De warmte van de haard in Canberra

Grape Food Wine Restaurant, Madew Wines Winery, Lake George, Canberra, ACT. © Destination NSW & Hamilton Lund

De warmte van de haard in Canberra

Verwarm je hart en vul je maag deze winter bij een knetterend haardvuur. Dat is de verleidelijke roep van het Fireside Festival, dat elk jaar in augustus in Canberra en de naburige dorpen zoals Yass, Hall, Murrumbateman en Gundaroo wordt gehouden. Dit één maand durend programma van eten, wijn drinken en entertainment zal je gegarandeerd goed doen, samen met een haardvuur om je warm te houden.

Lekkerbekken zullen zeker genieten van deze gezellige viering van de beroemde regionale producten en wijnen uit het koele klimaat. Begin je dag met geroosterde marshmallows en een kop warme chocolademelk tijdens een brunch bij de haard in Hall, op slechts 25 minuten afstand van Canberra. In het fijnproeversdorpje Gundaroo kun je in de oude stallen gaan zitten voor een houtovenpizza of een gourmetdiner, waar de vlammetjes bij iedere gang dansen.

Daarna kun je de wijngaarden van Lake George bezoeken of nippen aan muscat in een Murrumbateman-kelder bij kaarslicht. Lokale wijnmakers vertellen je over de uiteenlopende stijlen in de regio – van sangiovese tot riesling, chardonnay, pinot noir en shiraz – en over de verschillende microklimaten waarin ze worden geproduceerd.

Test de reputatie die Canberra heeft voor culinaire topklasse tijdens een lunch in een café naast een knisperend haardvuur. Je zult snel merken dat het geheim van de stad ligt in de trouw aan lokale, verse producten van de boerderij. De nauwe relatie tussen culinair genieten en duurzaamheid staat centraal in de Slow Food-beweging die in de hele regio opkomt. Kom er meer over te weten tijdens het festival met een kookles voor slow food in een organische keuken.

Aan het haardvuur kun je niet alleen van eten en wijn genieten. Een optreden door het Canberra Symphony Orchestra in een kelderruimte vol vaten is een regelmatig terugkerend hoogtepunt. In het verleden werden er onder meer ook festivals met pianorecitals, zoete middagjazz en virtuoze gitaarconcerten gehouden. Voor het ultieme luistergenot in de winter kruip je in een grote stoel met een glas port of pinot noir.

Wakker je creatieve vlammen aan tijdens kunsttentoonstellingen, poëzielezingen door lokale schrijvers of demonstraties in pottenbakkerijen met pottenbakkersovens. Je kunt zelfs kunst inruilen voor avontuur en proberen om te paard schapen bijeen te drijven voordat je bij een kampvuur gaat lunchen. En dan is er nog de finale van het festival – een barbecuediner of een vijfgangen feestmaal gevolgd door schitterend vuurwerk in een lokale weide.

Laat het vuur niet afzwakken aan het einde van de dag. Ontspan tijdens een massage met hete stenen voordat je in je landelijke cottage, gezellige bed & breakfast of hotel in de stad in bed ploft.

Als je de vele activiteiten in augustus hebt gemist, bezoek dan in het eerste weekend van oktober het Murrumbateman Moving Feast. Deelnemende wijnmakerijen stemmen de lokale druiven uit het koele klimaat af op een zalig gerecht. Of doe mee met het Canberra District Wine Harvest Festival in het eerste weekend van april. Wijnmakerijen uit Lake George, Bungendore, Murrumbateman en Hall vieren de oogst met 2 heerlijke dagen eten, drinken en muziek.

Als je er in de winter tussenuit wilt, is de warmte van de collectieve haardvuren in Canberra natuurlijk moeilijk te overtreffen.

Meer Australische ideeën