Laat je door de golven meeslepen aan de Gold Coast

Surfers Paradise, Gold Coast, QLD. © Tourism Queensland

Laat je door de golven meeslepen aan de Gold Coast

Ontdek de beste vakantie of leer surfen in ons surfparadijs.
Met 70 kilometer met zon doordrenkte stranden en vier epische 'points breaks' (waarbij de golf op de punt van een rots breekt) is het niet moeilijk in te zien waarom de Gold Coast een stad heeft die Surfers Paradise wordt genoemd.

De Gold Coast is niet alleen een internationale bestemming, maar biedt ook de beste, meest consequente golven van Australië, waar vele internationale surfwedstrijden worden georganiseerd. De 35 stranden worden het hele jaar door professionele strandwachten gepatrouilleerd en bieden surfgolven die voor elk niveau geschikt zijn. Als je nog nooit hebt gesurfd, is de Gold Coast de ideale plek om te leren surfen. Meld je aan bij een van de vele surfscholen, waar een gediplomeerde instructeur je helpt op je surfbord te gaan staan en je eerste golf te bedwingen.

Aan de Gold Coast zijn er gegarandeerd altijd golven, vooral bij The Spit, Main Beach, Narrowneck, Palm Beach en Mermaid Beach. De wind en golven uit het oosten produceren gezamenlijk een keer per week perfecte 'swells' van 30 tot 60 centimeter en de 'point breaks' leveren de rest van de tijd goede, afzonderlijke golven. Om de paar maanden creëren offshore-orkanen de mythische metershoge golven die groepen surfers aantrekken met surfborden en dromerige, vastberaden uitdrukkingen op hun gezicht. De beste tijd om te boogieboarden is 's ochtends, voordat de wind harder gaat waaien, en Narrowneck is geweldig voor kitesurfen.

Als haaien of schepen jou niet bang maken, peddel je over de Gold Coast Seaway naar South Stradbroke Island en ontdek je enkele van de scherpste, meest consequente 'point breaks' in Queensland. De golven maken je inspanning de moeite waard, vooral tijdens de rustige, rozegetinte zonsopgang.

Ten zuiden van Mermaid Beach en Miami kun je bodyboarden of over de klassieke 'right-handers' en enorme 'swells' van Burleigh Heads surfen. Ontspan daarna bij de omhoogrijzende posten van de oude Norfolk Island Pines, die dit beschermde strand zo populair maken bij gezinnen.
Iets verder langs de kust, bij de grens van New South Wales, ligt de nu legendarische Snapper Rocks Superbank. Deze zandbank strekt zich uit over Snapper Rocks Point, Rainbow Beach, het oude Greenmount Headland, Coolangatta Beach en Kirra en werd gecreëerd toen het zand werd overgebracht vanaf de Tweed River om de erosie van de kust tegen te houden.

Tegenwoordig vind je op de Superbank enkele van de langste golven ter wereld, inclusief een golf waarop een surfer volgens zeggen 1,97 kilometer van Snapper Rocks naar Kirra surfde. Nou snap ik wat ze met een eeuwige surf bedoelen! Daarom vind je hier de drukste golven in Australië, waar lokale en professionele surfers het water monopoliseren. Kirra is het enige strand waar je minder goed kunt surfen nadat de Superbank de vorm van Rainbow Bay veranderde. In orkaan 'swells' kun je hier echter nog steeds op uitstekende golven surfen.
Wanneer je je laatste golf van de dag hebt bereden, ga je naar een van de lokale surfclubs langs de Gold Coast voor eten, drinken of om naar een goedmoedige surfwedstrijd te kijken. Had iemand het over paradijs?

Meer Australische ideeën