Brisbane en omgeving

Muurschilderingen in Ann Street, Fortitude Valley, Brisbane, QLD. © Tourism Queensland & Chris McLennan

Brisbane en omgeving

Luier in de rijkelijk begroeide tuinen aan de oevers van South Bank, struin de markten af en zwem in de lagune. Fiets door de Botanic Gardens van de stad en abseil van de rotsen van Kangaroo Point. Zak de rivier af op een majestueuze radarstoomboot of neem een snelle veerboot naar levendige plekken in de binnenstad zoals Bulimba en New Farm. Wanneer je aan cultuur toe bent, kun je de kunstgalerieën en musea bezoeken, een optreden door het Queensland Ballet, Opera of Orchestra bekijken of vernieuwend theater zien in het Powerhouse. In het vaarcentrum van de nabijgelegen Moreton Bay en Moreton Islands kun je zwemmen, zeekajakken, snorkelen langs koraalriffen, met een tobogan van 's werelds hoogste zandduin glijden, een zeilboot huren of met een marlijn worstelen.

Vijf dingen die je in Brisbane niet mag missen:

South Bank, Brisbane, QLD
South Bank, Brisbane, QLD

1. Zak de rivier af en ontspan in de tuinen

Fiets onder macadamiabomen en mangroven in de Botanic Gardens van de stad of rolschaats over een drijvende promenade. Maak vervolgens een boottocht over de rivier in een houten radarstoomboot en bekijk pelikanen en wateragames. Luier of picknick onder de palmbomen in de 17 hectare grote tuinen langs de South Bank. Hier kun je zwemmen in de lagune en plassen van Paul Breka Beach, de markten bekijken, een openluchtbioscoop in de zomer bezoeken en buiten in de zon dineren. Volg een Aboriginal kunstpad door de wildernis in Mount Coot-Tha Reserve, waar je overigens ook inheemse wilde dieren kunt zien en kunt genieten van de panoramische uitzichten over de stad. Aan de voet van de berg kun je door het tropische gebied, de regenwouden en de Japanse tuinen van de Brisbane Botanic Gardens wandelen. Kruip dicht tegen koala’s aan en zie buidelratten, wombats, emoes en liervogels in Lone Pine Koala Sanctuary, op een korte busrit buiten het stadscentrum.

Queensland Art Gallery, Brisbane, QLD
Queensland Art Gallery, Brisbane, QLD

2. Geniet van cultuur en architectuur

Bekijk het skelet van een dinosaurus uit Queensland in het Queensland Museum en het werk van beroemde Australische kunstenaars in de Queensland Art Gallery. Beide zijn te vinden in het uitgestrekte Queensland Cultural Centre op de South Bank. Ga 's avonds op het balkon van het Queensland Performing Arts Centre staan of ga naar een voorstelling van het Queensland Ballet, Opera of Orchestra. Kijk naar toneelstukken, bewonder kunstgalerieën en dineer in de getransformeerde industriële ruimte van het Powerhouse, dat als een postapocalyptisch visioen boven de brede, bruine rivier uittorent. In Brisbane zijn ook vele culturele instituten gevestigd in prachtige oude stadsgebouwen, zoals het Customs House, Treasury Building, Brisbane City Hall, de Commissariat Store en de Old Mill. In Brisbane worden zandstenen kathedralen en klassieke Queenslander-huizen naadloos gecombineerd met stalen en glazen wolkenkrabbers.

Moreton Bay, Brisbane, QLD,
Moreton Bay, QLD

3. Ga naar het water en de eilanden van Moreton Bay

Zeekajak vanuit North Stradboke Island of Moreton Island of ga diepzeevissen vanuit Scarborough, Bribie Island, Manly of Raby Bay. Ga jetskiën en windsurfen op Redcliffe Peninsula of kitesurfen op Wellington Point. Slee op een tobogan van de hoogste zandduinen ter wereld af of rijd met een zandbuggy op Moreton Island. Scubaduik met kleurrijke vissen, schaaldieren, koralen en schildpadden op Cowan’s Artificial Reef, Flinders Reef en naar de scheepswrakken van Tangalooma. Speur tussen juli en oktober naar bultruggen en het hele jaar door naar dolfijnen en doejoengen. Ontmoet groepen koalaberen in Victoria Point en honderden waadvogels in de Egret Colony en Boondall Wetlands. Waterfiets vanaf Coockiemudlo Island en mountainbike vervolgens over de BMX-paden in Cleveland en Deception Bay. Rijd met een 4x4 over Moreton Island, North Stradbroke Island en Bribie Island. Bekijk de oudste banyan van Queensland in Cleveland Point, "scar trees" (bomen waarvan de schors door de Aboriginals o.a. voor het bouwen van kano's werd gebruikt) en composthopen in de Redlands en Myora Springs en een beruchte oude kolonie van veroordeelden op St Helena Island.

Brisbane, QLD
Brisbane, QLD

4. Eet, drink en geniet van de stadsdelen

Luister naar livemuziek, winkel langs het levendige buitenwinkelcentrum en doe u te goed aan 'dumplings' in Chinatown in Fortitude Valley, het culturele centrum van Brisbane. Net daarnaast in New Farm kunt u mensen bekijken vanuit trendy cafés, heerlijke delicatessen kopen in de beroemde delicatessenwinkel en picknicken in de parken langs de rivier. Dineer in pakhuizen die in restaurants zijn omgetoverd en verken de getransformeerde industriële ruimte van het Powerhouse, nu een bruisend centrum voor livekunsten. Ga met de CityCat naar Bulimba. Bezoek dan het prachtige Paddington en geniet van populaire bars, cafés en restaurants van Latrobe en Given Terraces. Bekijk de traditionele Queenslander-huizen die je overal in de heuvels en langs de brede straten ziet. Steek de rivier over om naar de trendy restaurants en filmhuizen van de West End, de winkels van Stones Corner en de brouwerij van het beroemdste bier van Queenland te gaan.

Brisbane, QLD
Brisbane, QLD

5. Ga op avontuur

Abseil of beklim Kangaroo Point Cliffs bij zonsopgang of 's nachts als de hele stad schittert van de lichten. Beklim de Story Bridge voor een spectaculair 360°-uitzicht. Maak een vrije val tijdens een tandemsprong of zweef over de stad in een heteluchtballon. Je kunt zelfs in een zweefvliegtuig als een vogel over de Sunshine Coast zweven. Zak de Brisbane River af op een gouden gondel, historische radarstoomboot of bootocht waarbij u wilde dieren ziet. Of kies voor een luxe cruise om walvissen te bekijken vanaf Redcliffe Peninsula, slechts 30 minuten ten noorden van Brisbane. Maak een ecologische boottocht langs Bribie Island en de Glasshouse Mountains naar Pumicestone Passage Marine Park. Wandel, zwem, rijd in een 4x4, bekijk wilde dieren en bewonder glimwormgrotten op een ecologische tour naar Springbrook en Lamington National Parks. Ontdek de bezienswaardigheden van de stad op een Harley Davidson of ga paardrijden in de uitgestrekte woestijn aan de rand van de stad.

Overzicht

Brisbane

De beste tijd om te gaan:
Hoewel Brisbane een bestemming is waar je het hele jaar heen kunt, zijn de temperaturen in de winter tussen juni en augustus bijzonder aangenaam koel en valt er weinig regen.

 

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Brisbane

Meer informatie vind je op de website van Tourism Queensland.