Ontdek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Darwin

Australian Aviation & Heritage Museum, Darwin, NT. © Tourism NT

Ontdek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Darwin

Leer meer over de dag dat de Tweede Wereldoorlog in Australië arriveerde in de historische attracties van Darwin.
Voordat op donderdag 19 februari 1942 de bommen vielen, was het een typische, dampige ochtend in Darwin. Met 33 °C in de schaduw en 90 % luchtvochtigheid, zweetten de 2.000 inwoners van Darwin, waarvan slechts 63 vrouwen, al behoorlijk.

De hitte was echter hun minste zorg, want om 9:58 uur lieten de Japanse vliegtuigen de eerste bom op Darwin Harbour vallen. Tijdens het daaropvolgende uur vielen er meer dan 300 bommen, verloren 243 mensen  het leven en raakten er 300 gewond. Een groot deel van de 188 Japanse vliegtuigen was een paar maanden daarvoor bij de aanval op Pearl Harbour betrokken.

Ondanks de aanzienlijke militaire basis ter plaatse was Darwin slecht uitgerust om de eerste vijandelijke aanval op Australië het hoofd te bieden. Zonder water, elektriciteit, communicatieverbindingen of een duidelijke gezagsstructuur en met geruchten over een buitenlandse invasie raakten de inwoners van Darwin in paniek.

Veel militairen vergaten hun training en verlieten samen met de burgers in allerijl de stad. De bevolking vluchtte per fiets, per paard of met de auto naar Adelaide River, een kleine plattelandsgemeenschap 115 kilometer ten zuiden van Darwin. Deze uittocht werd later de ‘Adelaide River Stakes’ genoemd en is gedocumenteerd in de nieuwe epische film van Baz Lurhman Australia.

De Australische regering heeft de aanval op Darwin en de daaropvolgende chaos, angst en de vlucht grotendeels verzwegen. Omdat Japan een paar dagen daarvoor Singapore had bezet, was de regering bang voor het nationale moreel en meldde dat er slechts 17 personen waren gedood en 24 gewond. Een flauwe afspiegeling van de werkelijke aantallen. In de 18 maanden die er op volgden, kwamen er tijdens in totaal 64 luchtaanvallen 100 mensen in Darwin om het leven. Maar door de censuur wisten de meeste Australiërs niet hoe zwaar de langste aanval op hun land echt was.

Op verschillende plekken in Darwin kun je kennismaken met de geschiedenis van Darwin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn originele B52 bommenwerpers in het Aviation Heritage Centre en een aantal oude landingsstroken in en rondom de stad. In het Charles Darwin National Park vind je de munitiebunkers die deel uitmaakten van de noordelijke verdedigingslinie van Australië. Ook in het Berry Springs Nature Park, 47 kilometer ten zuiden van Darwin, kun je de restanten van het kamp voor 100.000 militairen bekijken.

Dichtbij het stadscentrum in het East Point Military Museum kun je de bunker bekijken waar de verdedigingsstrategie voor het Top End werd gepland. Bekijk ook de filmbeelden van het bombardement waardoor Australië bij de Tweede Wereldoorlog werd betrokken. Loop door de tunnels onder de stad waar de oorlogsvoorraad olie werd opgeslagen of bekijk de artillerieobservatiepost in het Casurina Coastal Reserve dat ook een heilige Aboriginalplek is.

Je kunt de oorlogsgeschiedenis van het Top End ook bekijken tijdens een autorit met of zonder gids vanaf Darwin op de Stuart Highway. Kijk naar de militaire landingsstroken langs de snelweg en bezoek het museum en de militaire begraafplaats in Adelaide River. Leer meer over het leven tijdens de oorlog in Katherine en luister bij een koud glas bier naar de oorlogsverhalen in de historische dorpjes Larrimah en Daly Waters.

Meer Australische ideeën