Cairns

Cairns Esplanade Lagoon, Cairns, QLD. © Tourism Queensland & Paul Ewart

Cairns, de poort tot het tropische noorden van Queensland, is een stijlvolle stad die tegelijkertijd bekendstaat om zijn ontspannen, tropische klimaat en relaxte sfeer. Op een steenworp afstand vind je eilanden, regenwouden en riffen: vanuit Cairns kun je zwemmen, snorkelen, duiken of zeilen in of op het Great Barrier Reef, dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst. Maak een wandeling door het regenwoud in het Wet Tropics Rainforest (ook op de werelderfgoedlijst), of pak de idyllische trein naar het vredige, door vlinders omringde dorpje Kuranda en glijd door een landschap vol kleurrijke papegaaien, vogelbekdieren en zoetwaterkrokodillen.

Een verblijf in een ecolodge in het magische Daintree Rainforest mag je niet missen. Dit regenwoud is het oudste tropische regenwoud ter wereld en wordt door de plaatselijke Aboriginalbevolking 'Wawu-karrba' genoemd, wat 'genezing van de geest' betekent. Maak een boottocht over de door mangroven geflankeerde Daintree River en tel de krokodillen en schildpadden in het glasheldere water. Waag je aan een wandeling over de loopbrug door de boomtoppen of struin over een van de vele wandelroutes om de uitzonderlijke diversiteit aan dieren in dit gebied te bewonderen. Reis noordwaarts naar het afgelegen Cape Tribulation en dompel je onder in de Aboriginalcultuur.

De Pacific Coast Touring Route van Cairns naar de hoofdstad Brisbane loopt via Townsville, Mackay en Fraser Island, 's werelds grootste zandeiland. Deze weg voert je langs de meest indrukwekkende kustlandschappen van Queensland, ongerepte eilanden en nationale parken op de werelderfgoedlijst.

Of je nou op zoek bent naar spannende avonturen, Aboriginalcultuur wilt opsnuiven of wilt genieten van een exotisch tropisch regenwoud, Cairns is de plek van waaruit je dit alles gemakkelijk kunt doen.

Zes dingen die je in Cairns niet mag missen

Vanuit deze stijlvolle internationale stad liggen de eilanden, het regenwoud en het rif van het tropische North Queensland vlakbij. Snorkel, duik of maak een dagtochtje naar het Great Barrier Reef – een spectaculaire verzameling koraaleilanden en zeedieren die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen. Geniet van de energie aan de oceaan op de Cairns Esplanade en bekijk de restaurants, winkels en bars.

Dag 1: Uitzichten Cairns, Dag 2: Great Barrier Reef, Dag 3: Kuranda Rainforest.

Je kunt zwemmen, snorkelen, duiken en zeilen op het in de World Heritage-lijst opgenomen Great Barrier Reef, een levend kunstwerk dat zo groot is dat het vanuit de ruimte zichtbaar is. Het strekt zich uit over meer dan 2.000 km langs de kust van Queensland, van de vastelandsteden Port Douglas tot Bundaberg. Je kunt boven water van het ene maagdelijke, door palmbomen omringde eiland naar het andere hoppen en vervolgens de regenboogkleurige koraaleilanden en het zeeleven onder water verkennen.

Port Douglas ligt op een uur rijden ten noorden van Cairns over een van de meest indrukwekkende kustwegen van Australië. Het voormalige vissersdorp Port Douglas met zijn gouden stranden en een aantal van de meest exclusieve resorts van tropisch North Queensland is zowel mondain als relaxed. Een betere plek om te ontspannen zul je niet snel vinden.

Kuranda is een pittoresk toevluchtsoord in de bergen 25 km ten noordwesten van Cairns. Het dorpje wordt omringd door het op de Werelderfgoedlijst vermelde regenwoud en draagt daarom de bijnaam ‘Dorp in het regenwoud’.

Al 135 miljoen keer is het lente geweest in het Daintree Forest, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen. Maar de herhaling is niet ten koste gegaan van de creativiteit van de natuur. Daintree is niet alleen ’s werelds oudste tropische regenwoud, maar ook de habitat van de meest diverse dieren- en plantensoorten ter wereld.

Geniet van enkele van de grootste kustattracties van Queensland: van het Great Barrier Reef, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, tot de ongerepte eilanden en het regenwoud in de nationale parken. Rijd per 4x4 naar Fraser Island, ’s werelds grootste zandeiland, en ontdek de pijlstaartroggen en schildpadden in Mon Repos bij Bundaberg.

Vanuit Cairns liggen het regenwoud en het rif van het tropische North Queensland slechts op steenworp afstand. Duik of snorkel in het Great Barrier Reef en bewonder de fluorescerende Ulysses-vlinder in het regenwouddorp Kuranda. Maak een wandeltocht door het Daintree Rainforest, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, of een rit per 4x4 naar Cape Tribulation of raft op de wilde stroomversnellingen van de Tully River.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën