Federation Square, Victoria

Federation Square, Melbourne, VIC

Federation Square, Victoria

Federation Square is dé ontmoetingsplaats van Melbourne. Het is een unieke culturele wijk met een creatieve mix van attracties, musea en galerieën, restaurants, cafés en bars.

Federation Square is ook het evenementencentrum van Melbourne. Jaarlijks vinden er meer dan 2000 evenementen plaats, zoals multiculturele festivals, markten, filmvertoningen en sportwedstrijden. Het heeft een capaciteit van 10.000 mensen.

Federation Square beslaat een complete stadswijk en is bestraat met keien van zandsteen uit de Kimberley-regio in Western Australia. Het ligt iets boven zeeniveau, zodat je een spectaculair uitzicht hebt over de City of Melbourne, Southbank en de Yarra River.

Ga eerst naar het Visitor Information Centre om je bezoek optimaal te plannen. Van maandag tot zaterdag kun je elke ochtend onder leiding van een gids een wandeling van een uur maken.

Dwaal over het plein en vergaap je aan The Atrium, een opmerkelijk modern, op een winkelcentrum lijkend gebouw dat is opgetrokken uit glas, staal en zink. Hier worden veel bijzondere kunstexposities georganiseerd. The Edge is een overdekt amfitheater waar allerlei liveoptredens en lezingen worden gehouden. The Melbourne Cricket Ground (MCG), Alexandra Gardens, de toren van het Victorian Arts Centre en de Yarra River zijn allemaal te zien door het kristalheldere glas van het bouwwerk.

Op Federation Square vind je ook het Ian Potter Centre (onderdeel van de National Gallery of Victoria), het Australian Centre for the Moving Image en het National Design Centre.

Het Australian Centre for the Moving Image was het eerste centrum ter wereld dat volledig was gewijd aan bewegende beelden in al zijn vormen, van de vroege cinema tot de nieuwste digitale media.

The Ian Potter Centre: NGV Australia is 's werelds eerste grote galerie die geheel in het teken staat van Australische kunst, met foto's, prenten en tekeningen, mode en textiel, decoratieve kunst en diverse zalen met kunstwerken van Aboriginals en bewoners van de Torres Strait Islands.

Australisch design staat centraal in het National Design Centre, waar elk jaar een aantal tijdelijke en permanente lokale en internationale designexposities worden gehouden.

In het oostelijke deel van Federation Square ligt Birrarung Marr, een park aan de rivier dat door de lokale bevolking veel wordt gebruikt voor sport en ontspanning. Birrarung betekent 'rivier van de mist' in de Woiwurrung-taal van het Wurundjeri-volk, de oorspronkelijke bewoners van de streek. Marr betekent 'kant van de rivier'.

ArtPlay is een speciaal ontworpen centrum waar kinderen en gezinnen samen met professionele kunstenaars hun eigen kunstwerken maken en kunnen spelen in een spannende buitenlocatie.

Federation Wharf verbindt Federation Square met de pittoreske Yarra River via een aantal historische 'gewelven' uit de jaren negentig van de 19e eeuw. Je kunt Melbourne ook ontdekken met een stadscruise over de Yarra River of per huurfiets op zoek gaan naar de prachtige parken en tuinen.

Je vindt Federation Square op de hoek van Swanston Street en Flinders Street in het centrum van het zakendistrict van Melbourne, tegenover Flinders Street Station en St Paul's Cathedral. Federation Square ligt op loopafstand van andere belangrijke attracties in Melbourne, zoals de National Gallery of Victoria, Royal Botanical Gardens, Crown Casino, Melbourne Aquarium, Melbourne Cricket Ground en Eureka Tower.

Meer tips voor Australië