De kunstdistricten van Darwin

Darwin & Tiwi Islands, Art Gallery, Darwin, NT. © Tourism NT

De kunstdistricten van Darwin

Overal in Darwin is err wel kunst te vinden, maar Parap in de binnenstad wordt nu serieus een centrum voor hedendaagse en Aboriginalgalerieën. Kijk vooruit naar de toekomst van de kunst in Darwin via deze spannende kunstruimtes waarin werken van zowel opkomende als bestaande kunstenaars tentoon worden gesteld. Struin door Aboriginalkunst uit Northern Territory en bekijk de aller-modernste hedendaagse werken, van geluidswerken tot fotografie. Bekijk naderhand de andere galerieën in Darwin of sluit je aan bij een rondleiding om de kleurrijke kunst en handwerken van de Tiwi Islands te ontdekken.

Op slechts vijf minuten rijden van het centrum van Darwin is Parap de perfecte plaats om je tocht door de interessante en diverse kunstwereld van Darwin te beginnen. De moderne galerie legt zeer de nadruk op hedendaagse Aboriginalkunstenaars, die nieuwe vormen gebruiken om de tijdloze Dreaming-legendes uit te beelden. Velen beelden ook actuele sociale en politieke kwesties uit. Je zult hier ook de werken van andere moderne kunstenaars zien met stijlen die variëren van droomachtige waterverf tot gedurfde geometrie en handgeschilderde sculpturen.

In een andere Parap-galerie kun je op zoek gaan naar beperkte edities van kunst en handwerken uit Northern Territory. Of wees getuige van de samensmelting tussen creativiteit en technologie in een geavanceerde kunstruimte waarin experimenten in audio, video, computergegenereerde kunst en fotografie zijn opgenomen. Een andere galerie toont werken van afgelegen gemeenschappen uit de woestijn van Australië en Top End  met een goed overzicht van de verschillende kunsttradities en regio’s.

Kom meer te weten over Aboriginalkunst, cultuur en erfgoed in de Museum en Art Gallery van het Northern Territory in Fannie Bay. De diverse tentoonstellingen bestaan onder meer uit de Telstra National Aboriginal en Torres Strait Islander Art Award, waarvoor 100 opmerkelijke kunstwerken zijn uitgekozen.
 
In het centrum van Darwin vind je vele kwaliteitsgalerieën waaronder een (van de vooraanstaande coöperaties van Aboriginalkunstenaars en een van 's werelds grootste particuliere Aboriginalkunstgalerieën. Kijk naar de fascinerende werken uit Top End en de afgelegen Utopia-regio, ten noordoosten van Alice Springs. Northern Territory Supreme Court huisvest ook een prachtige Aboriginalkunstcollectie. Hier zie je werken van Ronnie Tjampitjinpa, een vooraanstaande figuur in de kunstbeweging, die in Alice Springs is ontstaan. Veel andere schilderijen vieren de levendige kleuren uit de West MacDonnell Ranges.

In de allereerste opgerichte kunstgalerie van Darwin, Stuart Park, vind je tien verschillende ruimtes met Aboriginalkunst en handwerken, zoals glaskunst, sieraden en keramiek. In Casuarina, nog een belangrijke studio in Darwin, worden zeefdrukken en werken met beperkte edities van beroemde kunstenaars als wijlen Queenie McKenzie, Rover Thomas en de Prince of Wales tentoongesteld.

Voor een uitgebreide kunstexpeditie boek je een rondleiding naar de Tiwi Islands, dat op 20 minuten vliegen of 2 uur met een veerboot van Darwin ligt. De Tiwi Islands bestaande uit Bathurst en Melville Islands, staan bekend om hun kleurrijke kunst en handwerken,die zich onderscheiden van de Aboriginalkunst op het vasteland van Australië. Kijk naar weef- en schilderdemonstraties van Tiwi-dames en struin door de kunstcentra waar pottenbakkerij, houtsnijwerken, sieraden en zeefdrukken slechts enkele stijlen zijn die hier worden getoond.

Parap Arts Precinct is slechts een deel van de bruisende visuele kunstcultuur van Darwin.

 

Meer Australische ideeën