Kuranda, Queensland

Kuranda Scenic Railway, Stoney Creek Falls Bridge, Kuranda, QLD. © Tourism Australia

Kuranda, Queensland

Kuranda is een pittoresk toevluchtsoord in de bergen 25 km ten noordwesten van Cairns. Het dorpje wordt omringd door het op de Werelderfgoedlijst vermelde regenwoud en draagt daarom de bijnaam ‘Dorp in het regenwoud’.

Het Aboriginalvolk Djabugay leeft al meer dan 10.000 jaar in deze streek. Hun cultuur is ook vandaag de dag nog volop aanwezig. Zij noemen het hedendaagse Kuranda Ngunbay, oftewel 'thuis van het vogelbekdier'.

Eind jaren 60 trok Kuranda mensen aan die op zoek waren naar een alternatieve levensstijl. Bijgevolg heeft zich hier een kleurrijke kunst- en ambachtscultuur ontwikkeld. In Kuranda wonen een groot aantal pottenbakkers, schilders, glaskunstenaars, ambachtslieden, meesterhoutbewerkers en juweliers. Hun werk is te bezichtigen in veel van de winkels, galerieën en markten van het dorp. Vaak mag je ook hun werkplaatsen bezoeken.

Het dorpje heeft zijn relaxte sfeer weten te bewaren, al verdringen zich vandaag de winkels en galerieën in de hoofdstraat. In de historische gebouwen zijn nu stijlvolle restaurants en cafés gevestigd. De Kuranda Original Rainforest Markets vinden al sinds1978 plaats. Als je op zoek bent naar plaatselijk ontworpen en vervaardigde mode, moet je hier zijn. De overige producten die hier worden verkocht, zijn de beste in hun soort in North Queensland: honing, koffie, tropisch fruit en macadamianoten.

Proef een hapje van het heerlijke en verfrissende ijs met regenwoudfruit, en mis vooral het beroemde Kuranda Honey House niet dat al meer dan een halve eeuw bestaat. Neem de tijd om de reusachtige vijgenbomen langs de hoofdstraat te bewonderen. Tussen de varens en orchideeën in de boomtoppen spelen kleurrijke papegaaien en felblauwe vlinders.

Je kunt hier ook de Aboriginalcultuur ervaren, galerieën bezoeken met kunst van inheemse kunstenaars of didgeridoo leren spelen. Bezoek winkels met zeldzame opalen of kom er meer over te weten in het Fossil and Gemstone Museum.

Bekijk inheemse Australische vogels, dieren en oogverblindend mooie tropische vlinders in BirdWorld, de Kuranda Koala Gardens, het Rainforestation Nature Park en het Australian Butterfly Sanctuary.

Rijd zelf of pak de pendelbus door het regenwoud naar Barron Gorge en zijn spectaculaire waterval. Maak een tocht in een rivierboot over de Barron River, en kijk onderweg of je vogelbekdieren ziet.

Het koele, tropische bergklimaat van Kuranda is ideaal voor een wandeling door het regenwoud. Veel paden starten in het centrum van het dorp. De Jum Rum Creek Walk sluit aan op de Jungle Walk die door het regenwoud naar de River Walk voert langs de Barron River. Hoog in het bos verbindt een houten vlonderpad de Barron Falls Road met het uitkijkpunt Barron Falls. In het Barron Gorge National Park en Davies Creek National Park kun je ook een reeks adembenemende korte en lange wandelingen maken. De Speewah Trailhead en kampeerplaats is het startpunt voor wandelpaden in het Barron Gorge National Park. Davies Creek National Park is een prachtig gebied voor natuurliefhebbers met kristalheldere watertjes, granieten rotsen, stroomversnellingen en rotslawines.

De tocht naar Kuranda is op zich al een ervaring. Je kunt zelf rijden of een bus pakken die je vanaf Cairns door het regenwoud voert. Maak een historische reis met de Kuranda Scenic Railway, of glijd boven het dak van het regenwoud in een kabelbaan van de Skyrail Rainforest Cableway.

Meer tips voor Australië