Aboriginalkunst in Canberra

The Aboriginal Memorial 1987-88, Ramingining Artists, National Gallery of Australia, Canberra, ACT.

Aboriginalkunst in Canberra

Verdiep je in een uitgebreid assortiment Aboriginalkunst in de National Gallery of Australia.  Totaal 13 galerieën tonen meer dan 7500 kunstwerken, van stippel- en boomschorstekeningen tot waterverfschilderijen, textiel, prints, keramiek en sculpturen. Baan je een weg door de verschillende ruimtes terwijl je meer komt te weten over landschappen, Dreaming-legenden en de historische gebeurtenissen die met elke kunsttraditie samenhangen. Deze interessante collectie weerspiegelt een levend, voortdurend veranderend symbool van ‘s werelds oudste nog levende cultuur.
 
Aboriginalkunst is ongelofelijk veelzijdig maar ook eensgezind gekoppeld aan verhalen en thema’s die steeds weer terugkeren naar de aarde en de spiritualiteit van de aarde. Terwijl je door de immense collectie in de National Gallery of Australia zwerft, zul je de verscheidenheid aan artistieke stijlen en mediums en de gemeenschappelijke inspiratie echt leren waarderen.

Elke ruimte in de galerie toont Aboriginalkunst uit een bepaalde periode of regio, zoals de tentoonstelling van Aboriginalartefacten uit de jaren 1800. Ontdek speren, didgeridoo’s, manden, ceremoniële gereedschappen en objecten die dankzij de vaardigheden en verbeelding van de makers, de tand des tijds hebben doorstaan. Een andere ruimte toont de eeuwenoude boomschorstekeningen en sculpturen uit het westelijke gedeelte van Arnhem Land. Neem een kijkje bij de typische röntgenkunst die in Kakadu National Park is gevonden, en bewonder de voorvaderen uit de Dreamtime voorgesteld in kruisarcering.

Kom meer te weten over het Early Western Desert-schilderij of de Papunya School, van de afgezonderde Papunya-gemeenschap van Centraal-Australië tussen 1971 en 1974. Onder leiding van kunstonderwijzer Geoffrey Bardon leerden kinderen, en later ook de oudere mannen van Papunya, hun Dreaming-verhalen op canvas te tekenen. Hun stippeltekeningen gaven het startsein aan een stijl die zich als een lopend vuurtje over de Central Desert verspreidde, de Australische kunstmarkt transformeerde en over de hele wereld herkenbaar werd.

Bekijk in de volgende galerie die woestijntekeningen vanaf 1975 tentoonstelt, hoe de Papunya-traditie zich ontwikkelde. Deze werken zijn meer en meer experimenteel, vaak met gebruik van kleurrijke en abstracte stijlen en met afbeeldingen van zowel historische als hedendaagse gebeurtenissen(,) evenals Dreamtime-legenden.

Zie de hooggewaardeerde waterverfschilderijen van Albert Namatjira, een van de eerste Aboriginalkunstenaars die de westerse technieken toepaste. Daarnaast hangen hier ook werken van andere Aboriginalkunstenaars uit de Hermannsburg Mission, die van de Namatjiira leerden met waterverf te schilderen. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze schilderijen de Hermannsburg School-kunsttraditie.

Kom meer te weten over de smalle Wandjina-poppetjes die  te vinden zijn op rotsschilderingen in de Kimberley-regio van Western Australia en bekijk de gezeefdrukte stoffen die werden gemaakt door de Anmatyerr- en Alyawarr-vrouwen van Central Australia. Eén galerie is speciaal gewijd aan de levendige kunst van de Torres Strait Islands, inclusief de gedetailleerde maskers en meer recente zeefdruktradities. In een andere ruimte kun je via schilderijen, sculpturen en keramiek een Aboriginalkunstspoor door North Queensland en Top End volgen.
 
Moderne Aboriginalkunstenaars van fotografen tot stedelijke schilders zijn ook sterk op de tentoonstelling vertegenwoordigd. Hun werken zijn politiek, vaak provocerend en halen uit naar moderne kwesties. Een van de meest indringende werken is het Aboriginal Memorial. Dit monument werd in 1988 voltooid en stelt met 200 holle boomstronkdoodskisten twee eeuwen Europese bezetting voor.

Verbaas je over de veelzijdigheid van de Aboriginalkunst en waardeer het als één geheel in de National Gallery of Australia.

Meer Australische ideeën