Salamanca Place, Hobart

Salamanca Market, Salamanca Place, Hobart, TAS.

Salamanca Place, Hobart

Vergeet tijdens je verblijf in Hobart zeker niet een bezoek te brengen aan Salamanca Place in Sullivans Cove, het bruisende hart van de stad aan de waterkant. Het leven uit 1830 draaide hier enkel om de industrie. Vandaag de dag is dit pittoreske kinderkopjesplein echter een bestemming voor eten, kunst, winkels en muziek. Zwerf door de galerieën en ontspan je onder een parasol. Kijk uit naar Tasmaanse handwerken in de Salamanca Markets en dans buiten op het binnenplein van het Salamanca Arts Centre. Hier ontmoeten (het culturele leven en de veelzijdige geschiedenis van Hobart elkaar.

De eenvoudige Georgian opslagruimtes die rondom Salamanca Place liggen, werden in 1830 gebouwd om graan, wol, walvisolie en geïmporteerde goederen op te slaan. Vandaag de dag zijn de magazijnen omgevormd tot galerieën, theaters, cafés, bars en restaurants. Snuffel rond in boetiekjes die sieraden, modeartikelen en stedelijke ontwerpen verkopen of slenter door een ondergrondse boekenwinkel. Geniet van een maaltijd of verfrissing onder de stenen gewelven waar zeelieden, walvisjagers en arbeiders ooit onderdoor liepen.

Neem zeker een kijkje in het Salamanca Arts Centre, een verzameling galerieën en kunstruimtes verdeeld over zeven historische opslaghuizen. Pak een voorstelling mee in het populaire Peacock Theatre, bekijk plaatselijke artiesten aan het werk in hun ateliers of bezoek een tentoonstelling. Elke vrijdagavond wordt het binnenplein van het kunstcentrum opgeluisterd met de geluiden van zigeuner-, jazz- en swingmuziek. Je kunt echter het hele jaar door van de geweldige sfeer genieten.

Op zaterdag komt dit plein aan de waterkant tot leven met de dynamische Salamanca Markets. Koop een uniek kunstwerk bij een glasblazer, pottenbakker, houtbewerker of schilder, luister naar een strijkkwartet of de straatmuzikanten of ga een gesprek aan met de kwekers die hun eigen biologische appels aanbieden. De markten bieden verse producten, unieke kunst en handwerken uit Tasmanië  maar ook modeontwerpen, snuisterijen en antieke spullen. Ga op (in de drukte of bekijk het hele gebeuren vanuit de schaduw van een majestueuze palmboom aan de andere kant van de straat.

Net achter het historische Salamanca Place bevindt zich het moderne Salamanca Square, waar je naast een fontein kunt zitten om naar de voorbijlopende mensen te kijken. Ontspan je in een van de cafés, snuffel door de modeboetiekjes of koop een verrukkelijk plaatselijk kaasje of zelfgemaakte jam bij een van de delicatessenwinkels. De netjes gemaaide gazons in het midden van het plein vormen een ideale plek voor een korte rustpauze na een uitgebreide lunch.

Vanuit Salamanca Place kun je ook naar de aangrenzende haven zwerven, waar de Britse gedetineerden ooit aan wal strompelden en de walvisjagers hun vangst aan land hesen. Vandaag de dag zijn de pieren omgeven door visrestaurants, zachtjes wiegende zeiljachten en vissersboten. Op Constitution Dock kun je de gigantische cruiseschepen bekijken of in december de doorwaaide winnaars van de Sydney to Hobart-zeilrace toejuichen.

De historische waterkant is ook het verzamelpunt voor het Taste of Tasmania Festival, een weeklange viering van Tasmaans eten en wijn, gehouden in de week rondom oud-en-nieuw. Proef vers geopende oesters en sappige zalm, laat je verleiden door de cool-climate wijnen en kijk op oudejaarsavond naar het vuurwerkspektakel boven Sullivans Cove.

Salamanca Place, het kloppende hart van Hobart, ligt in het centrum van al deze activiteiten.

Meer Australische ideeën