Cairns en omgeving

Cairns en omgeving

Vanuit deze stijlvolle internationale stad liggen de eilanden, het regenwoud en het rif van het tropische North Queensland vlakbij. Snorkel, duik of maak een dagtochtje naar het Great Barrier Reef – een spectaculaire verzameling koraaleilanden en zeedieren die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen. Geniet van de energie aan de oceaan op de Cairns Esplanade en bekijk de restaurants, winkels en bars. Ga wildwaterraften in de nabijgelegen rivieren en neem de trein met prachtig uitzicht naar het rustige vlinderdorp Kuranda. Een dagtocht naar het magische Daintree Rainforest, het oudste overlevende tropische regenwoud ter wereld, is een absolute MUST.

Vijf dingen die je in Cairns niet mag missen:

Cairns Foreshore Promenade
Cairns Foreshore Promenade

1. Wandel over de promenade van Cairns

Adem de ontspannen, tropische sfeer van de stad in als je op de Cairns Foreshore Promenade loopt. In het midden bevindt zich een zoutwaterlagune van 4.800 vierkante meter, met daaromheen mooiere lichamen dan je in een aflevering van Baywatch ziet. Fiets, wandel of rolschaats op de drie kilometer lange Esplanade Walking Trail. Of wandel tussen de restaurants, bars en hotels met prachtige uitzichten over het water.

Great Barrier Reef, QLD
Great Barrier Reef, QLD

2. Duik of snorkel in het rif

Snorkel, duik of maak een dagtocht naar het Great Barrier Reef – een spectaculaire verzameling koraaleilanden, sponzen en zeewier die in de World Heritage-lijst zijn opgenomen. Leer duiken bij een van de vele professionele duikscholen rondom Cairns. Of als je een ervaren duiker bent, kun je een dagtocht maken naar de schitterende drop-offs, onderwatertunnels en -grotten. Bekijk het bontgekleurde koraal en zeedieren vanuit een glasbodemboot tijdens een snorkeltocht naar Green Island, Fitzroy Island en het buitenrif.

Tully River, QLD
Tully River, QLD

3. Maak een tocht op een onstuimige rivier

Ga wildwaterraften op de krachtige Tully River, slechts een uurtje ten zuiden van Cairns. Deze kronkelt door het regenwoud op meer dan 45 stroomversnellingen van mild naar wild. Of vaar met je opblaasboot door de stroomversnellingen in de Baron River of de prachtige landschappen in het Barron Gorge National Park. Voor een echt bloedstollend avontuur kun je een helikoptervlucht maken naar de North Johnstone River en daar vier dagen raften en kamperen in open plekken langs de rivier. Of geniet van een rustigere tocht op de Russel River, na een trektocht door het regenwoud, en zwem in een kristalheldere plas.

Railway, Cairns to Kuranda
Railway, Cairns to Kuranda

4. Neem de Kuranda Scenic Railway

Trek door bergketens en het tropische regenwoud, watervallen en het nationale park tijdens de ontspannende tocht van anderhalve dag van Cairns naar Kuranda. Deze eeuwenoude spoorweg toont enkele natuurwonderen, zoals Barron Falls en Stoney Creek Falls, en het historisch bouwkundig kunstwerk Barron River Falls Bridge. In het curieuze regenwouddorp Kuranda kun je de rivier afzakken langs vlinders, bonte papagaaien, vogelbekdieren en zoetwaterkrokodillen. Of wandel door het regenwoud op de in de World Heritage-lijst opgenomen 'boardwalk' naar het uitkijkpunt Barron Falls. Struin over de straatmarkten, koop Aboriginal kunstvoorwerpen en leer hoe je de didgeridoo bespeelt. Neem de kabelbaan terug naar Cairns, waar je je Aboriginal-ervaring kunt voortzetten in wereldberoemde danstheater Tjapukai.

Daintree Rainforest
Daintree Rainforest

5. Bezoek Daintree

Maak een ecologische tocht op de Daintree River in het Daintree Rainforest, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen. Het oudste overlevende tropische regenwoud ligt op slechts twee uur afstand van Cairns en is de habitat voor de meest uiteenlopende planten- en diersoorten in Australië. Zie hoe zoetwaterkrokodillen op de rivieroevers vol mangroven zonnen en bewonder de vele zeldzame tropische vogels en dieren. Geniet van vers gevangen barramunda in het schilderachtige dorpje Daintree of ga verder naar het noorden naar Cape Tribulation. Hier, waar het bos zich op de rif stort, kun je wandelen, wilde nachtdieren zien en door Bloomfield Falls in vervoering raken.

Overzicht

Cairns

De beste tijd om te gaan :
Cairns is een bestemming waar je het hele jaar heen kunt, maar de beste maanden zijn van juni tot september. Dan zijn de avonden mild en is het water helder.

 

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Cairns

Meer informatie vind je op de website van Tourism Queensland.