De waterkant van Darwin

Cullen Bay Marina, Darwin, NT. © Tourism Australia

De waterkant van Darwin

De meeste actie in Darwin doet zich voor aan de gerenoveerde waterkant, die is omgeven door restaurants, winkels, zanderige lagunes en parken. Zwem in de lagune, vis vanaf de kade, dineer in de openlucht met keuze uit een selectie vers gevangen zeevruchten en zwerf langs de prachtige luxueuze huizen aan de waterkant. Je kunt op de wandelpaden en via de openbare kunstwerken ook de bijzondere geschiedenis van Darwin volgen. Vandaag de dag komen families, zakenmensen en toeristen samen aan de waterkant, waar Larrakia-Aboriginals, Indonesische handelaars en Europese kolonisten allen hun sporen hebben nagelaten.

Openluchtrecreatie maakt een belangrijk deel uit van het leven aan de waterkant in Darwin, op loopafstand van het stadscentrum. In de verschillende lagunes kun je het hele jaar door zwemmen. Een van de lagunes biedt een strandervaring met verschillende soorten golven, zodat iedereen, van boogieboarders tot peuters, aan zijn trekken komt. Voor kalmere wateren bezoek je de recreatielagune, een enorm zeewaterbekken waar vele verschillende soorten vissen zijn te vinden en waar je kunt zeilen en kanoën.

Wandel- en fietspaden slingeren zich langs de kustlijn tussen het beschutte water in de recreatieve lagune en de open haven. Je kunt hier wandelen, fietsen of joggen, je vergapen aan de vergezichten over het water en de unieke tropische energie van Darwin ervaren. Verken de groene tuinen en parken, zwerf langs de luxueuze huizen aan de waterkant en kuier langs winkeltjes en openluchtrestaurants. In het culinaire centrum van Stokes Hill Wharf kun je onder het genot van een zeevruchtenschotel genieten van het milde klimaat en de extravagante zonsondergangen van Darwin. De werf is ook populair bij vrijetijdsvissers en vormt een populair vertrekpunt voor vistochten en havencruises.

Het district aan de waterkant van Darwin heeft ook een interessante, uiteenlopende geschiedenis, te beginnen bij de Larrakia Aboriginals, de oorspronkelijke eigenaars van het land, die eeuwenlang met handelaars uit Indonesië samenwerkten. De oorspronkelijke Maleisische en Chinese kolonisten hebben hier ook nederzettingen gebouwd, een ander belangrijk hoofdstuk in de culturele geschiedenis van Darwin. Hier hebben de eerste Europese kolonisten voet aan wal gezet, voordat ze in de 'gully' bij Fort Hill hun kamp opzetten. Het gebied rondom de scheepswerf is ook de plek waar Australië, als gevolg van de Japanse luchtaanvallen, ongewild bij de Tweede Wereldoorlog werd betrokken. Het is de plek van de eerste openbare tuinen in Darwin, en lang geleden liep hier een treinspoor tussen Frances Creek en de pier, met een halte bij Stokes Hill.

Deze fascinerende verhalen en gebeurtenissen worden herdacht in de openbare kunstwerken die in de gebouwen en op de openbare plaatsen aan de waterkant zijn verspreid. Je kunt de geschiedenis ook beleven (via de oude World War II Oil Storage Tunnels of onderweg op de Traveler's Walk, een belangrijke verkeersader naar de stad toen Stokes Hill Wharf in 1895 werd gebouwd. Bekijk de stenen dijken die uit het begin van de 20e eeuw dateren en bezoek de plaats waar de ambitieuze Zuid-Australische goudzoeker George Woodroffe Goyder zijn kamp opsloeg.

Ontdek de waterkant van Darwin, waar het moderne tropische leven en de veelzijdige geschiedenis in de meest noordelijke stad van Australië samenkomen.

Meer Australische ideeën