Canberra en omgeving

Canberra en omgeving

Leer meer over de cultuur, geschiedenis en levensstijl van Australië in de hoofdstad van ons land. Verken ons politieke verleden en onze moderne democratie in het Old Parliament House en het Parliament House. Leer onze sporthelden kennen in het National Institute of Sport and Science en zie hoe bliksem wordt opgewekt in Questacon. Als je eenmaal alle monumenten en galerieën hebt bezocht, kun je naar de 'great outdoors' trekken. Deze door architecten ontworpen stad – een van de weinige ter wereld - is beroemd om haar meer, parken en het omliggende inheemse bushland. Behalve natuur biedt Canberra ook stijlvolle restaurants, hippe bars, boetiekjes en een overvolle kalender met festivals en evenementen.

Vijf dingen om van te genieten in Canberra:

Parliament House, ACT
Parliament House, ACT

1. Hoofdattracties: bezoek moderne Australische monumenten

Merk het contrast op tussen de Australische politieke geschiedenis en onze moderne democratische regering in het Old Parliament House en het Parliament House. Of bekijk Australië door de ogen van onze kunstenaars in de National Gallery of Australia. Voor interactieve pret voor het hele gezin mag je het National Museum of Australia en het National Science and Technology Centre niet missen. Ontdek onze militaire geschiedenis in de Australian War Memorial of de geheimen van ons groengouden sportsucces in het Australian Institute of Sport. Bekijk verslagen en foto’s en lees verhalen in de National Library en zie wat er in de eerste grondwet van Australië stond, die zich in de National Archives bevindt. Verken de cultuur, geschiedenis en levensstijl van Australië in de prachtige nationale attracties in Canberra.

Floriade, ACT
Floriade, ACT

2. Fantastische festivals: van heteluchtballonnen tot opgevoerde auto’s

Begin het jaar goed met de geur van brandend rubber tijdens het Summernats-autofestival in januari. Of vier Australia Day, niet één dag, maar twee dagen onafgebroken, met onder meer een cricketwedstrijd en livemuziek op het terrein van Parliament House. Sluit je aan bij de Australische minister-president en de gouverneur-generaal voor de ochtenddienst op Anzac Day bij het Australian War Memorial.  In het najaar vult de lucht van Canberra zich tijdens het Canberra Balloon Fiesta met heteluchtballonnen. De hoofdstad viert ook feest tijdens het driedaagse evenement 'Enlighten: See Canberra in a whole new light' en tijdens het Canberra Festival. In de winter kun je je buik rond eten en je hart laten verwarmen tijdens het Fireside Festival in en rondom Canberra. In het voorjaar komen de parken in Canberra tot leven met de kleuren en geuren van de Floriade, een bloemenfestival waarmee de lente wordt gevierd.

Canberra, ACT
Canberra, ACT

3. Sport in overvloed: spelen of kijken

Bezoek het Australian Institute of Sport met een eliteatleet. Je kan zelfs je talent testen voor virtueel roeien en rolstoelbasketbal en -voetbal tijdens de interactieve Sportex-tentoonstelling. Kijk hoe de topteams van Canberra zich in het Canberra Stadium in het zweet werken of bezoek een cricketwedstrijd of een Australische voetbalwedstrijd in het historische Manuka Oval. Als je van motorsport houdt, mag je het jaarlijkse Summernats-autofestival en de Subaru Rally zeker niet missen. Wil je zelf graag sporten? Sla dan de bal van de tee af op de uitstekende golfbanen van Canberra, waar kangoeroes in het gras luieren terwijl je speelt. Of ga zweven met een parachute, wandelen, abseilen, speleologie, kanovaren en mountainbiken in het bushland van Canberra Nature Park.

Rock art by Ngunnawal people
Rockart by Ngunnawal people

4. Namadgi: een nationaal park vol rijkdom

Volg de Yerrabi Walking Track in de ruige wildernis van de Bimberi, het thuis van enkele vrijwel onaangetaste ecosystemen van de Australian Alps. Of verken bossen met de bijzondere eucalyptussoort 'snow gum' of de eikensoort 'alpine ash' op het wandelpad Square Rock. Rijd in je 4x4 naar de top van Mount Coree, vis in beekjes vol forel en langlauf over de winterse hellingen. Bekijk kangoeroes, wallaby’s en Northern Corroboree Frogs en verken de bossen, de moeraslanden en de vlaktes vol wilde bloemen. Bewonder de kampeerterreinen, ceremoniële steenopstellingen en rotskunst die duizenden jaren geleden door het Ngunnawal-volk zijn achtergelaten. Wandel daarna in de voetsporen van de veefokkers en goudzoekers en bezoek het monument van het Apollo Tracking Station in Honeysuckle Creek.

Poachers Trail
Poachers Trail, ACT

5. Eten en wijn: op het Poachers Trail

Volg het Poachers Trail naar enkele van de 140 wijngaarden en 33 wijnmakerijen die je her en der in de rustige omgeving net buiten Canberra vindt. Bezoek de wijngaarden en leer de elementen kennen die de diverse stijlen van de regio vorm geven – van sangiovese tot riesling, chardonnay, pinot noir en shiraz. Stop bij een boerderij om kazen, diverse soorten olie, chutney, jam, houtgerookte vleeswaren en zelfgemaakte wijnen te kopen. Of combineer een fles vintagewijn van vorig jaar met een pizza uit de houtoven in een van de wijnmakerijen. Bezoek lokale studio's en gallerieën met handgemaakte kunst, glaswerk en aardewerk. Overnacht na een lange dag in een rustiek bed & breakfast, een historische boerderij of een luxe landgoed.

Overzicht

Canberra

De beste tijd om te gaan:
Canberra is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken, maar vooral de lente en de herfst zijn bijzonder mooi.

 

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Canberra

Meer informatie vind je op de website van Tourism Australian Capital Territory.