Cultuur in Brisbane

Cultuur in Brisbane

Brisbane is een stad met serieuze culturele referenties. Hier vind je het uitgebreide Queensland Cultural Centre op South Bank, dat onderdak biedt aan allerhande artistieke inspanningen en een groeiend aantal tentoonstellingen van wereldklasse. Deze nationale schat aan galerieën, museums, theaters en kunstateliers vormt echter nog maar het begin. De culturele hoogtepunten van Brisbane bestaan mede uit het allerbeste van New Farm en Fortitude Valley en de stad zelf, met haar openbare kunst en historische gebouwen.

Je kunt haast aan elke culturele belangstelling  voldoen onder het architecturaal ontworpen dak van het Queensland Cultural Centre in South Bank. Begin in de Gallery of Modern Art. Met meer dan 10.000 Australische en internationale kunstwerken is dit de grootste instelling van haar soort in Australië. Het retrospectief van Valentino en Warhol zijn slechts twee voorbeelden van de vele prestigieuze internationale tentoonstellingen die hier zijn gehouden.

Bekijk het skelet van de Queensland-dinosaurus in het Queensland Museum dat op de benedenverdieping  in het Queensland Sciencentre interactief wetenschappelijk plezier biedt. Maak je klaar voor ballet, opera, een concert of musical in het Queensland Performing Arts Centre of bezoek de enorme State Library of Queensland.

New Farm, het omgevormde industriegebied van Brisbane Powerhouse, is het trefpunt voor theater, comedy, dans, kunst, markten en restaurants. Lunch in het restaurant aan de rivier, snuffel rond in de tentoonstelling of geniet van de festivals die regelmatig terugkeren. Wandel over de drijvende wandelweg naar het naburige Fortitude Valley, een middelpunt van livemuziek, nachtleven en alternatieve cultuur. De zanderige vallei van weleer is opgewaardeerd, maar behoudt toch een diverse culturele gemeenschap en een levendige, onconventionele flair. Bekijk cinefiele films, breng een bezoek aan de onafhankelijke theaters en luister naar muzikanten op podiums die al een begeerde plaats in de plaatselijke rockgeschiedenis hebben bemachtigd.

In het stadscentrum van Brisbane kun je een orkest zien spelen tussen de grote Korinthische zuilen van het Customs House dat is opgenomen in de werelderfgoedlijst. Bekijk alles van cabaret tot comedy in Treasury Building, gebouwd in de stijl van een Italiaanse palazzo, of kijk naar gemeenschapsconcerten in het historische Brisbane City Hall. Andere historische monumenten in de stad zijn St John’s Anglican Cathedral en Old Parliament House met uitzicht over de groene Botanic Gardens. De Queensland University of Technology heeft ook haar eigen culturele district, inclusief het Roundhouse Theatre, waar het uit de stad zelf afkomstige La Boite Theatre Company optreedt.

De culturele evenementen van de stad komen nog meer in het licht te staan tijdens het Brisbane Festival dat tussen half september en begin oktober wordt gehouden. Geniet van het feest tijdens de openingsavond in de eigen Spiegeltent van Queensland. Combineer surrealistische circusvoorstellingen met multimediavertoningen op plasmaschermen en de nieuwste producties van het Queensland Ballet. Luister naar internationale zangers zoals Chris Isaak of ontdek comedy, cabaret, goochelkunsten en onbekende shows tijdens de fringe, het onofficiële festival.

Deze subtropische hoofdstad ziet er dan ontspannen uit, maar heeft een propvol cultureel programma vol actie.

Meer Australische ideeën